Silinen Bağkur günleri nasıl ihya edilir? Bağkur ihya etmek ne demek?

Getirilen yeni torba yasa ile Bağkurlulara silinen Bağkur günleri için ihya fırsatı getirildi. Peki ya silinen Bağkur günleri nasıl ihya edilir? İhya etmek ne demek?

2008 yılında çıkan bir yasa ile 30.04.2008 tarihi öncesinde 60 aydan fazla Bağkur prim borcu bulunanların borçları silinmiş ve silinen bu dönemlere ait Bağkur hizmetleri de iptal edilmişti. 2015 yılında çıkan yeni bir torba yasa ile bu sefer 2015/04 dönemi ve öncesine ait Bağkur prim borcu 12 ay ve daha fazla olanların prim borçları da silindi ve hizmet süreleri de donduruldu. Resmi Gazete’de 18 Mayıs 2018 tarihinde 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında yeni torba yasa devreye girdi.  Bu yasanın en önemli maddelerinden biri 4-b Bağkurluların geçmiş dönemlerde silinen borçlarının ihya (canlandırma ) işlemidir. 7143 sayılı torba yasa ile 4-b Bağkurlulara silinen günlerine ihya fırsatı getirildi. Peki ya nedir bu ihya fırsatı? Silinen Bağkur günleri nasıl ihya edilir?

Bağkur ihya etmek ne demek?

Bağkur’da dondurulan bu sürelerin borçlanma yapılması ve ödenmesi şartı ile hizmetten saydırılması işlemine ise Bağkur ihya ödemesi denilmektedir. Çeşitli dönemlerde çıkan kanunlar ile Bağkur prim borcu olanların borçları silinmiş, beraberinde ise Bağkur hizmet süreleri de dondurulmuştur. İşte SGK dondurulan bu Bağkur sürelerinin hizmetten sayılması için talepte bulunulmasını ve ödeme yapılmasını öngörüyor. Yani Bağkur prim borçlarından dolayı dondurulan hizmet süreleri talepte ve ödemede bulunmak şartıyla ihya diğer bir adıyla canlandırma yapılabiliyor. İşte bu işlem Bağkur ihya etmek deniliyor. İhya ile alınmayan Bağkur hizmetleri emeklilikte toplam hizmete dahil edilmez.

Silinen Bağkur günleri nasıl ihya edilir?

Bağkurlular çoğu kişinin de bildiği gibi kendi primlerini kendileri öderler. Bağkur sistemi devlette ya da özel sektörde çalışma imkanı bulunmayanların prim ödeme koşuluyla emekli olmalarını sağlayan sistemdir. Bu sistemde işveren aslında kendileridir.  Bağkur’da gün satıl alma talebiniz karşısında SGK Bağkur ihya hesaplamanızı yapar. Bağkur borçlanma hesaplaması talep tarihinde geçerli olan cari Bağkur primleri üzerinden yapılırdı. 7143 sayılı torbaya yasa ile artık güncel prim tutarına göre değil asıl borca Yİ-ÜFE eklenmiş prim tutarına göre hesaplanma uygulamasına geçilmiştir. Bu şekilde hesaplanarak bulunan rakam güncel rakamdan daha ucuz hale gelmiştir.  

Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmemesi hâlinde ihya işlemi geçerli sayılmayacak.  Bağkurlu olan kişiler en az asgari ücretin %32’si kadar prim öderler. Ödedikleri prim sayesinde sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahip olurlar. Borçlarını dondurmuş olan Bağkurlular bazı şartlar ile Bağkur İhya Canlandırma Dilekçesi doldurarak tekrar ihya edebilirler.

Bağkur İhya borcu nasıl hesaplanır?

Bağkur İhya borcu talepte bulunduğunuz tarihte geçerli olan Bağkur prim borçları üzerinden hesaplanır. Formülü ise şu şekildedir: Bağkur dondurulan ay X talep tarihinde geçerli bir aylık asgari bağkur prim tutarı= Bağkur ihya için ödenecek toplam tutar

Bağkur ihya hesaplamaya örnek:

Diyelim ki esnaf Bağkur kapsamında dondurulan toplam 52 aylık Bağkur prim borcunuz bulunmaktadır. 15 Şubat 2017 tarihinde dondurulan bu süreleri ihya için Sosyal Güvenlik Kurumu’na talepte bulunduğunuzda Sosyal Güvenlik Kurumu dondurulan süreyi 2017 yılı asgari 4B esnaf Bağkur primi olan 613,23 TL’den hesaplayacaktır.

Yani ihya için ödeyeceğiniz tutar; 613,23X52= 31.887,00 T.L. olacaktır.

Yine Tarım Bağkur’u kapsamında dondurulan Bağkur prim burcunuzun 43 ay olduğunu varsayalım. 2017 yılı içinde talepte bulunduğunuzda ihya için ödeyeceğiniz tutar 43x 490,59 TL= 21,095.00 TL olacaktır.

Bağkur ihya borçları nasıl yapılandırılır?

Bağkur ihya borçlarını yapılandırma kapsamında ödenmesi mümkün değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4B Bağkur ihya borçları talepte bulunduğunuz tarihte geçerli olan Bağkur primleri üzerinden hesaplanmaktadır. SGK’ya Bağkur ihya talebinde bulunduğunuzda SGK size borç tutarını gösteren bir yazı gönderir. Yazı elinize geçtiği anda tutarı peşin ödemeniz gerekir. İhya edilmiş Bağkur borçlarının taksitle ödenmesi mümkün değildir. Belirtilen sürede ödemezseniz ihya talebiniz geçersiz sayılır ve tekrardan ihya talebinde bulunamazsınız. Yeniden ihya talebinde bulunduğunuzda ise yeniden talepte bulundunuz tarihteki Bağkur prim tutarları üzerinden ihya hesaplaması yapılır.

Bağkur ihya için gerekli belgeler nelerdir?

Bağkur prim günlerinin ihyası için talep dilekçesi ve kimlik fotokopisi yeterli. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli görmesi halinde faaliyetinize ilişkin örneğin Ziraat Odası kaydı, Ticaret Odası Ticaret Sicil Gazetesi kaydı ya da vergi kaydı gibi kayıtlarınızı da isteyebilir. Bu kayıtlarımıza ilişkin belgeleri Bağkur ihya talebinize eklemeniz yararınıza olacaktır.

Hangi araçlar ÖTV ve KDV muafiyeti kapsamına giriyor? Cinayet sırasında evde üç çocuğun olduğu ortaya çıktı Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu Taha yıllar sonra ortaya çıktı Böreğin içinden kanatlı eti ve sakatat çıktı Teknik direktör silahlı saldırıda hayatını kaybetti Tarihe not düşmek için geldim