AK Parti'de 3 döneme takılan başkanlara aday olmayın çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yerel seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Üç dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımızı da büyük oranda istirahate çekeceğiz. Çünkü halk değişim istiyor. Üç dönem aynı yerde belediye başkanlığı yapmış arkadaşları aynı yere tekrar düşünmüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yerel seçimlerinde 3 dönem kuralına takılan belediye başkanlarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: Bir, partimizin kendi takvimi var. Bir de Yüksek Seçim Kurulu'nun takvimi. Partimizin kendi takvimine göre memurların istifa süreçleri daha erkenden bitmiş oluyor. Belediye başkanları ile parti organlarında olan arkadaşların durumu ay sonuna kadar vakti var. Şu anda çalışmalarını sürdürüyorum. Bu isim belirlemekten ziyade bir ön hazırlık. Sonra bazı geleneklerimiz var. Nedir bu gelenekler? Alt komisyon, üst komisyon ve nihai kararı verecek olan onay mercii. Bu çalışmaları şu anda belirleyip hemen illerde çalışmalara başlayacağız. Tabii büyük şehirlerimiz üzerindeki çalışmalarımızın çok çok önemi var. Belli bir noktaya kadar gelmedik diyemem; geldik, devam edeceğimiz arkadaşlar var. Ama üç dönem mantığı diye bir anlayış var. Üç dönem belediye başkanlığı yapmış arkadaşlarımızı da büyük oranda istirahate çekeceğiz. Hepsi için geçerli mi? Tamamına yakını için geçerli. Çünkü halk değişim istiyor. Değişim isteği için biz üç dönem aynı yerde belediye başkanlığı yapmış arkadaşları dördüncü dönem için aynı yeri düşünmüyoruz. Ha ne olabilir? Dördüncü dönem bir başka yerde bir başka il veya ilçede belediye başkanı adayı olabilir. Bu daha ziyade ilçeler bazında böyle olur.

"3 dönem belediye başkanlığı yapanlar tekrar aday olmayarak genel merkezi rahatlatmalı"

AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan 2019 yerel seçimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Turan, "Biz Meclis'te gençleştirmeyi başardık. Aynı şeyi belediyelerde de bekliyoruz. 3 dönem belediye başkanlığı yapanlar, kendi iradesiyle aday olmayarak genel merkezi rahatlatmalı. İstisna olabilir. 'Ben olmazsam parti batar' anlayışı partimiz açısından söz konusu olamaz. Halk tarafından kadrolarda gençleşme beklentisi var" açıklamasında bulundu.

9 belediye başkanı '3 dönem' kuralına takılıyor 

AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan’ın 3 dönem açıklamasının ardından gözler '3 Dönem' belediye başkanlığı yapan isimlere çevrildi. 39 ilçeli İstanbul’da 9 belediye başkanı 3 dönem kuralına takılıyor.

İstanbul’da, AK Parti’de ‘3 dönem’ belediye başkanlığı görevine takılan ilçeler ise söyle:

1)  ARNAVUTKÖY

Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı

1965 yılında doğan Ahmet Haşim Baltacı, Trabzon’un Çaykara İlçesindendir.

1969 yılından itibaren Arnavutköy’de ikamet etmekte olan Ahmet Haşim Baltacı,  ilk öğrenimin ardından, 1983 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümündeki kısmi eğitimin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü’nden 1989 yılında mezun oldu.

Askerliğine 1991-92 yılları arasında Ankara Polatlı Topçu Okulunda başlayarak, Hatay-Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesi’nde Yedek Subay olarak görevini tamamladı.

Çeşitli konularda kurs ve seminerlere katılan Ahmet Haşim Baltacı, iş hayatında; mühendislik, tekstil, gıda ve iletişim sektörlerinde işletme sahibi ve yönetici olarak çalıştı.

Birçok sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında aktif olarak yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nde yönetici ve Belde Başkanlığı görevlerinde bulundu. AK Parti’nin kurulmasıyla birlikte, Arnavutköy Kurucu Belde Başkanı olarak görev aldı.

