Doğum parası ne zaman yatar? Geçici iş görmezlik parası alma şartları nedir, nereden alınır?

Doğum yapan çalışan annelere ödenen geçici iş görmezlik ödeneği ne zaman yatar? Doğum parası alma şartları nedir, nereden alınır? Tüm detaylar azonceoldu.com’da.

Hamile kadın çalışanların merak ettiği bir başka şey ise doğum izninde maaş nerden alınır konusudur. Yapılan bir takım çalışmalarla birlikte günümüzde doğum yapan annelere birçok yardım birden yapılıyor. Doğum parası, süt parası ve doğum yapan kadına SGK tarafından ödenen geçici iş görmezlik ödeneği bu ödemeler arasında. Tabi bu ödenekleri almak için belli başlı şartlar bulunuyor.  Analık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik ödeneğinden ve emzirme ödeneği ödeneğinden faydalanılır.

Doğum parası başvuru şartları nedir, nereden alınır?

Analık halinde geçici iş görmezlik ödeneğinden yararlanmak için anne adayının doğuma kadar sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Geçici iş göremezlik ödeneği için doğumdan önceki bir yıl içinde en az ’90 gün sigorta primi’ ödenmiş olmalı. Yani sigortalılık süresince son 3 ay aktif olarak sigortalı olarak görünmeli. Geçici iş görmezlik parasından faydalanmak için çalışan hamile kadının hamileliğinin 32.haftasına kadar aktif sigortalı olarak görünmesi gerekir. Ancak bu şartla rapor parası ödemesi yapılır.

-4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar

-4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar

-Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular

-Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri

-Ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar analık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

Doğum izni kaç gün?

Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor. Kadın, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir. Doğum somasında 13 hafta izin kullanır. Diğer yandan doğum yapan kadın çalışan, doğumdan sonra ücretli izni bitince, işverene başvurarak 6 ay ücretsiz izne ayrılma hakkına da sahip. Raporlu olunan bu süreler için işyeri, izin günleriniz için size ödeme yapmaz fakat bu dönemdeki ücretinizin 2/3′ünü SGK size “doğum parası” ya da “analık geçici iş göremezliği” adı altında öder. Ancak çalıştığınız işyeri, kendi insiyatifinde, bu izinli olduğunuz sürede size ödeme yapmaya devam edebilir. Tabi iznin sonunda SGK’dan aldığınız doğum parasını sizden isteyecektir.

Hamileliğin 32.haftasının gelmesiyle (yani 32+0 olduğunuz gün) kadın işçi izne ayrılma hakkını kazanır ve 32.haftasında izne ayrılmak isterse hekimi tarafından kendisine verilecek olan Doğum İzin Belgesiyle izne ayrılabilir. Bu belgede Gebelik Haftası ve beklenen tahmini doğum tarihi belirtilir. Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ‘’Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu’’ olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ‘’İş Göremezlik Raporunu’’ alması gerekecektir. 32.haftada çıkılan izin ile 37.hafta arasındaki kalan 5 haftalık süre doğum sonrası izin hakkına eklenebilmektedir. Çoğul gebelik yaşanıyorsa 30+0 da Doğum İzin Belgesi alınıp izne çıkılabilir. Ya da yine doktorla mutabık kalınırsa, 37+0 a kadar beklenip aradaki süre (7 Hafta) doğum sonuna eklenebilir.

Doğum parası ödemeleri nereden yapılır?

Doğum yapan kadın işçi çalışmadığı süreler için analık geçici iş göremezlik ödeneği alır. Bu ödenek işyerinin bağlı bulunduğu kurumun şubesinden alınabilir. Ya da kadın işçi belgeleri işverene verip, işverenin şube müdürüyle yapacağı protokol çerçevesinde işveren işçiye kurum adına ödeme yapar. Sonra sosyal güvenlik kurumu, işverenin alacağı primlere mahsuben bunları düşebilir. Bugünkü uygulamada ise işverenin iş görmemezlik ödeneği alabilmesi için doğumdan önceki bir yıllık süre içinde 90 günlük kısa vadeli primleri ödeyip ödemediğine bakılır. Tabi aynı zamanda doğumun gerçekleşmesi olması gerekir. Doğumdan sonra çocuğun yaşayıp yaşamadığı önemli değildir. Bunun dışında ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılır.

Doğum parası ücreti ne kadar?

İş göremezlik ödeneği alan işçinin herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması da gerekir. Doğum yapan kadın çalışana, geçici iş göremezlik ödeneği olarak da doğum sonrası, doğum neticesinde aldığı en son ücretin günlüğünün 2/3’ü oranında bir ödeme yapılır. Doğum iznine ayrılma ve doğum parası: Hamile kadın çalışan, yasal hakkı olan izniyle ilgili çeşitli haklara sahip. İsteyen doğum öncesi izninin bir bölümünü, doğum sonrası iznine ekletebilir. Peki hamile çalışan doğum iznine nasıl ayrılır? Daha doğrusu doğum iznine ayrılmak için yapılması gerekenler nelerdir? Gebe çalışan, öncelikle çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumunun şube müdürlüğünün hangisi olduğunu öğrenmelidir. Bunu öğrenmek için de çalıştığı işyerindeki insan kaynakları veya muhasebe departmanına başvurabilir. Ardından periyodik kontrolünü takip eden doğum doktoruna başvurarak, doğumuna 8 hafta kaldığına dair belge alıp, bunu saklaması gerekiyor. Bu belgeye doğum izni belgesi adı veriliyor. Tabi çoğul gebeliklerde bu süre 10 haftaya çıkıyor. Gebe işçi daha sonra vizite kağıdı ve sağlık karnesi ile hastaneye gitmek zorundadır. Doğum sonrası da kadın çalışana emzirme yardımı veriliyor. Emzirme yardımı miktarı her yıl değişiyor.

Doğum parası ne zaman yatar?

Doğum parası ödemesi genel olarak doğumunuzu takip eden 1 hafta ile 10 gün içerisinde yapılır. Doğum parası PTT üzerinden yatırılmaktadır. Fakat sık sık takip etmeniz gerekir. Eğer takip işini sıkı tutmazsanız paranız geri iade edilir. Tekrar ödeme çıkartma için birçok uğraş gerekmektedir. Doğum yapan kadına doğum parası dışında; doğum yardımı ve süt parası ödemeleri de yapılır. Doğum yardımı ilk çocukta 300 TL, süt parası ise 132 TL olarak belirlenmiştir.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu