Askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması nasıl yapılır?
Ülkemizde en çok merak edilen konulardan biri de askerlik borçlanması. Peki ya askerlik borçlanması nedir? Askerlik borçlanması nasıl yapılır? Şartları nelerdir?
Ülkemizde emeklilik en önemli konulardan biri. Kuşkusuz herkes erken emekli olabilmenin yollarını arıyor. Erken emeklilik ve yüksek emekli maaşı almanın yollarından biri de askerlik borçlanması. Yani askere gittiğinizde de sigorta prim gün sayınız işliyor. Peki ya asketlik borçlanmasının detayları neler? Askerlik borçlanması ile ilgilş tüm detaylar haberimizde.
Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik borçlanması, sigortalı olarak tescil edilmiş bulunanların, er veya erbaş olarak silahaltında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmaları ile borçlandırılmasıdır.
Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Erkek sigortalılar, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri ve yedek subay okulundaki süreleri borçlanabilirler. Askerlik borçlanması, borçlanılabilecek sürelere ilişkin primlerin SGK’ya ödenmesiyle yapılır. Askerlik borçlanması yapmak isteyen sigortalı, SGK’ya askerliğini yaptığını gösterir belgelerle birlikte başvurur ve yalnızca bu sürelerin primlerini ödeyerek borçlanma yapar. Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı sürelere ilişkin prim tutarlarını kendisi belirler ve kendi cebinden öder.
Askerlik Borçlanması Ne Kadar?
2017 yılı için askerlik borçlanması yapacak bir kişinin borçlanacağı her bir gün için ödemesi gereken en düşük tutar 18.96 TL’dir Dolayısıyla, 400 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin 7 bin 584 TL, 540 gün askerlik borçlanması yapacak bir kişinin ise 10 bin 238 TL ödeme yapması gerekir. Bu rakamlar askerlik borçlanmasının minimum düzeyden yapılması halinde geçerlidir. Borçlanma yapmak isteyen sigortalı isterse daha yüksek tutardan borçlanma yapabilir.
Askerlik Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?
Askerlik borçlanmasından yararlanmak için adı üstünde öncelikle askerlik görevini yerine getirmek geriyor. Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması askerlik süresi kadar yapılabilir. Askerlik borçlanması kapsamında, er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlanması mümkündür. 5510 Sayılı Kanunun 4/a(SSK), 4/b(Bağ-Kur), 4/c(Emekli Sandığı), İsteğe bağlı iştirakçiler ile diğer tüm kapsamlarda prim ödeyen erkek sigortalılar askerlik borçlanmasından faydalanabilmektedir.
Askerlik Borçlanması Başvurusu Nereye Yapılır?
Askerlik Borçlanması Talebi en son çalışmanın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapılabilmektedir. Öncelikle askerlik borçlanması formu askerlik şubesinden doldurulur. Askerlik borçlanması formunda hangi tarihler arasında askerlik yapıldığı ve askerlikten sayılmayan süreler varsa bu bilgiler bulunur.
Askerlik sürelerini belirten bu form askerlik şubesinden onaylandıktan sonra 4/a sigortalıları yani SSK’lı çalışanların en son çalıştıkları işyerinin bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine, 4/b sigortalıları yani Bağkurluların ise dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor. Tutar belli olup tebliğ edildikten sonra bir ay içinde askerlik borçlanma tutarının ödenmesi şartı bulunuyor. Bir ay içinde ödenmezse tekrar başvuru yapılması gerekiyor.
Askerlik Borçlanmasından Vazgeçmek Mümkün mü?
Askerlik borçlanması yapan ancak daha sonra askerlik borçlanmasından vazgeçmek isteyen bir kişi, SGK’ya dilekçe vererek 5510 sayılı Kanun'un 41. maddesine göre yaptığı askerlik borçlanmasını iptal ederek ödediği parayı geri alabilir.
Askerlik Borçlanması ile Erken Emeklilik Mümkün mü?
Askerlikte geçen süreler sigortalılık başlangıç tarihinden önce ise borçlanma yapılan gün kadar sigortalılık başlangıç tarihi geri çekilir.