Varlık Barışı nedir? Varlık Barışı 2018 ne zaman gelecek? Varlık Barışı hangi yılları kapsıyor?

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamalarından sonra Varlık Barışı’nın ne olduğu merak edilmeye başladı. Varlık barışı nedir? Varlık barışı 2018 ne zaman gelecek? Varlık Barışı hangi yılları kapsıyor?

Varlık Barışı nedir, ne zaman gelecek 2018? Soruları Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında araştırılmaya başladı.

Maliye Bakanı’ndan Varlık Barışı Açıklaması:

Varlık barışına ilişkin bir düzenleme getiriyoruz. Yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye’ye getirecek vatandaşlarımıza kolaylık göstereceğiz. Yurt dışında menkul kıymeti olan vatandaşlarımız 11 ayın sonuna kadar varlıklarını Türkiye’ye getirirlerse bu varlıklarını Türkiye içerisinde diledikleri gibi tasarruf edebilecekler. Getirilen varlığın yüzde 3’ü oranında bir vergi tahsil edilecek. Yurtdışında olan dövizini işletmesine koymak isteyen vatandaşlarımız da bunu yapabilecek. Yüzde 3’ü oranında vergi tahsil edeceğiz. Bu varlığı getirip işletmesine koyduğu surette herhangi bir vergi tahsili yapılmayacak. Yurtdışında getirdiği varlığı işletmesinden istediği zaman çekebilecek. İşletmenin yurtdışından kullandığı kredi var ve aynı zamanda yurtdışında da varlığı var, “Yurtdışındaki bu varlıklarımı işletmemin yurtdışında olan borçlarının ödemesinde kullanayım” derse buna da imkan sağlıyoruz.

Varlık Barışı Nedir?

Türk vatandaşlarının yurtdışındaki parasının Türkiye'ye getirilmesini amaçlayan "Varlık Barışı" düzenlemesi 2008 ve 2013 tarihinde uygulandı. Varlık barışı olarak isimlendirilen düzenleme esas olarak yurt dışında bulunan bazı varlıkların (para, altın, menkul kıymet gibi) Türkiye'de banka ve aracı kurumlara ya da vergi dairesine bildirilmesi ve belli sürelerde Türkiye'ye getirilmesi esasına dayanmaktadır. Yurt dışında bulunan gayrimenkullerin bildirimi de bu yasa kapsamına girmektedir. Bildirilen bu varlıkların değeri üzerinden yasada belirtilen oranda vergi ödenmesi söz konusudur. Bu bildirim ve varlıkların Türkiye'ye getirilmesinin ardından belirtilen verginin de ödenmesi durumunda, bu varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Kanun hükmünde ayrıca, yurt dışında elde edilen bazı kazançların sadece Türkiye'ye getirilmesi şartıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmesine ilişkin düzenlemeler de yer almaktadır.

Yurtdışında bulunan altın, para, bono, tahvil, hisse senedi gibi varlıkların 31 Aralık 2016 tarihine kadar yurda getirecek olan şirket veya gerçek kişilerden hiçbir vergi alınmamasına karar kılındı. Daha önceki yıllarda çıkarılan Varlık Barışı kanunlarında %2’lik bir vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaktaydı. Bu kez önceki düzenlemelerden farklı olarak yeni Varlık Barışı kanunu kapsamında, ülkeye sokulan varlıklardan hiçbir vergi alınmayacak. Yeni varlık yasası kanunu ile ülkemizde yaşayan ancak yurt dışında farklı sebeplerden dolayı varlıkları bulunanlar rahat bir şekilde bu varlıklarını ülkemize getirebilecekler. Para, Döviz, Altın, Menkul Kıymet, Sermaye Piyasası araçları (tahvil, hisse senedi vb.), varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar (arazi, arsa, tapu kütüğüne kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyet kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler), şirketin ortaklarına olan borçları vergi barışı kapsamına girmektedir.

Varlık Barışından Nasıl Yararlanılır?

Yeni varlık yasası kapsamında gerçek kişiler veya şirketler, yurt dışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını ülkemize getirmek istediklerini belirlenen tarihleri içinde Türkiye’de bulunan bir banka ya da aracı kuruma bildirecekler.  Önceki varlık yasası kanunlarında bilgilendirmeler vergi daireleri aracılığıyla yapılmaktaydı. Ancak yeni düzenlemede bu şart kaldırıldı. Bu kez doğrudan bankaya veya aracı kurumlara bildirim yapılacak.  Varlık Barışı’ndan yararlanmak isteyenler paralarını yıl sonuna kadar ülkemize sokabilecekler. Ayrıca yurt dışında taşınmazlara sahip olanlar ve alacağı olanlar ise bildirimde bulunmaları durumunda 1 sene ek zaman tanınacak.  Ayrıca yeni varlık yasası kapsamında ülkemize getirilen paraların sermayeye eklenme zorunluluğu da bulunmayacak. Şirket sahipleri bu paraları istedikleri takdirde, bankalarda bulunan mevduat hesaplarına yatırabilecekler, bina alabilecekler veya başka şirket kurabilecekler. İsterse yine yurt dışına çıkartabilecek. Para ülkeye başka kişi adına da getirilebilecek. Bu durumda da veraset ve intikal vergisi talep edilmeyecek. Tasarı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, çıkarılacak veri barışı yasasının ülkemizdeki kaynak ihtiyacını değerlendirmek amacıyla önem arz ettiğini söyledi.

“Varlık Barışı” Kapsamına Giren Varlıklar Nelerdir?

Para, Döviz, Altın, Menkul Kıymet, Sermaye Piyasası araçları (tahvil, hisse senedi vb.), varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar (arazi, arsa, tapu kütüğüne kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ve kat mülkiyet kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler), şirketin ortaklarına olan borçları Vergi Barışı kapsamına girmektedir.

Varlık Barışı’ndan Kimler Yararlanacak?

"Maliye Bakanlığının takip ettiği vergi alacaklarından 9,8 milyon vatandaşımız yararlanacak. 119,2 milyar liralık bir alacak var. Bunun alt detaylarına bakıldığında, 5,3 milyon vatandaşımızın motorlu taşıtlar vergisi borcu var, yaklaşık 6 milyar lira. Bu vatandaşlarımız 36 aya kadar bu borçlarını yapılandırma imkanına kavuşacaklar. Gelir, kurumlar, KDV, gelir stopaj, MTV her türlü vergiler dahil buna. Sosyal güvenlik primlerinde 64,3 milyar liralık alacağı yapılandırıyoruz, burada da 5,5 milyon mükellefimiz var. Dolayısıyla 5,5 milyon mükellefimiz 36 aya kadar sosyal güvenlik primlerini ödeme imkanına kavuşacak. Gümrük vergisi olarak 338 milyon liralık alacağı yapılandırma kapsamına alıyoruz. Burada bin 170 kişi söz konusu."

Ümit Özdağ'ın savunması ortaya çıktı Altın tüm zamanların rekorunu kırdı Kredi kartı harcamaları iki katına çıktı! Bir yılda yüzde 86'lık artış Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu'da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı! Otel yangınında hayatını kaybedenler son yolculuklarına uğurlanıyor Bolu Belediyesi yanan otele 19 gün önce "yangın yönetmeliğine uygun" kararı vermiş