200’den fazla sanal çiftlik oyununda 4 milyon TL toplandı
Bakanlık denetimine alınan Çiftlik Bank’ın ardından yapılan incelemelerde 200’den fazla sanal çiftlik oyununun tespit edildiği bildirildi.
Çiftlik Bank'ın bakanlık denetimine alınmasının ardından yapılan incelemede hala faaliyette olan 200'den fazla sanal çiftlik oyunu tespit edildi. Piyasadan 2 yılda yaklaşık 4 milyar lira topladıkları tespit edilen şirketlerin çoğu yurt dışında.
Piyasadan yarım milyardan fazla para topladığı ortaya çıkan ve önceki gün ödemelerini durduran Çiftlik Bank'ın sanal oyunlarında buzdağının görünen kısmı olduğu ortaya çıktı. Devlet kurumlarının yaptığı incelemelere göre, hâlâ faaliyette olan 200'den fazla sanal çiftlik oyunu bulunuyor. Piyasadan 2 yılda 4 milyar TL'ye yakın para topladığı belirtilen şirketlerin çoğu Kıbrıs veya yurtdışı menşeli.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Anadolu Farm, Çılgın İnekler, Süt Bank, Galeri bank, Yeşil Bank, Çiftlik Shop, Bizim Tavuklar, İmece Bank, Gerçek Çiftçi gibi sanal çiftlik oyunları da Çiftlik Bank benzeri yapılanma içinde. Çiftlik Bank'ın bakanlık denetimine alınmasının ardından ortaya çıkan sanal oyun sitelerinin üye sayısındaki artış da dikkat çekici. Özellikle Anadolu Farm yapılanmasının on binlerce üyeye ulaştığı belirtiliyor.
Sanal çiftlik oyunları üzerinden kazanç vaat eden ve denetim altına alınan site sayısının ise 108 olduğu öğrenildi. Bu sitelerin birçoğunun denetim süresince yeni üye alımı yasaklandı.
Özellikle Kayseri, Konya ve Gaziantep'te yoğun olarak yaygınlaşan Süt Bank'ın projeleri de inceleme altında. Burada farklı internet siteleri ve bayilikler aracılığıyla örgütlenen dolandırıcıların, aynı yöntemlerle piyasadan yüzlerce milyon lira para topladığı ve üye sayılarının da son 3 ayda katlanarak arttığı ortaya çıktı.
Müfettişlerin incelemeleri, yeni nesil saadet zinciri olarak da tanımlanan bu sitelerin yedekli çalıştığını ortaya koyuyor. İfşa olan ya da kapatılan sitenin yerine yeni bir isimle başka birisi açılıyor. Mağduriyet oluştuğu dönemde devreye yeni siteler giriyor. İfşa olunan sitedekilerin mağduriyetleri bir süre yeni kurulan siteden sağlanıyor. İncelemeler, merkezi Yunanistan olarak görünen bir şirketin 30'dan fazla sanal oyun sitesinin sahibi olduğunu da gösteriyor.