Seçime bir gün kaldı! ABD Başkan adayları ne vadediyor?

ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump son kez karşı karşıya gelecek. ABD'nin 4 yıl süreyle başkanı olacak kişinin kim olacağı belli olacak. Peki Trump ve Harris ABD halkına ne vadediyor? İşte o vaatler...

ABD'de 5 Kasım'da gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri için halk sandığa gitmeye hazırlanıyor. Demokrat aday ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kozlarını paylaşacağı seçimin ardından, kazanan aday 20 Ocak 2025 tarihinde göreve başlayacak, Beyaz Saray'da dört yıl görev yapacak. Seçimle ilgili ilk bilgiler saat farkı nedeniyle Türkiye'de 6 Kasım'da netleşecek. Peki Trump ve Harris'in vaatleri neler?

ABD'DE BAŞKANLIK VAATLERİ

Harris ve Trump, 2024 seçimlerinde başkan seçilmeleri halinde "Amerikalıların yaşamlarını iyileştirmek için" neler yapacakları konusunda Amerikan halkına aylardır vaatlerde bulunuyor. Bu vaatler arasında iklim sorunları, sosyal konular, dış politika, sağlık hizmetleri, enflasyon ve vergi yer alıyor. İşte o vaatler...

ENFLASYON

Kamala Harris, birinci önceliğinin çalışan aileler için gıda ve konut maliyetlerini azaltmaya çalışmak olacağını ifade ederken, marketlerde fiyat artışını yasaklamayı, ilk kez ev alacaklara yardım etmeyi, konut arzını artırmayı ve asgari ücreti yükseltmeyi vaat etti.

Donald Trump, seçildiği takdirde enflasyonu sona erdirme ve Amerika'yı yeniden uygun fiyatlı hale getirme sözü verirken, petrol ve gaz sondajını genişletmek ve deregülasyon yoluyla enerji maliyetlerini düşürmeyi de vaat ediyor.

VERGİLER

Kamala Harris, girişimciler ve küçük işletme sahipleri için vergi indirimlerini desteklediğini söylerken, on milyonlarca orta ve düşük gelirli aile için vergi indirimi de vaat etti. Harris aynı zamanda Trump tarafından savunulan "bahşişlerden alınan vergilerin kaldırılması" önerisini de destekliyor.

Donald Trump, başkanlık koltuğunda bulunduğu 2017'de imzaladığı vergi indirimleri paketini genişletme sözü verirken, ürünlerini ABD'de üreten şirketler için kurumlar vergisi oranını %21'den %15 'e düşürme vaadinde bulundu. Bununla beraber, bahşişlerin yanı sıra sosyal güvenlik yardımlarını ve fazla mesai ücretlerini de gelir vergisinden muaf tutacağını ifade etti.

KÜRTAJ

Kamala Harris, kürtaj haklarını seçim kampanyasının merkezine yerleştirdi ve ülke çapında üreme haklarını güvence altına alacak yasaları seçim süreci boyunca savunmaya devam etti. Harris, başkan olursa ülke çapında herhangi bir kürtaj yasağını veto edeceğini söyledi.

Donald Trump, kürtaja erişimin eyaletlere bırakılması gerektiğini ifade etti ve başkan olarak ulusal bir kürtaj yasağını imzalamayacağını açıkladı.

SINIR GÜVENLİĞİ VE GÖÇMENLER

Kamala Harris, sınıra yaptığı bir ziyaret sırasında, yasal giriş limanları arasında sığınma talebinde bulunmaya çalışan kişiler için daha katı cezalar getirme planını ortaya koydu. Eski Kaliforniya senatörü olan Harris, özellikle çocukken ABD'ye getirilenler olmak üzere, belgesiz göçmenler için vatandaşlığa giden yollar da dahil olmak üzere kapsamlı göçmenlik reformunu uzun süredir savunuyor.

Donald Trump, sınıra duvar inşa edilmesini ve yaptırımların artırılmasını sağlayarak sınırı kapatma sözü verdi. Trump, Meksika'da Kalma programı, 42. madde ve çoğunluğu Müslüman olan birkaç ülkeyi hedef alan seyahat yasağı da dahil olmak üzere ilk dönemindeki birçok tartışmalı politikayı eski haline getireceğini ifade etti.

DIŞ POLİTİKA

Kamala Harris'in dış politika yaklaşımı, şu anki başkan Joe Biden'a yakın olarak değerlendiriliyor. Harris, Biden yönetiminin Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaya olan tepkisine tam destek verdi ve "Rus güçlerini topraklarından püskürtmek için savaşan ülkeye boyun eğmeyen destek" sözü verdi. Çin -ABD ilişkileri konusunda ise Biden'ın Çin'e karşı sert yaklaşımının devam edeceğinin sinyallerini verdi ve ABD'nin Tayvan'a verdiği taahhütleri yerine getireceğini belirtti. Orta Doğu hakkında da vaatlerde bulunan Kamala Harris, defalarca ABD'nin İsrail'in kendini savunma hakkına her zaman destek olacağını ifade etti ve aktivistlerin bu ülkeye silah ambargosu uygulanması yönündeki çağrılarını reddetti.

Donald Trump dış politikada izolasyonist bir tutum sergilemeyi ve ABD'nin dünyanın başka yerlerindeki çatışmalardan kendisini soyutlamasını hedefliyor. Yaklaşık üç yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşını görevdeki ilk gününde sona erdireceğini iddia eden Trump, kendisini İsrail'in savunucusu olarak da tanımlıyor. Öte yandan ikinci kez başkanlık koltuğuna oturursa, Çin'e karşı daha da güçlü bir tavır alacağını ifade etti.

TİCARET

Kamala Harris, yönetiminin elektrikli araçlar gibi bazı Çin mallarına getirdiği gümrük vergilerini sürdürerek ithalatı vergilendirme konusunda daha hedefe yönelik bir yaklaşım benimsemesi bekleniyor.

Donald Trump, ABD sanayisini korumak amacıyla gümrük vergilerini seçim kampanyasının ana vaatlerinden biri haline getirdi. İthal edilen yabancı malların çoğuna %10-20, Çin'den gelenlere ise çok daha yüksek yeni gümrük vergileri önerdi. Ayrıca, şirketlere daha düşük kurumlar vergisi oranı vererek, mal üretmek için ABD'de kalmaya ikna etme sözü verdi.

İKLİM SORUNLARI

Kamala Harris, Harris, iklim krizinin insan faaliyetlerinden kaynaklandığını ve ulus ve gezegen için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu kesin bir dille ifade etti.

Donald Trump, başkan olarak seçilirse Amerikalılar için temiz hava ve suya öncelik vereceği vaadinde bulundu.

Teğmenlerde yeni gelişme... Ben katılıyorum, ya siz? 1 Ocak 2025’te neler değişecek? Esma Esad lösemi hastası, yaşama şansı yüzde 50 Rusya, dış ticarette Bitcoin dönemini başlattı MSB kaynakları 'kritik öneme sahip' diyerek açıkladı!