TÜSİAD DEİK'de yer almayacak
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda (DEİK) yapılan değişiklik sonucu Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), kurulda yer almadı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) yapısı tamamıyla değişirken TÜSİAD'ın kuruluşda yer almayacağı aktarıldı.Buna göre TÜSİAD, sadece yönetimde değil, DEİK’in hiçbir organında görev almayacak ve aidat ödemeyecek.
Öte yandan, DEİK Yönetim Kurulu’na artık Ekonomi Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı da gerekli hallerde başkanlık edebilecek. Yeni yapıda DEİK’in kurucu kuruluşları da 99’dan 94’e düşecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), yeni DEİK yönetiminde daha etkin olacak.
TÜSİAD tarafından DEİK'de yer almamalarına ilişkin yapılan açıklamada kararın kendi talepleri doğrultusunda alındığı belirtildi.
TÜSAD'ın açıklaması şu şekilde:
28 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile DEİK’in yapısının değiştirilmesinin ardından, TÜSİAD kendi tercihi doğrultusunda kurucular arasında yer almamak gayesi ile DEİK Yönetmeliği’nin derneğimizle ilgili hükümlerinin iptali için, Danıştay nezdinde dava açmıştır. Dava sonucunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından DEİK Yönetmeliği’nin derneğimizi bağlayan hükümlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.
Bu çerçevede TÜSİAD, tamamen kendi talebi doğrultusunda gerek yönetimsel nitelikte, gerekse mali nitelikte olan yükümlülüklerini nihayete erdirerek kurucular arasından ayrılmıştır.
Ekonomi Bakanlığımızın DEİK’in yeni yapılanmasındaki davetine müteşekkir olmakla birlikte, iş dünyasını temsil eden gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olarak, TÜSİAD'ın ulusal ve uluslararası düzeylerdeki konumu, yeni resmi yapısı ile DEİK'in üyesi olmamak yönünde karar almamıza temel teşkil etmiştir.