24 Haziran seçimleri için memurların yıllık izin genelgesi değişti mi?
24 Haziran erken seçim nedeniyle memurların yıllık izinlerinde de değişikliğe gidildi. Peki ya yayımlanan yıllık izin genelgesinde ne yazıyor?
24 Haziran erken seçim nedeniyle Türkiye birçok değişikliğe birden gitti. Seçimlerin erkene alınmasından dolayı o tarihte tatil paketi alanların çoğu paketlerini iptal etmek zorunda kaldı. Yıllık izin kullanacak olan devlet memurları da seçim nedeniyle etkilendi. Başbakanlık’tan yapılan değişikliğe göre yıllık izin genelgesi yayımlandı. Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelge ile 24 Haziran'daki seçimlerin ve cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda 8 Temmuz Pazar gününde, seçimlerin her aşamasında görev alması muhtemel kamu görevlilerinin yıllık izin planlanmasında seçim tarihi dikkate alınacak. Sandık kurullarında görevlendirilen kamu personelinin görevli oldukları sürelerde görev yaptıkları yerlerde bulunmaları sağlanacak.
Bu kapsamda seçimin her aşamasında görev alması muhtemel kamu görevlilerinin yıllık izinlerinin planlanmasında seçim tarihinin dikkate alınmasının zorunlu olduğu ifade edilen genelgede, bu hususta il ve ilçe seçim kurulları ile koordinasyon içerisinde, kamu personelini de mağdur etmeyecek şekilde gereken tedbirlerin ivedilikle alınacağı kaydedildi. Genelgede, seçim iş ve işlemlerinin düzen içerisinde yerine getirilebilmesi ve millet iradenin sandığa sağlıklı olarak yansıması amacıyla, sandık kurullarında görevlendirilen kamu personelinin görevli oldukları sürelerde, görev yaptıkları yerlerde bulunmalarının sağlanması istenildi.
Memurların Yıllık İzin Hakları Kaç Gündür?
Devlet memurlarının yıllık izinleri 1-10 yıl arasında 20 gün, 10 yıldan fazla ilse bu izin 30 güne çıkıyor. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir. Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir.
Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Her ne şartta olursa olsun doğuma 3 hafta kala anne çalışamaz. Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Personelin yakını öldüğü zaman 7 gün ölüm izni verilir.
Öğretmenler Kaç Gün Yıllık İzin Hakkına Sahiptir?
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Öğretmenlerin yaz tatilinden başka ilave bir "yıllık izni" yoktur. Öğretmenler yaz tatillerinde 1 Temmuz ile 1 Eylül arası izinli sayılırlar. Öğretmenlerin yıllık izinlerinin zamanı belli olduğu için hiçbir şartta bir sonraki yıla bu izinler devredilemez. Öğretmenlerin de yılda 10 gün mazeret izni bulunmaktadır. Öğretmenlerin mazeret izni kullanması için müdürünün onayı gerekmektedir.