Ucuz kredi nasıl alınır? Faizsiz kredi nasıl alınır?
Kredi kullanmayı düşünüyorsanız ve uygun fiyatlı kredi kullanmak istiyorsanız "Ucuz kredi nasıl alınır? Faizsiz kredi nasıl alınır?" haberimizin detaylarını incelemelisiniz.
Günümüzde artık kredi kullanmadan ihtiyaçlarımızı karşılamak mümkün değil. İnsanlar giderlerini karşılamak en çok ihtiyaç kredisiniz tercih ediyor. Malum son yıllarda kredi faiz oranları da bir hayli arttı. Peki ya faizler bu kadar yüksekken ucuz kredi nasıl alınır, faizsiz kredi almak mümkün? İşte ucuz kredi almanın püf noktaları..
Yüksek faiz oranları ile birlikte kredi kullanmak da pahalı hale geldi. Kredi alacağınız zaman gizli masraflara dikkat ederseniz ve de geçmişe dair ödemelerinizi düzenli olarak yaptıysanız bankalardan daha düşük maliyetli kredi kullanabilirsiniz. İster ev ister araç ister zorunlu ihtiyaçlar için olsun mutlaka ucuz kredi kullanmanın yolları mevcut. Uygun kredi kullanmak aylık taksit ve toplam maliyet bütçenizi rahatlatır.
Ucuz kredi nasıl alınır?
Kredi kullanmak isteyen kişi öncelikle faize bakıyor. Ancak bakılması gereken nokta sadece faiz değil. Masraflar toplamının ne kadar olduğu da büyük önem taşıyor. Mesela, bir banka, ‘benim faizim aylık yüzde 1.74’ der ancak kredi tahsis ücreti (dosya masrafı) yoktur. Diğeri ‘ben de aylık 1.69’ der ama masraf vardır. Bu noktada faiz avantajı ortadan kalkar. Sonuç olarak kredi kullanımında asıl bakılması gereken detay masraflarda dahil olmak üzere toplam masraf (yazılı tekliflerde geçen ismi ‘MDFO’).
Kredi kullanmak için sadece çalıştığınız bankaya bağı kalmayın. Mutlaka değerlendirebileceğiniz alternatif birkaç bankadan daha teklif alın. Aldığınız tekliflerin sözlü olarak değil de yazılı olarak olmasına dikkat edin. Yazılı olarak aldığınızda bu tekliflerde toplam masraf ve neye ne kadar ödeme yapacağınız detayları yer alır. Dolayısıyla karşılaştırma imkanı bulursunuz. İki bankada da faiz oranı aynı ise tahsis ücreti az olanı tercih edin, çünkü krediyi daha ucuza kullandırıyor anlamına gelir. Bankanın birinde 120 ayın sonunda toplam maliyet 172 bin 300 lira olurken, diğerinde 171 bin 772 lira olabiliyor. Ya da yüzde 1.79 faizle 50 bin liralık bir tüketici kredisi, aynı faize rağmen bir başka bankada 1200 lira daha ucuz olabiliyor. Yani sadece faize değil toplam maliyete mutlaka bakılmalı.
Kredi alırken hayat sigortası zorunlu değil ancak yaptırıldığında faiz daha cazip hale gelebiliyor. Hayat sigortası bir de krediyi kullanan kişinin ölümü durumunda kalan borca karşı yakın kişileri koruyor. Örneğin; 48 ay vadeli 50 bin liralık bir ihtiyaç kredisinde sigorta yaptıran müşteri, vade sonunda ödeyeceği 250-300 liralık hayat sigortasına karşılık vade sonunda 2400 lira avantaj sağlayabiliyor.
Geçmişe ait kredi ödemeleriniz düzenli ise kredi çekeceğiniz banka ile uzun dönemdir çalışıyorsanız bankanın gözünde puanınız daha yüksektir. Bankalara karşı kredi notunuzu yükseltmek istiyorsanız kredi kartı borcunuzu yasal çerçevede ödemeye çalışın. Bankalar kredi kullanırken yüzde 1-2 oranda daha düşük kredi kullandıracaktır.
Ucuz kredinin püf noktaları:
-Uzun vade yerine bütçeye göre vade belirleyin.
-Kredinin vadesi uzadıkça taksit düşse de faiz yükü yani maliyeti artar. O nedenle bütçenize uygun taksiti seçip, vadeyi düşük tutmaya çalışın.
-Kredi sözleşmesini imzalamadan bankanın size bilgi formu sunması gerekir. En az 1 gün inceleme hakkınız olan formda kredi ile ilgili tüm masraflar yazar.
-Kredi aldığınız banka sizin için hesap açarsa bundan ücret ya da aidat almaz. Bu konuya dikkat edin.
-Acil nakit ihtiyaçlarınızı kredi kartı veya avans hesap yoluyla değil ihtiyaç kredisiyle karşılayın. Çünkü kart ve avans hesapta nakit çekme faizi daha yüksek.
-İnternet ve mobil üzerinden yapılan başvurularda bazı bankalar masraf almıyor. Bu durumda krediyi daha ucuza temin edebilirsiniz.
-Bazı bankalar dönemsel olarak kredi kampanyası düzenliyor. Bu da ciddi maliyet avantajları sunuyor, dikkate almakta fayda var.
Faizsiz kredi nasıl alınır?
1-) Kredi çektiğinizde birçok banka size banka hesabı açacaktır. Adınıza hesap açılıp açılmayacağını eğer açılacaksa bu hesaptan aylık ya da yıllık aidat kesilip kesilmeyeceğini sorun.
2-) Adınıza kredi kartı çıkarıp çıkarmayacaklarını sorun. İstemiyorsanız baştan belirtin.
3-) Erken kapatma ücreti alıp almayacaklarını sorun.
4-) Size başka masraf çıkarıp çıkarmayacaklarını sorun varsa kalem kalem bu masrafları yazılı olarak talep edin.