En çok dış borcu olan ülkeler hangileri? Türkiye dış borçlanmada kaçıncı sırada?
Ekonomi ülkelerin kaderini belirleyen temel kriterlerden biri. Bazı ülkeler ekonomik refah içindeyken bazı ülkelerin dış borçlanmaları giderek artıyor. Peki ya en çok dış borcu olan ülkeler hangileri? Türkiye dış borçlanmada kaçıncı sırada?
Küresel dış borç verilerine bakıldığında ülkelerin dış borçlanmaları her geçen artıyor. Bu listede de ekonomisi gelişmiş ülkeler ilk sırada yerini alıyor. Çünkü ekonomisi güçlü olan ülkelerin borç edinmeleri daha kolay oluyor.
Dış borçlanma nedir?
Dış borç, bir ülkenin kendi para birimi dışında herhangi bir dış ülkeden borç alması şeklinde tanımlanmaktadır. Çeşitli nedenlerle sadece ülkeler değil, özel sektör de borçlanmaya gidebilmektedir.
Ülkelerin dış borçlanma kredisi nasıl belirleniyor?
Ülkelerin dış borç alma kredisi, toplam borç miktarının o ülkenin gayri safi milli hasılasına olan oranına bakılarak belirleniyor. Ortaya çıkan yüzdelik oran ne kadar küçükse, ülke o kadar az riskli kabul ediliyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin yaklaşık 20 trilyon dolar borcu bulunurken, onu İngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda takip ediyor.
Türkiye’nin dış borçlanması ne durumda?
Türkiye son yıllarda dış borcu artan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye, Finlandiya ve Yunanistan'ın ardından en çok dış borcu olan ülkeler listesinde 26. sırada yer alıyor. Türkiye'yi Portekiz, Meksika ve Güney Kore takip ediyor. Türkiye'nin dış borcu son iki senede 50 milyar dolar arttı. Türkiye’nin 2015 yılı itibariyle toplam dış borcu 405 milyar Dolar civarındaydı. Türkiye'nin dış borcu gelişmiş ülkelere oranla çok daha düşük seviyede olmasına rağmen, dolara endeksli petrol fiyatlarının artması, küresel faiz oranlarının yükselişi ve cari açık gibi sebeplerle piyasalar zor bir dönemden geçiyor. Vatandaşlar en çok alım gücünün azalması ve yüksek enflasyondan şikayet ediyor.
Hangi ülkenin kamu borcu milli gelirinden fazladır?
IMF'nin 2018 sonu tahminlerine kamu borcunun milli gelire oranı açısından bakıldığında yüzde 236'yla Japonya'nın çektiği görülüyor. Bu ülkeyi yüzde 191,3'le Yunanistan takip ederken, Sudan yüzde 176,5'la üçüncü sırada yer alıyor. Kamu borcu milli gelirini aşması beklenen diğer ülkeler arasında Venezuela, Lübnan, İtalya, Eritre, Barbados, Yemen, Yeşil Burun Adaları, Portekiz, Gambiya, Kongo Cumhuriyeti, Singapur, Mozambik, ABD, Belçika ve Butan bulunuyor. Böylece yılsonunda 18 ülkenin kamu borcunun milli gelirinden fazla olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Türkiye'de kamu borcunun milli gelire oranının 2018 sonunda yüzde 27,8 olması bekleniyor. Türkiye'nin, bu oranla 181 ülke arasında 26. sırada yer alarak birçok ülkeyi geride bıraktığı görülüyor. Bu yılın sonunda Türkiye'nin kamu borcunun 252,9 milyar dolar, milli gelirinin ise 909,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
En çok dış borcu olan ülkeler hangileri?
Dış dünyaya en çok dış borcu olan ülkeler arasında ilk 10 şu şekilde;
10- İspanya-Toplam dış borcu 2 trilyon 36 milyar 560 milyon dolar
9- İrlanda-Toplam dış borcu 2 trilyon 236 milyar 430 milyon dolar
8- İtalya-Toplam dış borcu 2 trilyon 324 milyar 420 milyon dolar
7- Japonya-Toplam dış borcu 3 trilyon 516 milyar 200 milyon dolar
6- Lüksemburg-Toplam dış borcu 3 trilyon 900 milyar 665 milyon dolar
5- Hollanda-Toplam dış borcu 4 trilyon 306 milyar 190 milyon dolar
4- Almanya -Toplam dış borcu 5 trilyon 141 milyar 400 milyon dolar
3- Fransa-Toplam dış borcu 5 trilyon 369 milyar 125 milyon dolar
2- Birleşik-Toplam borcu 7 trilyon 852 milyar 460 milyon dolar
1-A.B.D-Toplam borcu 18 trilyon 624 milyar