TC no ile emeklilik sorgulama işlemi nasıl yapılır?
TC kimlik no ile emeklilik sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte haberimizin detayları..
25-30 yıl çalıştıktan sonra emekli olmak hak ettiğiniz ünvan olabilir. Ancak öncelikli olarak emekli olup olmadığınızı, ne kadar sürenizin kaldığını TC no emeklilik sorgulama işlemleriyle kolayca halledebilirsiniz.
İyi bir iş sahibi olmak için uzun yıllar boyunca eğitim alıp nihayet bir işe yerleştikten sonra, herkeste güçlü bir gelecek kaygısı başlar. Muhtemelen yıllarca çalışacağınız, gecenizi gündüzünüzü katacağınız bir işten sonra, yaşlandığınızda elinizde ne kalacaktır? Bu sorunun cevabı rahat bir emeklilik dönemi olabilir sanırım. Tam da bu amaca hizmet eden sosyal güvenlik sistemlerinden biri olan SSK, vatandaşlarımızın yıllarca bir işte çalıştıktan sonra emeklilik hakkı ve sağlık güvencesi elde etmelerini sağlayan bir sistemdir.
Ancak, eskiden SSK prim ödemeleri iş verenler tarafından yapılırken çalışanların bu konuda bilgi sahibi olması zordu ve bu durum iş verenler tarafından yanıltılmaya zemin hazırlıyordu. Artık SGK ve e-devlet üzerinden yapılabilen SSK sorgulamaları ile bu durum ortadan kalktı. Artık çalışanlar bu iki sistem üzerinden emeklilik haklarını, çalışmakta oldukları veya daha önce çalıştıkları yerler tarafından yapılan ödemelerini istedikleri zaman görebildikleri için yapılması gereken bir ödemenin yapılmadığını anlamaları ve gerekli yerlere başvurmaları fazlasıyla kolaylaştı.
TC Kimlik No ile Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Emeklilik sorgulama şekillerinden birisi olan TC Kimlik No ile SSK emeklilik sorgulama işlemi de vatandaşlar için önem kazanmıştır. Ayrıca siz de SSK kapsamındaysanız ve emeklilik sorgulamak istiyorsanız bunun için iki yol var.
Tc Kimlik No ile Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?
Hizmet dökümü öğrenmenin şu avantajı vardır. Çalıştığınız
firmada; bu özel sektör firmaları hatta kamu firmaları da olabilir.
Siz çalışanların; çalıştıkları süreler dahilinde yatırılacak olan
sigorta prim günlerinizi takip ede bilmenizdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı ve Bağkur’dan emekli olacak
çalışanların emeklilik hesaplama yöntemlerinden birisi de emeklilik
tablolarıdır. Bu sistem diğer sistemlerin otomatik olmayan halidir.
Bu sistem ile emeklilik hesaplama yapılırken yanınızda
danışabileceğiniz bir bilirkişi olmasında fayda vardır.
E-devlet ile SSK Primleri Nasıl Sorgulanır?
Öncelikle SGK’nın resmi internet adresine girmeniz gerekmektedir. SSK prim sorgulama TC kimlik no ile ve e-devlet şifresi ile yapılabilmektedir. Açılan ekranda bir bilgi formu karşınıza çıkacaktır. Eğer hala çalışıyor ve ileride emekli maaşınızın ne kadar olduğunu görmek istiyorsanız maaş bordronuzda yazan bilgiler ile formu doldurabilirsiniz. İlk önce memuriyet derecenizi girmeniz gerekmektedir. Daha sonra kademenizi işaretlemeniz gerekir. Daha sonra hizmet ayı, hizmet yılı, kıdem yılı, aylık tarihi girerek hesapla butonuna bastığınızda emekli maaşınıza ulaşabileceksiniz.
