Konkordato Meclis'ten geçti - Konkordato nedir? - Konkordato nasıl yapılır?
Konkordato nedir, Konkordato nasıl yapılır? Soruları Konkordato yasasının meclisten geçmesi ardından merak konusu oldu. İşte Konkordato nedir, Konkordato nasıl yapılır? yapılır sorularının cevabı.
Konkordato nedir, Konkordato nasıl yapılır, Konkordato ne anlama gelir? sorularının yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz. İflas ertelemeyi kaldırarak, alacaklılar ile borçlunun müzakere etmesi ve anlaşmalarının mahkemece tasdiki temeline dayanan konkordato kurumunu işlevsel hale getiren tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Konkordato nedir?
Herhangi bir sebepten dolayı işleri bozulmuş, ödeme gücünü belli
ölçüde kaybedip mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst
borçluları korumak amacını taşıyan müessesedir.
Konkordato, borçlunun alacaklılarının2/3’ü ile (bu orana denk gelen
alacaklıların alacak tutarının da borçlunun borçlarının 2/3’ü
oranında olması gerekir) yaptığı, ticaret mahkemesinin de tasdiki
ile geçerlilik kazanan bir anlaşmadır. İmtiyazsız alacaklılar
borçlunun borçlarının belirli bir yüzdesinden feragat eder ve
borçlu da, borçlarının konkordatoda kabul edilen kısmını ödeyerek
borçlarının tamamından kurtulabilir.
Konkordato başvurusu nereye, nasıl yapılır?
Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, İcra Tetkik Mercii Hakimliği’ne başvurur. Borçlu dilekçesinde konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu verir.
Başvuru makamı borçlunun teklifini, konkordato süresi verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığını araştırıp inceler. Borçlunun varlıklarının, borçların en az %50 sini karşılamaya yetip yetmeyeceği ve borçlunun teklifinin varlıkları ile uygun olup olmadığını tespit etmek için İcra Tetkik Merciinin bilirkişiye başvurması gereklidir. İcra Tetkik Mercii bilirkişinin yapacağı inceleme sonucunda;
Konkordato süresi verilmesi için gereken şartları borçlunun taşımadığı sonucuna varılırsa, konkordato başvurusu reddedilir.
Borçlunun gerekli şartları taşıdığı sonucuna varılırsa, borçluya konkordato süreci tayin edilir ve komiser atanır.