Alparslan Türkeş'in ölümünün 20. yıldönümü

MHP'nin kurucusu ve Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in ölümünün üzerinden 20 yıl geçti.

“Fikirler, ülküler ve inançlar silah kuvveti, polis gücü ile veya kaba kuvvetle hiçbir zaman ezilemez, önlenemez ve yenilemez. Fikir, ülkü ve inançlar ancak kendilerinden daha doğru, daha güçlü, daha üstün fikir, ülkü ve inançlarla yenilgiye uğratılabilirler.” diyordu Alparslan Türkeş ‘Dava’sında.

Bugün Harp okulu mezunu siyasetçi, MHP’nin kurucusu ve Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in ölümünün 20. yıldönümü. Türkeş, MHP genel başkanlık görevini ölümüne dek sürdürürken Süleyman Demirel tarafından kurulan hükümetlerde de Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 

1944'te üsteğmen rütbesindeyken Nihal Atsız ve Nejdet Sançar'la birlikte "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılandı ve 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesi’nde kaldı. 1947’de beraat etti.

1955’de Harp Okulu’nu bitirdi. Önce ABD Harp Akademisi’ne daha sonra da Almanya’daki Atom ve Nükleer Okulu’na gitti.

1960 DARBESİ

27 Mayıs darbesini planlayıp yürütecek olan 37 kişilik MBK içinde yer aldı. Türkeş, darbe bildirisini radyodan okuyan kişi oldu.

Darbe sonrası MBK’de Alparslan Türkeş'in de içinde bulunduğu, "14'ler" olarak adlandırılan ve ülkenin köklü yapısal sorunları çözülmeden kısa süre içinde yapılacak seçimlerle iktidarın sivillere bırakılmasını reddeden 14 subaya yer verilmiyordu. Buna yönelik olarak TSK’dan emekli edildi ve Yeni Delhi büyükelçilik müşaviri olarak Hindistan'a gönderildi.

CKMP VE MHP'NİN KURULUŞU

1963’te ülkeye geri dönen Türkeş, Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurdu. 31 Mart 1965’te eski MBK üyeleri ile birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi - (CKMP)'ne girerek fiilen siyasi hayata atılmış oldu. Başbuğ ilan edildi.

1969'da Adana'da yapılan olağanüstü kongrede CKMP adı Milliyetçi Hareket Partisi ve terazi olan amblemi de üç hilâl olarak değiştirildi. 1997’de vefatına kadar MHP Genel Başkanlığı görevini sürdürdü.

12 Eylül darbesinden sonra 9 Nisan 1985'e kadar 4,5 yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde, MHP ve ülkücü kuruluşlar davasında idam cezasıyla yargılanan Türkeş, bu davadan beraat etti.

1987'de siyaset yasağının kalkmasıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girdi 1992'de 12 Eylül darbesi ile kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP'nin ismi de 1993 yılında MHP olarak değiştirildi.

DOKUZ IŞIK DOKTRİNİ

Hem CKMP hem de MHP’nin temelleri Alparslan Türkeş’in Dokuz Işık Doktrini üzerine kuruludur. Bu dokuz ışık ülkücülüğün ana ilkeleri olarak bilinir.

Alparslan Türkeş, 9 ışık doktrinini şu sözlerle açıklar: Bizim inancımıza göre, yabancı memleketlerin şartları altında meydana getirilmiş bulunan yabancı doktrinler ve yönetim sistemleri taklit edilerek Türkiye´nin kalkındırılması sağlanamaz. Ne kapitalizm ve liberalizm, ne de komünizm Türkiye için yararlı olamaz. Türkiye´yi kalkındıracak sistem ve görüş ancak Türk milletinin özelliklerine uygun, müslüman Türk milleti realitesini göz önünde bulunduran ve modern ilim ve tekniği yol gösterici kabul eden milli bir görüş olmalıdır. Bunun kısaca formülü Türk emek potansiyelinin, milli üretim faktörlerine rasyonel bir şekilde bağlanması, devletin vatandaşlara üretim yollarını açarak bütün tedbirleri alması ve kolaylıkları temin etmesi ve milli gelirin artmasında kendisine düşen esas rolü oynamasıdır. İşte biz böyle milli bir doktrin sahibi bulunduğumuz iddia eden bir kadroyuz.

TÜRKEŞ’İN YÖNETİM SİSTEMİ VE İDAM CEZASIYLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİ

Türkeş’in günümüzde siyasiler arasında tartışma konusu olan iki konudaki görüşleri önem arz etmektedir. Bunlardan birincisi başkanlı sistemi, diğeriyse idam cezasıyla ilgili görüşleridir. 

Türkeş, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurduğu üniter devlet sistemine yönelik olarak şöyle diyor, “…Kurtuluş Savaşı’nı yaptılar ve Türkiye Cumhuriyeti devletini kurdular…Dediler, biz kardeşiz, biz bir milletiz. Türkiye Cumhuriyeti devleti üniter devlet olacak, kurdular.”

“SİYASİ SUÇLARDAN DOLAYI ÖLÜM CEZASI İNSANLIĞA UYMAMAKTA”

Öte yandan Alparslan Türkeş’in idam cezasıyla ilgili görüşlerine Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmemesi için dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e yazdığı mektupta rastlıyoruz. Türkeş, 7 Eylül 1961 tarihinde yazdığı ve Milli Yol Dergisi’nin 26 Ocak 1962 sayısında yayımlanan mektupta, “Siyasi suçlardan dolayı ölüm cezalarının verilmesi, bugünün insanlık duygularına uymamaktadır” ifadelerini kullanıyor.



MHP'nin kurucusu ve Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etti.

HAZIRLAYAN: Damla ÜNSEVER

2025 yılı asgari ücret rakamı belli oldu İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret mesajı! Cumartesi günü miting yapılacak Balıkesir'deki patlamaya ilişkin 10 kişi gözaltına alındı!