24 Haziran seçimlerinden hangi yasalar değişecek?

24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklif Meclis’te kabul edildi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında yaptığı erken seçim çağrısı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşılık buldu. Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli ile yaptığı ikili zirvenin ardından kameralar karşısına geçti ve 24 Haziran’da ülkenin sandık başına gideceğini açıkladı.

3 PARTİNİNİ ADAYI BELLİ OLDU, GÖZLER CHP'NİN ADAYINDA

24 Haziran’da yapılacak erken seçimlerde, AK Parti ve MHP adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ilan etmişti. CHP’den İYİ Parti’ye geçen 15 milletvekiliyle Meclis’te grup kurma hakkını elde İYİ Parti cumhurbaşkanı adayının Meral Akşener olduğunu açıklamıştı. Meral Akşener aynı zamanda 100 bin imza ile aday olabileceğini ifade etmişti. Seçime girecek 2 partinin adaylarını açıklamasının ardından gözler CHP’nin adayına çevrildi. Kulislerde CHP’nin adaylığı için Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin bir adım önde oldu iddia ediliyor. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

24 HAZİRAN 2018 SEÇİMLERİNDE YENİ YASALAR NELER GETİRİYOR?

*Cumhurbaşkanlığı seçilen varsa TBMM üyeliği sona erecek

* Bir kişi birden fazla siyasi parti grubu veya siyasi parti aday gösterebilecek

*Cumhurbaşkanlığı için seçimlerde geçerli oyların en az yüz 5’ini alan siyasi partiler ya da en 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

*İkinci tur oylamasına hak kazanan adaylardan birinin seçime katılmaması halinde, ikinci oylamada ilk turun üçüncüsü seçime girecek.

*İlk oylamada çoğunluk sağlanmazsa, 8 Temmuz 2018’de ikinci oylama yapılacak. İkinci tura, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak.

*Seçmenlerde aday gösterilmek istenen kişi, kimlik ve açık adres bilgilerini içeren başvuru dilekçesi ve seçilme yeterliliğine ilişkin belgeler ile 131 bin 600 lirayı maliye veznesine yatırdığına dair makbuzu YSK’ya bizzat başvuracak.

* Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günü olacak. Kararın ardından 60. Günü takip eden ilk Pazar günü cumhurbaşkanı ile TBMM genel seçimi birlikte yapılacak.

*Yurt dışındaki seçmenler 21 Haziran’a kadar sandığa gidebilecek, bu kez randevu sistemi olmayacak. Milletvekili sayısı da 550’den 600’e çıkarılacak.

* Bir kişi hem cumhurbaşkanı hem milletvekili olamayacak. Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak.

* Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete de yayımlanarak ilan olunacak.

*Milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek.

Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Aytun Çıray'dan Meral Akşener'e ağır benzetme: Şizofren bir anne gibi Merkez Bankası faiz kararını acıkladı Erdoğan: Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz Narin Güran davasında gerekçeli karar açıklandı: 'Katil kim?' sorusu yine yanıtsız kaldı ABD ile Çin arasında TikTok savaşı