'Poşet kullanımı düşerse 10 bin kişi işsiz kalır!'
Ücretli poşet uygulamasıyla poşet kullanımının yüzde 50 azalması üzerine Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Eroğlu sektörde 10 bin kişinin işsiz kalabileceğini belirterek, 200 metrekarenin altındaki işletmelerin uygulamadan muaf tutulmasını talep etti.
1 Ocak 2019 itibariyle plastik alışveriş poşetlerinin tüketicilere 25 kuruştan satılmaya başlaması üzerine Çevre Bakanı Murat Kurum, ücretli poşet uygulamasıyla poşet kullanımının yüzde 50 azaldığını açıkladı.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu ise sektördeki üreticilerin kaygılarını ve uygulamada yapılması gereken düzenlemelere ilişkin önerilerini anlattı.
Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, uygulamaya geçilmeden önce poşet kullanımının yüzde elli düşeceğini tahmin ettiklerini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, poşet üretimi yapanların ve bu sektörde çalışanların yaşayacağı olumsuzlukları şu sözlerle özetledi:
"Bugün Türkiye'de poşet üretimi yıllık 200 bin ile 300 bin ton arasındadır. Bu üretim aşamasında aşağı yukarı 20 bin kişi çalışıyor. Poşet kullanımı yüzde elli düştüğünde 10 bin kişi de işsiz kalacak. Bu uygulamanın böyle kaçınılmaz bir yönü de var. Poşeti üreten sanayi firmaları yatırımlarını yaparken bir-iki yıllık değil altı-yedi yıllık yatırımlar yaparlar. Yeni yatırım yapmış işletmelere birkaç sene sonra dönüp, oyunun kuralları değişti deniyor. Bakanlığa uygulamaya geçmeden önce çağrımızı da iletmiştik. Poşet üretenlerin kimler olduğu PAGEV'de kayıtlıdır. Bu üreticilere yeni ürünlere geçebilmeleri için bir dönem teşvik uygulamasının yapılması gerekiyor. Madem oyunun kuralını değiştirdik, insanların işsiz kalmaması için verilecek destekle yeni üretim alanları açabilmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz."