Emeklilikten sonra çalışanların maaşları kesilir mi? Emekli olduktan sonra çalışma
Emeklilerin cevabını merak ettiği sorulardan biri de “Emeklilikten sonra çalışırsam emekli maaşım kesilir mi?” sorusu. Peki ya emeklilikten sonra çalışanlardan hangi kesintiler oluyor? Detaylar haberimizde.
Uzun bir çalışma hayatından sonra çalışanlar için emeklilik en güzel gelişmelerden biri. Ancak günümüz şartlarında sadece emekli maaşı ile hayatı devam ettirmek mümkün olmuyor. Ekonomik koşullar ister istemez emeklilerin çalışamaya devam etmelerine neden oluyor. Emeklilikten sonra çalışmak ek gelir anlamında güzel ancak tekrardan sigorta girişi olması emeklilik maaşının kesilmesine neden oluyor mu? Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam edenler emekli maaşlarında kesinti olup olmadığını araştırıyor.
Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Maaşları Kesilir Mi?
Hizmet akdi ile bir işverene bağlı olarak çalışan SSK'lılar 5510 sayılı kanun 4/a bendi kapsamında sigortalı sayılmakta ve emekli değilse belge türü “1-Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” olarak aylık prim ve hizmet belgesi ile Kuruma bildirilmektedirler.
Eğer emekli olduktan sonra tekrar çalışma varsa “2-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak kuruma bildirilmesi gerekmektedir. Bazen işyerlerindeki hatalı bildirimler sonucu, sigortalı işe giriş bildirgesi “1-Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” olarak kuruma bildirilmektedir. Bu şekilde emekli olmakla beraber normal sigortalı gibi işe girişi yapanların sistem tarafından maaşları kesilmektedir.
2016 yılının Şubat ayına kadar işyeri açan ya da şirket ortaklığı başlayan emeklinin maaşından %10 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi yapılmaktaydı. Ancak torba yasa ile yapılan düzenleme ile birlikte kendi adına çalışan emekliden 2016/Şubat ayı itibariyle emekli maaşından %10 oranında yapılan Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi uygulaması kaldırılmıştır. 4a SSK kapsamında bir işyerinde çalışan emeklinin emekli maaşından da herhangi bir kesinti yapılmaz. Ancak çalışan emeklinin sigortasının yeniden yapılması zorunludur.
EMEKLİLİKTEN SONRA TEKRAR ÇALIŞMA (SGDP)
1- 4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin Yeniden Çalışmaya Başlamaları Durumunda SGDP Kesintisi Nasıl Olur?
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kamu görevlilerinin emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlamaları, çalıştığı işyeri ve statüye göre farklı sonuçları bulunmaktadır.
4/1-(c) Kapsamındaki Emeklilerin 4/1-(a) kapsamında yeniden çalışmaya başlaması durumunda;
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamında sayılan işyerlerinde Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışılması durumunda aylıklar kesilecektir. Bu kişilerden uzun ve kısa vadeli primler ile genel sağlık sigortası primi alınacak olup, sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır.
Ancak;
a) Cumhurbaşkanlığına seçilenler,
b) Dışarıdan Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar,
c) Yasama Organı üyeliğine seçilenler,
d) Mahalli idareler seçimleri sonucuna göre görev alanlar,
e) Sadece toplantı veya huzur ücreti ya da hakkı ödenen görevleri yürütenler ile yönetim ve denetim kurulu üyeliği ücreti karşılığında görevlendirilenler,
f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),
g) Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,
h) Özel kanunlarında emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilmeksizin çalıştırılma veya görev yapma hakkı verilenlerden Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararname ile atanan veya görevlendirilenler ve Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler,
i) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 60 ıncı maddesinin (a) fıkrası uyarınca Yasama Organı üyeliğinin bitiminden sonra öğretim üyesi olarak atanmış olanlar, aylıkları kesilmeksizin kamu idarelerinde görev alabilecek ve bunlar hakkında sosyal güvenlik destek primi uygulanacaktır.
5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi kapsamı dışında sayılan işyerlerinde Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışılması durumunda %30 (%7,5 sigortalı payı olup ücretinden kesilecektir. %22,5 ise işveren payıdır.) oranına kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin prim oranı ilave edilerek sosyal güvenlik destek primi alınacaktır.
Emekli maaşı kesilen kişinin ne yapması gerekir?
Emekli maaşları kesilen emekli kişilerin maaşlarının yeniden bağlanabilmesi için işverenin sigortalı işe giriş bildirgesini “2-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak güncellemesi ,düzeltme süresi dolduysa bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvurması ve Aylık Prim Hizmet belgesinin de aynı şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. İşveren söz konusu düzeltme işlemini yaptıktan sonra Emekli kişinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bütün bu işlemlerden sonra emeklinin maaşı kesildiği tarih itibariyle yeniden bağlanacaktır.
Emekli olup kamuda çalışanların maaşı kesilir mi?
Emekli olduktan sonra memur olarak çalışmaya başlamanız halinde emekli maaşınız kesilir.
Emekliler part time çalışabilir mi?
Evet bu mümkün. Ancak emekli maaşının kesilmemesi için yukarıda da belirttiğimiz üzere bildirimin “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak yapılması gerekir.
Emekliler gerekli durumlarda sigortalı olarak çalışabilir. Bunda kanunen bir engel yoktur ve tekrar çalışma halinde emekli maaşı kesilmez. Ancak emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar vardır. Emekli maaşına ek gelir olsun diye çalışanlar aşağıdaki yerlerde çalışırlarsa emekli maaşları kesilebilir. Bu işler dışında emekli olduktan sonra çalışanların ise emekli maaşları kesilmez maaşlarından da herhangi kesinti olmaz.
*Genel bütçeye dahil daireler,
*Katma bütçeli idareler,
* Döner sermayeler,
* Fonlar,
*Belediyeler,
*İl özel idareleri,
*Belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler,
*Sosyal güvenlik kurumları,
Bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları,
* Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar yaparlar ise emekli maaşları kesilir.