2018 AGİ ücretleri ne kadar oldu? AGİ hesaplama nasıl yapılır?

2018 AGİ ücretleri ne kadar? İşte AGİ hesaplama detayları haberimizde.

2018 yılında asgari ücretin belli olmasıyla birlikte en çok merak edilen konulardan biri de 2018 AGİ ücretleri oldu. Evli, bekar ve sahip olunan çocuk sayısına göre değişiklik gösteren AGİ ücreti, bu detaylar kullanılarak kolayca hesaplanabiliyor. Peki, vatandaşların sorguladığı AGİ hesaplama işlemi nasıl yapılacak? Detayları haberimizden öğrenin.

Asgari Geçim Ücreti (AGİ) nedir?

Asgari Geçim İndirimi; 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olan, Medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. 1 Ocak 2016’dan itibaren Bekar yada Evli olan işçi maaşının içerisinde AGİ yer almaktadır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

Kimler AGİ'den Yararlanabilir?

Ücreti, gerçek usulde vergilendirilen herkes asgari geçim indiriminden faydalanabilir. Daha açık bir ifadeyle; Gelir Vergisi Kanununun 61. maddesindeki ücretleri alanlar bu indirimden faydalanabilir.

Kimler AGİ'den Yararlanamaz?

Ücretleri diğer ücretler kapsamında vergilendirilenler AGİ'den yararlanamazlar.

2018 Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Ücretleri

Asgari Geçim İndirimi-AGİ 2018 Hesaplama

Medeni Durum Aylık Tutar

Bekar 152,21 TL
Evli eşi çalışmayan 182,66 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 205,49 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 228,32 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 258,76 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 258,76 TL
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 258,76 TL
Evli eşi çalışan 152,21 TL
Evli eşi çalışan 1 çocuklu 175,04 TL
Evli eşi çalışan 2 çocuklu 197,88 TL
Evli eşi çalışan 3 çocuklu 228,32 TL
Evli eşi çalışan 4 çocuklu 243,54 TL
Evli eşi çalışan 5 çocuklu 258,76 TL

AGİ Hesaplama Nasıl Yapılır?

Asgari Geçim indiriminin hesaplanmasında yukarıda yer alan bazı değişkenler yer almaktadır. Hesaplama yapılırken ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12'ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır.

Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50'si, çalışmayan eşi için %10'u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5'u, 3. çocuk için %10'u ve sonraki çocukların her biri için ise %5'i esas alınır.

Bu oranların toplamı %85'i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12'ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır. İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.

2018 Asgari Ücret Ne Kadar Oldu?

2018 yılı itibariyle her maaş ve ek ödemeye gelecek olan zam, asgari ücrete de gelecek. Asgari geçim indirimi asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak’ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükseldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 yılında geçerli olacak asgari ücretin net bin 603 TL olarak belirlendiğini söyledi. Bakan Sarıeroğlu, “Asgari ücreti belirleme çalışmaları 1 ay boyunca sürdü. Uzun süren müzakere süreci ardından nihayete erdirdik. Komisyonun çoğunluğuyla karar verdik. Bu yüzden müzakereler uzun sürdü. Asgari ücret 2018’de brüt olarak 2029 lira, net 1603 lira olacak. Artış yüzde 14,2 olacak. 2016’dan itibaren başlattığımız asgari ücret desteği 2018’de de sürecek” dedi.

Maliye Bakanlığı'ndan AGİ açıklaması:

Düşük ya da yüksek ücret değil, medeni durum tutarda belirleyici.
Çalışan evlilik, boşanma gibi durumları 1 ay içinde bildirmeli. AGİ oranını etkileyen değişiklikler bildirim tarihi itibariyle uygulanıyor.
Serbest avukat-doktor çalışmayan eş kabul ediliyor.
Ücretsiz izinde AGİ'den yararlanılamıyor.
İş değişikliğinde herhangi bir kayıp olmayacak.
Çocuklarını kaybeden dede-büyükanne torunu için AGİ'den faydalanabilecek.
2 işte çalışanın asgari geçim indirimi yüksek olan ücretle birlikte ödenecek.
Ücretlerini yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olan ücretlilerde indirim yıllık beyannamede hesaplanan gelir vergisinin ücret gelirlerine isabet eden tutarından mahsup edilerek gerçekleştiriliyor.
Yıl içinde asgari ücrette meydana gelen değişiklikler, tutarı etkilemiyor.
Emekliler, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul ediliyor. Emekli aylığı elde edenlerin, bu gelirlerinin dışında diğer gelir unsurlarını elde etmeleri durumunda (gerçek usulde elde edilen ücret geliri hariç) da AGİ uygulamasında dikkate alınmalarına engel bir durum bulunmuyor..

DEM Parti İmrali'ya gidiyor Nevzat Bahtiyar yeni itiraf: Neden yalan söyledi? Ocak ayında doğalgaza zam gelecek mi? Tren garlarında internet ücretsiz oluyor Baykar, İtalyan devini satın alıyor Şırnak'ta 15 günlük yasak geldi