Altın neden yükseliyor? Salgında ikinci dalga piyasaları nasıl etkiler?

Altın neden yükseliyor? Altın yükselişini sürdürecek mi? Salgında ikinci dalga piyasaları nasıl etkiler? Bitexen Kripto Para Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, azonceoldu.com’a konuştu.

Bitexen Kripto Para Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü, azonceoldu.com editörü Mehmet Ali Çakır’ın piyasalar hakkındaki sorularını yanıtladı.

 1) Altın neden yükseliyor?

 Gram altındaki yükseliş ons altından kaynaklanıyor. Çünkü kur tarafına baktığımız zaman 6,85-6.86 TL civarında stabil hale geldiğini görüyoruz. Neticede içeride gram altını fiyatlayan iki tane unsur var. Birincisi dolar/TL, ikincisi ise küresel altın fiyatları.

Küresel altın fiyatları artıyor. Bunun en önemli nedeni ise ABD Merkez Bankası’nın izlemiş olduğu genişleyici para politikası. Likidite ortamı yaratıyor. Altında likidite ortamını çok sever. Dolayısıyla şu anki şartlar küresel altın fiyatlarının yükselişi için uygun hale gelmiş durumda. Bu seneki enflasyon ve cari açığı göz önünde bulundurduğumuzda pandemi eğer geçmezse doların 6.85-7 TL aralığında dalgalanması bekleniyor.

Ons altındaki yükselişle beraber gram altındaki yükseliş 400 TL’den 420-430 TL aralığına kadar yükselebilir.

2) Altında düşüş olacak mı?

Altında uzun vadeli olarak altın fiyatlarının çok gerileyeceğini düşünmüyorum. Günlük gerilemeler olacaktır. Altındaki yükseliş aslında bizdeki enflasyonu da bir nebze yansıtıyor. Dolayısıyla enflasyon yükselişi devam ediyor. Pandemi olduğu için sıcak para ihtiyacı nedeniyle yükselişi devam edecektir. Pandeminin aşısı bulunduğunda altın geri düşer. Aşı bulunmazsa altın güvenli liman olduğu için piyasalar böyle hareketli olacak.

3) Gümüş yeni güvenli liman olarak görülebilir mi?

 Gümüş şu an güvenli liman olarak görülemez. Gümüş 30 dolarların üzerinden geldi buralara. Gümüşün yükselmesinde de pandeminin etkisi var. Pandemi nedeniyle madencilik faaliyetleri durmuş durumda.

4) Merkez bankaları altın rezervini sürdürüyor. Altın dünya parası olabilir mi?

Altının dünya parası olacağını düşünmüyorum. Çünkü merkez bankaları rezervlerini kuvvetlendirmek için alım yapıyor. Dünya parası olması için en azından dolar kadar sükse olması lazım, öyle bir standart gelmesi lazım. Altın standardı 1973’te kapandı.

5) Salgında ikinci dalganın olması piyasaları nasıl etkiler?

Hisse senetleri içinde bir toparlanma vardı. Salgında ikinci dalganın olması piyasaları çok ciddi olumsuz etkiler. Ekonomiler hala tedirgin. Tamamen normalleşmeye geçilecek mi? Sınırlamalar ne olacak? Kısıtlamalar ne zaman kalkacak? Dolayısıyla insanların kafasında soru işaretleri var. Üretimler tam kapasiteli olarak çalışmaya başlamadı. İnsanlar da tam olarak harcamaya başlamadı.

6) Kripto paraların durumu nedir?

Geleneksel yatarım araçları değer kaybetti. Dolayısıyla yatırımcılar bu yüzden yeni bir arayış içine girdiler, Kripto paralar bu geleneksel yatırım araçlarının değer kaybettiği bu dönemde alternatif yatırım aracı olarak çalıştı. 10 Mart’tan itibaren bir darbeye sebep oldu

7) Son olarak Borsa İstanbul’un durumu hakkında bir yorum alabilir miyiz?

 Yabancı kurumlara açığa satış yasağının gelmesinin ardından borsada 118 bin seviyelerinin daha rahat kırıldığını görüldü. Bunda yatırımcının da çok fazla ilgisi oldu. Bugün 50 bin TL altındaki aktif hesap sayısında ciddi bir artış söz konusu. Yeni yatırımlar geldi yani borsaya pandemi nedeniyle düşen hisseler çok fazla revaç gördü.

Zeynep Bastık 'en seksi Türk kadını' seçildi! Sosyal medya ikiye bölünde Bebeğini tiner içirip katletti! Gitmeyenler 333 katı daha fazla para ödeyecekler... Hiçbir hekimin parasını kesmiyoruz İzmir'deki elektrik faciasında tahliye kararı Gara ve Hakurk'ta 12 terörist öldürüldü!