E-SGK Üzerinden SSK Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
TC Kimlik No ile SSK emeklilik sorgulama işlemlerinde eğer yalnızca ne zaman emekli olabileceğinizi merak ediyorsanız bunun için herhangi bir şifre gerektirmeyen, Sosyal Güvenlik Kurumunun bu amaçla oluşturduğu sistemden yararlanabilirsiniz. Öncelikle SGK’nın kendi uygulamasına girmelisiniz.Karşınıza gelecek ekranda cinsiyetiniz ve doğum tarihinizi giriniz. Ardından çalışma bilgilerinizin istendiği alanlara girip, hizmete başlama tarihiniz, SSK prim ödeme gün sayınız, diğer sandıklara ait gün sayınız, askerlik/ sanatçı gün sayınız, fiili gün sayınız, yurt dışı gün sayınız ve 3600 günün dolduğu tarihi giriniz. Eğer malüliyetiniz ya da erken yaşlanmanız varsa bunları da sağ üst köşedeki alanlardan seçebilirsiniz.
SSK prim ödeme gün sayınızı bilmiyorsanız bir sonraki başlıkta anlatacağımız e-devlet sistemini kullanarak SSK prim ödeme gün sayınızı öğrenebilirsiniz. Ardından sol alttaki “Gönder” tuşuna basarak emekli olacağınız günü öğrenebilirsiniz. Ancak bu bilginin sizin girdiğiniz bilgilere göre hesaplandığını hatırlatmakta fayda var. Kimlik bilgilerinizi ya da çalışma durumunuzla ilgili bilgileri eksik ya da yanlış girmeniz durumunda verilecek emeklilik tarihi, diğerinden farklı olabilir. Bu göreceli durumdan ötürü SGK’nın bu uygulamasından elde ettiğiniz bilgiler belge niteliği taşımaz, herhangi bir anlaşmazlık durumunda bu uygulamadan edindiğiniz bilgilerle hak iddia edemezsiniz.
E-Devlet Üzerinden SSK Sorgulama Nasıl Yapılır?
TC Kimlik No ile SSK emeklilik sorgulama işlemlerinde eğer yalnızca emekli olabileceğiniz tarihi öğrenmek değil de, SSK ödemelerinizi, daha önce çalıştığınız iş yerlerinde çalışma sürenizi ve tarihlerini, bu yerlerden yapılan SSK prim ödemelerinizi de görmek istiyorsanız ayrıntılı hizmet dökümü için e-devlet sistemini kullanmalısınız.
Emeklilik sorgulama işlemleri için öncelikle e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. Bunun için sağ üstte bulunan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayabilirsiniz. Karşınıza gelecek ekrana TC Kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek yapmalısınız. E-devlet şifreniz yoksa ya da daha önceki şifrenizi unuttuysanız en yakın PTT şubesine nüfus cüzdanınızla başvurarak e-devlet şifresi edinebilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra SSK sisteminin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun sayfasına gitmeniz gerekiyor. Bunun için “E-Hizmetler” butonuna tıklayarak karşınıza çıkan listeden “Sosyal Güvenlik Kurumu” kısmını bulmalısınız. SSK, e-devlet sisteminde “4A” olarak geçtiği için aradığımız sorgulama sekmesi “4A Hizmetleri” üst başlığının altındaki listede.
“4A Hizmetleri” başlığının altındaki “4A Hizmet Dökümü” linkine tıkladığınızda SSK emeklilik sorgulamanızı ayrıntılarıyla yapabilir, isterseniz SSK emeklilik sorgulamaları ile ilgili bilgilerinizi çıktı alabilirsiniz.
SGK’nın sisteminden yapılan sorgulamanın aksine, e-devlet sisteminden yapacağınız SSK emeklilik sorgulaması belge niteliğini taşımaktadır. Eğer elde ettiğiniz verilerde yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız ya da işvereninizden kaynaklanan bir sıkıntı sistemde görünüyorsa, 4A Hizmet Dökümünüzü çıktı alarak gerekli yerlere başvurabilir, hakkınızı arayabilirsiniz.