Erken emeklilik sağlayan meslekler neler? Erken emeklilik için avantajlar

Erken emeklilik sağlayan meslekler ve erken emeklilik için fırsatlar..

Çalışan milyonlarca insanın hayali kuşkusuz erken emeklilik. Ancak günümüzde koşullarında erken emeklilik mümkün değil. Geçtiğimiz yıllarda 40 yaş sonrası çalışanlar emeklilik hayali kurarken günümüzde 60 yaşında bir ki bile henüz emekli olamıyor. Bunlara istinaden bazı meslekler var ki yıpranmadan ve özel hizmetten dolayı erken emekliliğin kapılarını aralıyor. Bunların hangi meslekler olduğunu eminiz merak ediyorsunuz. O halde hemen açıklayalım.

İşte erken emeklilik sağlayan meslekler ve erken emeklilik için fırsatlar..

510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı bazı istisnalar dışında kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olarak belirlenmiştir. Emeklilik bulunulan statü, sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaşa göre değişkenlik gösteriyor. Erken emekliliği sağlayan işleri ve meslekleri açıklayalım.

Erken emeklilik sağlayan meslekler

Aşağıda belirtilen işlerde çalışanlara fiili hizmet zammı uygulanarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmete sayılıyor. Belirli bir kısmı da emeklilik yaş hadlerinden düşürülüyor.

Kurşun ve arsenik işleri
Yangın söndürme işlerinde çalışanlar
Cam fabrika ve atölyeleri
Cıva üretimi işleri sanayii
Çimento fabrikaları,
Kok fabrikalarıyla termik santraller
Alüminyum fabrikaları
Demir ve çelik fabrikaları
Döküm fabrikaları
Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
Yeraltı işleri
Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler
Su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler.

Aşağıda belirtilen mesleklerde çalışanlara fiili hizmet zammı uygulanarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmete sayılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışanlar
Emniyet ve polis mesleğinde çalışanlar
Milli İstihbarat Teşkilatı’nda çalışanlar
Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar.
Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda basın kartı sahibi olmak suretiyle haber hizmetinde fiilen çalışanlar. Cezaevlerinde çalışan görevliler.

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre sigortalı olanlar ile haklarında 5510 sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlanacaklar hakkında fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek azami süre 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren bu tarihten önce görevde bulunanlar dahil 5 yıla düşürülmüştür. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, emniyet ve polis mesleğinde görevli personel ve MİT personelinin azami yararlanacağı süre 8 yıldır. Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlar ise süre sınırlamasına tabi değil. Fiili hizmet süresi zammının emeklilik yaşından düşülebilmesi için ölüm ve maluliyet halleri hariç yeraltı işlerinde çalışan sigortalılar için en az 1800 gün, diğer sigortalılar için ise en az 3600 gün anılan işyeri ve işlerde çalışmış olmaları gerekiyor. Bu fiili hizmet süresi zammının üç yıldan fazla olmamak üzere yarısı emeklilik yaşından indirilmektedir.

Erken emeklilik için avantajlar

Doğum

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Bir annenin yaşı ve yılı dolmuş olsun. Ancak 2160 günü eksikse bu annenin emekli olması için 6 yıl daha çalışması lazım. Ancak üç çocuğu varsa bu anne borçlanarak 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek şart annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması. Maalesef sigortadan önceki doğumlara bu hak tanınmıyor. Anneler ise bu hakkın tanınmasını bekliyor. Burada bir detayı daha hatırlatalım. Staj için yapılan sigorta başlangıcı emeklilikte geçerli olmaz iken doğum borçlanmasında geçerli sayılıyor.

Borçlanma

1- Doğumdan önce SSK tescili

2- Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.)

3- Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.

Kredi

Şartlarını tamamlamış ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar için düğmeye basıldı. Borcunu ödeyip emekli olabilecek durumdaki Bağ-Kur'lulara düşük faizli kredi verilmesi için çalışma başlatıldı. Düzenlemenin ay sonuna kadar hayata geçmesi bekleniyor. Böylece Bağ-Kur'lular düşük faizli krediyle borcunu kapatıp hemen emekli olabilecek, geri ödemeyi de bağlanan maaşla yapacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Esnaf Buluşması'nda konuyu Başbakan Binali Yıldırım ile Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci ile masaya yatırdıklarını söyledi..

Askerlik

Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Sigortalıların er veya erbaş olarak veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları imkanı var. Sigortalı olduktan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihi borçlandığı gün kadar geriye gidiyor. 1988 girişli birisi 1 yıl askerlik borçlanırsa 1987 girişli oluyor ve şartları buna göre belirleniyor. Böylece en az bir yaş önce emeklilik imkanı bulunuyor.

Yaş

Kısmi emeklilik de denilen bu yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Böylece yaşı gelmiş ama çalışma imkanı olmayan sigortalılar kısmi emeklilik imkanıyla beklemeden maaş almaya başlayabiliyor.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor