Enflasyon dar gelirliyi beyaz ete yöneltti: Kırmızı et lüks hale geldi, tavuk tüketimi rekor kırıyor

Enflasyonun artışıyla vatandaş tavuğa yöneldi, kırmızı ete ulaşmak ise zor oldu. TÜİK, temmuz ayında tavuk eti üretiminin bir önceki aya göre yüzde 15,7 artarak 205 bin 656 tona ulaştığını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de tavuk eti üretiminde dikkat çeken bir artış yaşandı. Haziran ayında 177 bin 740 ton olan tavuk eti üretimi, Temmuz ayında yüzde 15,7 oranında artış göstererek 205 bin 656 tona ulaştı. Veriler, kümes hayvancılığında yıl bazında da belirgin bir artışı işaret ediyor.

KÜMES HAYVANLARI ÜRETİMİNDE GENEL ARTIŞ

TÜİK’in verilerine göre Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla kümes hayvancılığı ürünlerinde geniş çaplı bir artış yaşandı. Tavuk yumurtası üretimi yüzde 1,4 artış gösterirken, kesilen tavuk sayısında yüzde 8,4, tavuk eti üretiminde yüzde 5,5 ve hindi eti üretiminde yüzde 0,7’lik artış kaydedildi. Yılın Ocak-Temmuz dönemine bakıldığında ise tavuk yumurtası üretiminde yüzde 5,2, kesilen tavuk sayısında yüzde 6,5, tavuk eti üretiminde yüzde 5,6 ve hindi eti üretiminde yüzde 20,1 artış yaşandı.

Tavuk yumurtası üretimi de artarak Temmuz ayında 1 milyar 706 milyon 295 bin adete ulaştı. Haziran ayında bu sayı 1 milyar 694 milyon 374 bin adet olarak kaydedilmişti. Yumurta üretimindeki yüzde 0,7 oranındaki artış, yıl boyunca devam eden artış trendinin bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

ENFLASYON VE ARTAN TALEP: VATANDAŞ TAVUK ETİNE YÜKLENDİ

2023 ve 2024 yıllarının ilk altı ayı karşılaştırıldığında, temel gıda ürünlerinde enflasyonun yükselmesi vatandaşları uygun fiyatlı protein kaynaklarına yöneltti. TÜİK verilerine göre, 2023 yılı Haziran ayında işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler, tütün ve altın hariç TÜFE, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46,63 artarken, 2024 yılı Haziran ayında bu artış yüzde 70,40’a çıktı. Tavuk eti ve yumurta gibi ürünlere talep artarken, üreticiler de bu talebi karşılayabilmek adına üretimlerini artırdı.

Ancak, yumurta fiyatları da enflasyonun etkisi altında kaldı. Temel protein kaynaklarından biri olan yumurta, kısa sürede iki hafta içinde peş peşe zamlanarak fiyat artışıyla karşılaştı. Yüzde 30’a varan zam oranları sonrası bir adet yumurta 8 liraya kadar yükseldi. Bu durum, özellikle dar gelirli vatandaşların sağlıklı beslenme imkanlarını daha da zorlaştırdı.

KIRMIZI ET VERİLERİ HENÜZ AÇIKLANMADI

TÜİK kırmızı ete ilişkin 2024 verilerini henüz açıklamadı.

Teğmenlerde yeni gelişme... 1 Ocak 2025’te neler değişecek? Ben katılıyorum, ya siz? MSB kaynakları 'kritik öneme sahip' diyerek açıkladı! Rusya, dış ticarette Bitcoin dönemini başlattı Esma Esad lösemi hastası, yaşama şansı yüzde 50