Abdülkadir Selvi yazdı: Kudüs konusundaki yol haritası

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Kudüs’ün İsrail’in başkenti ilan edilmesinden sonra Türkiye’nin B planını açıklayacağını kaleme aldı.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkent ilan etmesinin akabinde yaşanan olaylardan sonra Ankara’nın, B planı olduğunu yazdı. Selvi, Türkiye’nin İsrail karşısında çok yakın zaman içerisinde yeni yaptırımlar sunacağını "Kudüs konusundaki yol haritası" başlıklı yazısıyla kaleme aldı.

Abdülkadir Selvi'nin "Kudüs konusundaki yol haritası" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

Ankara, Kudüs konusunda duyguları arka plana itip diplomasiyi öne çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle görüşüyor. Mümkün mertebe en geniş koalisyonu sağlamaya çalışıyor. Çünkü Kudüs kararı büyük planın bir parçası olarak görülüyor. 1948’de İsrail’in kuruluşundan sonraki en önemli adım olarak değerlendiriliyor. Sadece bu kararla kalınmayacağı, devamının geleceği düşünülüyor. Ankara’nın bir yol haritası var. Ancak bunun Türkiye’nin eylem planı olarak değil uluslararası işbirliği sonucunda alınmış kararlar olarak ortaya çıkmasını sağlamaya çalışıyor. Fransa’dan Rusya’ya, oradan İslam İşbirliği Teşkilatı’na kadar geniş bir yelpazede bu kararların tartışılıp uluslararası bir nitelik kazanmasına özen gösteriliyor. Doğru olan da bu. Yoksa İsrail’le diplomatik ilişkilerin kesilmesinden Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak ilan edilmesine kadar bir dizi karar alınabilir. Zaten uluslararası bir zemin oluşturulamazsa Türkiye kendi yaptırımlarını açıklayacak. Ancak o A planı değil, B planı.

Netanyahu'nun Erdoğan açıklamasına Kalın'dan yanıt: Önce kendi yaptıklarınızın hesabını verin

Başkan Obama’nın pasif tutumu nedeniyle Rusya, Suriye sürecine dahil olmuş, yüzyılların rüyası olan Akdeniz’e inmeyi başarmıştı. Trump’ın Kudüs kararı da Putin’i İsrail-Filistin denklemine dahil edecek. Erdoğan, ABD ile ters düşerken Trump’la ilişkilere özen gösterirdi. Dikkat ederseniz, Kudüs kararından bu yana doğrudan Trump’ı hedef almaya başladı. Trump’ın Kudüs kararının yok hükmünde olduğunu söyledi.

Trump’ın Kudüs kararını alırken yalnız olmadığı Körfez krallıklarının da zımni desteğini sağladığı düşünülüyor. Zamanın ruhu da ona uygun. Körfez krallıkları İsrail’le balayı dönemini yaşıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı bunun test edilmesi açısından önemli.

Kudüs konusunda Putin’le yapılacak olan görüşmeler daha önemseniyor. Çünkü Türkiye, Suriye ve Katar süreçlerinde Rusya ile birlikte yol almayı başardı. Bakalım Erdoğan-Putin işbirliğinin Kudüs krizine yansımaları ne olacak…

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu