Konut kredisi ara ödeme şartları neler? Konut kredisi ara ödeme işlemi nasıl yapılır?
Konut kredisi kullanan kişilerin ilerleyen süreçte en çok merek ettiği konulardan biri de konut kredisi ara ödeme şartları ve konut kredisi ara ödemelerinin nasıl yapıldığı. İşte tüm detaylar haberimizde.
Konut kredisi alındığında ve elinize fazla miktarda para miktarda para geçtiğinde yapılması gereken en mantıklı işlem konut kredisi ara ödeme yapmaktır. Peki ya ne kadarlık bir arama ödeme yapılır? Ara ödeme yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Tüm merak ettikleriniz azonceoldu.com’da!
Konut Kredisinde Ara Ödeme Nedir?
Konut kredisi aldığınız bankalarda geri ödemeleriniz aylık olarak hesaplanır. Her ay ödediğiniz konut kredisinden ayrı olarak dönem dönem yaptığınız ödemelere konut kredisi ara ödemeler denir. Normal gelirinizden farklı bir para elinize geçtiğinde ara ödeme yaparak kredinizin faizini ve aylık taksitini düşürebilirsiniz.
Ara Ödeme Ne Zaman Yapılır?
Ara ödeme yapmanın herhangi bir zamanı yoktur. Belli bir dönem belirtmeden kredi aldığınız bankaya gidip ara ödemenizi gerçekleştirebiliyorsunuz ancak bankanız zamansız ödemelere karşı bir madde koyduysa bir yaptırımla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kredi alınan bankalar ara ödemeleri genellikle üç, altı veya 12 aylık olarak önceden planlıyor. Konut kredisinin geri ödemelerinde 120 aylık vadelerden de faydalanabiliyorsunuz. Konut kredisi ara ödeme yaparken aylık geri ödeme tutarlarının serbestçe belirlenebildiği bir ödeme tablosuyla ara ödemelerinizi yapabiliyorsunuz. Ara ödemelerde kredinin geri ödeme tutarı ile faiz ödemelerinde azalma ile ödeme yapabiliyorsunuz. Bazı bankalar ise bu seçeneği komisyonsuz bir şekilde de sunabiliyor.
Ara ödemelerle ilgili ara ödemenin toplam borçtan düşeceği fikri yaygın ama yanlış bir bilgidir. Normal şartlarda aylık olarak ödenen kredini ödemesinin içinde faiz, anapara, kaynak kullanımı destekleme fonu (KKDF) ve banka sigorta muameleleri vergisi (BMSV) gibi farklı kalemler yer alıyor. Bu kalemler her ödemede farklı yüzdelerle bulunduğu için aylık taksitleriniz sabit kalıyor. Ara ödemelerde ise yaptığınız ödeme toplam anapara borcundan düşüyor. Bankanızın web sitesinden kredi hesaplama araçları ile ara ödeme yaptıktan sonra kalacak borcunuzu kolaylıkla hesaplayabiliyorsunuz.
Tüketicinin istemesi halinde tüketici vadesi gelmemiş bir veya birden fazla taksit ödemesi yapabiliyor veya borcunu tamamen kapatabiliyor. Erken veya ara ödemeler kalan vadenin 36 ayı aşmayan kredilerde %1’ini, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerdeyse %2’yi geçemiyor. Konut kredisinde aylık belli miktarda ödeme yapabileceğiniz gibi artan şekilde ve azalan şekilde de ödeme yapabilirsiniz. Eğer eşit taksitli ödeme tercih ettiyseniz, ödeyeceğiniz kalan anaparanız, bir önceki ayın anaparasından daha düşük olacaktır. Herhangi bir ay, normal kazancınızdan prim, ikramiye gibi ek gelirler nedeniyle daha yüksek bir kazanç elde ettiyseniz ve taksit ödemeleriniz dışında fazladan bir kredi ödemesi yaparsanız buna ara ödeme denir.
Ara Ödemenin Faydası Var mı?
Ara ödeme yapmanın size getirisi olmayacağını düşünüyor. Ancak bilmelisiniz ki eğer anlamlı miktarda bir ara ödeme gerçekleştirirseniz, taksit sayınız ve buna bağlı olarak da ödediğiniz faiz tutarı da azalacaktır. Ara ödemelerinizi önceden belirleyip, doğru bir planlama yapmak önemlidir. Bu durumda kaçıncı taksitte, ne tutarda ara ödeme yapacağınız bellidir. Eğer elinize geçecek bu ekstra geliri önceden ön göremiyorsanız düzensiz şekilde de ara ödeme yapabilirsiniz. Ancak bunun için ceza ödemek zorunda kalacağınızı aklınızda bulundurmalısınız. Ödeme planınızda ara ödeme yoksa siz ara ödeme yapmak istiyorsanız bankanız sizden ara ödeme cezası talep edebilir.
Kredi Ara Ödeme Şartları Nelerdir?
Alınan konut kredileri belirli vadelerde ve belirli miktarlarda anlaşarak ödeme yapılır. Ancak bu kuralların dışında ödeme gerçekleştirdiğinizde bankaların bazı yaptırımları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ara ödeme anapara borcumuzdan düşer. Ara ödeme yaptıktan sonra kalan borcumuz hesaplanarak ödemeler devam eder. Ara ödeme için kredi borcunun bir kısmının bir anda yatırılması diyebiliriz kısaca. Vadenin azalmasına, kısa vadede borcun kapanmasına sebep olan ara ödeme kredi çekenlere büyük bir avantaj sağlar.
Hazırlanan vadelerle birlikte bu vadelerin öngördüğü faiz oranları da düşüyor. Bazen bankalar faizden edecekleri kar azalmasın diye kullanıcılarıyla ön sözleşme imzalayarak sözleşmeye erken ödeme cezası gibi bir madde ekleyebiliyorlar. Kullanıcıların bu duruma dikkat etmesi gerekir. Eğer dikkat etmezlerse vadeden ve faizden elde ettiklerini zannettikleri karı fazlasıyla erken ödeme cezası adı altında ödemiş olurlar. Ara ödemenin koşulları bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bu yüzden kredi aldığımız banka ile iletişime geçmek en doğrusudur. Ara ödeme aynı zamanda kredi notunu yükselten maddelerden birisidir.