Afrin hilali ne demek? Hilal taktiği nedir?
Afrin operasyonu son hız devem ediyor.. Zeytin Dalı operasyonu kapsamında temizlenen yerler sonrasında "Hilal" şekli oluştu. Peki ya Afrin hilali ne demek? Hilal taktiği nedir?
Afrin Harekatı kapsamında temizlenen köyler sonrasında bölgese hatlar birleşerek "Hilal" şekli oluştu. Böylece Afrin Harekatı'nın ilk ayağının tamamlandığı söyleniyor. Peki ya nedir bu Afrin hilali ve hilal taktiği.. Merak ettikleriniz haberimizde.
Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'nda önemli noktları ele geçiren Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO birlikleri , Türk ordularının yüzyıllardır uyguladığı Hilal taktiği şeklinde bir harekat planı ile ilerliyor. Dağlık bölgelerden Afrin’e giriş yapan askerler hakim noktalarda kontrolü sağladıktan sonra harekatı merkeze doğru ilerletiyor.
Afrin hilali ne demek?
Adım adım Afrin hilali gelişmeleri..
Afrin operasyonunda 9 köyün daha teröristlerden alınmasıyla, ‘hilal kuşatmasının’ tamamlanması için geriye sadece 7 kilometre kalmıştı. Zeytin Dalı Harekâtı'nda, Afrin'den Racu'ya kadar olan sınır hattı tamamen birleşti. Afrin'in kuzeybatısında ilerleyişini sürdüren TSK öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO); Şeyh Muhammedli, Dudu, Semalık, Velikli, Kavanda, Umranlı, Meydan Ekbez ve kuzeydoğudaki Bendirek ile Meşerfa köylerini PYD/PKK'lı teröristlerden temizledi. Bu 9 köyün alınmasıyla Afrin'deki teröristlerin Türkiye ile olan kuzey sınırı tamamen kesildi. "Hilal" taktiğinin oluşmasına ise sadece batıdaki Racu bölgesinde 7 kilometrelik bir hat kalmıştı. Şeyh Hadid-Ankalah dağlık bölgesinin temizlenmesinin ardından Afrin tamamen kuşatılmış oldu.
AFRİN HİLALİ TAMAMLANDI(26.2.2018-16:30)
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nda yer alan ÖSO birlikleri ile Türkiye’nin Kilis sınırında son olarak 9 köy teröristlerden temizlendi. Suriye’nin Azez bölgesinden Şeyh Horoz, Bülbül Şenkal bölgelerinde hızla ilerleyen ÖSO birlikleri Kavanda, Dudu, Velikli, Semalık, Bendirek, Meydan Ekbez ve Şeyh Muhammedli köylerini de alarak Bülbül bölgesi ile Raco bölgesini birleştirmiş oldu ve böylelikle Türkiye’nin Afrin sınırlarında ‘Hilal’ oluştu.
Afrin'deki teröristlerin Türkiye sınırıyla kara teması tümüyle kesilerek, kurtarılan alandaki "Hilal" tamamlandı.Harekatta Kuzey ve Batı cephesi birleşirken, haritadaki hilal görüntüsü de tamamlandı. Öte yandan, jandarma ve polis özel harekat timleri, Suriye tarafına geçti. Bir süre sonra Afrin merkezinde meskun mahal operasyonunlarının başlaması bekleniyor.
HİLAL TAKTİĞİ NEDİR?
Türk ordu geleneğinde yüzyıllardır uygulanan bir askeri taktik olan Hilal taktiği, Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri tarafından da sıklıkla kullanılıyordu. Taktik, düşmanı çevreleyerek yok etmeyi amaçlayan askeri bir taktik. Ordunun 3'e ayrılarak düşmanın üzerine gitmesi, ardından geri çekilerek düşmanı merkeze çekmesinin ardından çevresini, hilal şeklinde sararak etrafından saldırması olarak biliniyor.
Hilal taktiğinde ordu üçe bölülerek sağdan, soldan ve ortadan olmak üzere ayrılır. Ortadaki düşman karşısına çıkar ve korkar gibi kaçarken düşman bir noktada kıstırılır. Düşman ordusu istenilen yere çekildiği zaman ortadaki ordu geri döner ve ilerlemeye başlar, sol ve sağ tarafta bulunan birliklerde harekete geçerek hilal şekli misali düşmanları kıstırır. Hilal taktiğinin savaşlarda uygulanabilmesi için ordunun hızlı manevraya ve yetenekli askerlere sahip olması gerekmektedir. Daha önce Roma İmparatoru Sezar da hilal taktiğini denemiş ama ordusuna başarıyla uygulatamamıştır.
Türkler yaptığı çoğu savaşta düşmandan az sayıda olmuştur. Savaşı kazandıran yaptıkları taktikler olmuştur. Türkler tarih boyunca Malazgirt Meydan Savaşı, Mohaç Savaşı, Kurtuluş Savaşı’nın bazı cephelerinde ve Sakarya Meydan Muharebesi'nde hilal taktiğini uygulayarak zafer kazanmıştır.Hilal taktiğinin uygulandığı Mohaç Savaşı'nda, Macar ordusu 2 saat gibi kısa sürede bozguna uğratılarak dünya tarihinin gördüğü en kısa meydan muharebesi olarak da tarihe geçmiştir.