Ölüm aylığı şartları neler, ne kadar sürede bağlanır? 2018 ölüm aylığı kaç lira?
Aile büyüklerinden birinin vefatı sonrasında eşe ya da çocuklara bağlanan ölüm aylığını herkes alabiliyor mu? Ölüm aylığı ne kadar sürede bağlanıyor? 2018 ölüm aylığı kaç lira?
Sosyal güvenlik konularıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de eşten ya da anne-babadan alınan ölüm aylığının şartları. Çoğu kişi ölüm aylığının herkese otomatik olarak bağlanabildiğini düşünüyor ancak ölüm aylığının belli başlı şartları var.
Ölüm Aylığı Nedir? Ölüm Aylığını Kimler Alabilir?
Ölüm aylığı işçi, memur, SSK ve Bağ-Kur’lu olsun hiç fark etmeksizin vefat halinde kalan kişilere bağlanan emekli maaşı anlamına gelir.
Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sigortalının ölüm tarihi önemli. Burada da kritik tarih, 2008’in Ekim ayı. Sigortalının vefatı Ekim 2008 tarihinden önceyse yakınlarının ölüm aylığına hak kazanmalarının şartları farklı; vefat, Eylül 2008 tarihinden sonra ise farklı. Ancak hangi tarih olursa olsun ölüm aylığı hakkından yararlanabilmek için vefat eden sigortalının çalışma süresi içinde belli süre prim ödemesi şart. Ölüm aylığından, sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara bağlı olarak da anne ve babası yararlanabiliyor. Eşin ölüm aylığı alabilmesi için, sigortalının vefat ettiği tarihte yasal evlilik bağı bulunması gerekiyor. Dul eşin yeniden evlenmesi halinde ise ölüm aylığı kesiliyor. Yeri gelmişken belirteyim, dul eş, sonradan evlendiği eşinden boşanırsa, vefat eden sigortalıdan yeniden ölüm aylığı alabilir.
Ölüm Aylığı Alacak Çocuklar İçin Şartlar Neler?
Erkek çocuklar, öğrenim görmemeleri halinde 18 yaşını, orta öğrenim görmeleri halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmeleri halinde de 25 yaşını doldurmamış olmaları gerekiyor. 25 yaşında sonra ölüm aylığı hakkı bitiyor. Kız çocuklarında ise ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu gerekmiyor. Maaş bağlanması için; evli olmamaları, evlenmiş olsalar bile sonradan boşanmış olmaları, sigortalı çalışmamaları, aylık almamaları, herhangi bir gelirlerinin olmaması gerekiyor. Kız çocuklar evlendiğinde ise ölüm aylığı kesiliyor.
Çift Maaş Alınabilir mi?
Ölüm aylığı konusunda en çok merak edilen konulardan biri de çift maaş durumu. Peki ya çift maaş almak mümkün mü? Yani, hem vefat eden eşten hem de anne-babadan maaş bağlanıp bağlanamayacağı. Çift maaş alınabiliyor ancak bunun iki şartı var;
-İlk şart, ölen eş ya da anne-babanın farklı sigortalı olması
-İkinci şart ise, sigortalının ölüm tarihi.
Ölen eş ve anne-baba aynı sigortalıysa tek maaş bağlanıyor. Örneğin, eş de SSK’lı, anne-babada SSK’lı ise hak sahibi tek maaş alabiliyor. Aynı şekilde eş de devlet memuru, anne-babada devlet memuru ise tek maaş bağlanıyor. Ancak bağlı oldukları sigortalar farklı ise o zaman iki maaş alınıyor. Eş devlet memuru ve Emekli Sandığına bağlı, anne ya da baba işçi ve SSK’lı ise çift maaş alınabilir.
Ölüm Aylığı Alabilmek İçin Şartlar Neler?
-Anne-babanın herhangi bir gelirinin olmaması ya da asgari ücretin net tutarından düşük olması şart.
-Ölen sigortalının eş ve çocuklarından geri kalan hisse oranında maaş bağlanabiliyor.
- Emekli Sandığı’na bağlı ya da Bağ-Kur’lu sigortalının Ekim 2008’den sonra ölmesi halinde en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
- Ekim 2008’den sonra ölen sigortalının SSK’lı olması halinde 5 yıldan beri sigortalı olması ve 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
- Ölen Bağ-Kurlunun genel sağlık sigortası primi dahil tüm prim borçlarının ödenmiş olması gerekiyor.
- SSK’lı sigortalının Ekim 2008’den önce vefat etmesi halinde 5 yıl sigortalı olarak çalışmış olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
- Bağ-Kur'lu sigortalının Ekim 2008’den önce ölmesi halinde 1080 gün prim ödemiş olması gerekiyor.
Ölüm Aylığı Kime Ne Kadar Bağlanıyor?
- Ölen sigortalının çocuğu bulunmaması ve dul eşin herhangi bir işte çalışmıyor olması halinde eşe yüzde 75 oranında ölüm aylığı bağlanır.
- Hak sahibi bir eş ve bir çocukça; maaşın yüzde 50’si eşe, yüzde 25’i çocuğa bağlanır.
- Hak sahibi bir eş ve iki çocuksa; eşe maaşın yüzde 50’si, çocuklara da yüzde 25’şer ödenir.
- Hak sahibi bir eş ve 3 çocuksa; maaşın yüzde 40’ı eşe bağlanır, çocuklara ise çocuk başına yüzde 20 hisse düşer.
- Ölen sigortalının anne-babası ise gerekli şartların sağlanması halinde maaşın toplam yüzde 25’i oranında hisse alır.
SSK Ölüm Aylığı Bağlanması
Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için; Ölüm tarihinde
-En Az 5 Yıl Sigortalılık süresinin bulunması
-Her türlü borçlanma hariç en az 900 gün primi olması veya borçlanma dahil en az 1800 gün primi olması
Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?
a-) Eşine,
b-) Çocuklarına,
c-) Anne ve babasına bağlanır.
Bağ-Kur Ölüm Aylığı Bağlanması
Hak sahiplerine Bağ-Kur şartlarından ölüm aylığı bağlanabilmesi için ödenmesi gereken en az prim gün sayıları;
-4 Ekim 2000 tarihinden önce ölenler için 3 tam yıl yani 1080 gün prim ödemek,
-4 Ekim 2000 ila 7 Ağustos 2001 tarihleri arasında ölenler için 5 tam yıl yani 1800 gün prim ödemek,
-8 Ağustos 2001 ila 1 Ağustos 2003 tarihleri arasında ölenler için 3 tam yıl 1080 gün prim ödemek,
-2 Ağustos 2003 tarihi ve sonrasında ölenler için 5 tam yıl 1800 gün prim ödemek, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanması için yeterli şarttır.
2018 Ölüm Aylığı Kaç Lira?
2018 Ocak ayından itibaren açıklanan enflasyon ile birlikte ölüm aylığına 5,69 zam geldi. Buna göre de yüzde 25 oranında ölüm aylığı alan birinin en düşük maaşı ek ödeme dahil 294 liraya çıkacak. Ölen sigortalının hiç çocuğu olmaması halinde eşi ise 2018 Ocak ayında en yüksek 3 bin 370 lira maaş alabilecek.
Ölüm Aylığı Ne Kadar Sürede Bağlanır?
Ölüm aylığı için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılıktan sonra, kurum aylık bağlama işlemlerini tamamlayıp, ilgili kişiye aylık ödenmesine karar verdiğinde, ilk aylık ödemesi aylık bağlama kararını takip eden aylık ödeme tarihinde yapılır. Örneğin 1 Haziran’da başvuran kişiye de 30 Haziran’da başvuran kişiye de aylık bağlanması halinde Haziran ayı için herhangi bir ödeme yapılmaz, aylık 1 Temmuz’dan başlatılır.
Ölüm aylığı alanlar 2018 emekli ikramiyesinden yararlanabilecek mi?
Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında 1.000 TL emekli ikramiyesi ödenecektir. İkramiye ödemesi dosya bazlı olacağından emeklinin kendisine 1.000 TL ödenecek, ölüm aylığı alan hak sahiplerine aylık hisseleri oranında, iş kazası meslek hastalığından dolayı gelir alanlara ise iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılacaktır." denildi.