28 Mart 2004 Yerel Seçimlerinde AK Parti’den Arnavutköy Belde Belediye Başkanlığı’na seçildi. 29 Mart 2009’da tekrar seçilerek ilçe olan Arnavutköy’ün ilk Belediye Başkanı oldu.  30 Mart 2014’de yapılan Mahalli İdareler Genel Seçiminde de tekrar Belediye Başkanı seçildi. 

Halen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Bölümü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Programında Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir.

Ahmet Haşim Baltacı, evli ve beş çocuk babasıdır.

 2)  BAĞCILAR

Bağcılar Belediye Başkan Lokman Çağırıcı

1965 yılında Giresun Bulancak doğumlu olan Lokman Çağırıcı, 1978 yılında Bağcılar Mahmutbey Mahallesi´nde ikamet etmeye başladı.

1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü´nü bitirdi. 1999 yılına kadar çeşitli kurumlarda üst düzey yöneticilik yaptı, ticaretle meşgul oldu.

Özel sektördeki çalışmalarının yanı sıra 1990 yılından itibaren siyaset hayatı başlayan Çağırıcı 1999 yılında Bağcılar Belediye Meclis Üyesi seçildi.

11 Mayıs 2007´ye kadar Meclis Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Çağırıcı, Bağcılar´ın Kurucu Belediye Başkanı Sayın Feyzullah KIYIKLIK´ın Mayıs 2007 Genel Seçimleri’nde AK Parti İstanbul Milletvekili olması üzerine, Belediye Meclisi tarafından Bağcılar Belediye Başkanlığı´na seçildi.

Çağırıcı, 2 yıl başarıyla yürüttüğü bu görevi sonrasında, 29 Mart 2009’daki Yerel Seçimleri’nde, Bağcılarlıların yüzde 50’sinin oyunu alarak ikinci kez Belediye Başkanı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde tekrar aday olan Çağırıcı, % 57.25 oy oranıyla üçüncü defa Bağcılar’a hizmet etme fırsatını bulmuş oldu.

Çağırıcı, Bağcılar Belediye Başkanlığı görevinin yanı sıra; Bağcılar Amatör Spor Kulüpleri Birliği Başkanlığı, Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcılığı, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) Yönetim Kurulu Üyeliği, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Üyeliği görevlerini de üstlenmiş bulunuyor. 

Çağırıcı, evli ve dört çocuk babasıdır.

3)  BAHÇELİEVLER

Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu

1956 yılında İstanbul'un Kadırga semtinde doğdu. Aslen Kayserilidir. 1979 yılından beri ambalaj sanayiinde faaliyet göstermektedir. Kadırga İlkokulu ve İstanbul İmam Hatip Okulu’nun ardından yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladı. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini de tamamladı. 1995-1999 seçimlerinde 3'üncü bölge milletvekili adaylığı, ilçe başkanlığı ve il yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.

1970 yılından beri sosyal aktivitelerin içinde yer alan Osman Develioğlu, pek çok sivil toplum örgütünde yönetici olarak görev yaptı. MÜSİAD, BASİAD, Birlik Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Hamidiye Vakfı, Milli Türk Talebe Birliği,  ÖNDER ve İstanbul Oluklu Mukavvacılar Derneği yönetim kurullarında yer alırken, sanayici ve iş adamı kimliğiyle İstanbul Sanayi Odası Meslek Komitesi'nde başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

AK Parti kuruluş çalışmalarında bulundu. İstanbul Parti içi Demokrasi Hakem Kurulu Başkanlığı yaptı.

Belediye Başkanlığı görevine üç kez seçildiği 2004, 2009 ve 2014 yıllarından günümüze, bilgi, birikim ve tecrübesi ile Bahçelievler'e hizmet sunmaya devam eden Osman Develioğlu, evli ve dört çocuk babasıdır. 

4) BEYOĞLU

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan

1967 yılında Kasımpaşa'da doğdu. Halen bu bölgede ikamet etmektedir. Aslen Rizeli olup, Rize Sütlüce köyündendir.

İlköğrenimini Piyalepaşa İlköğretim Okulu’nda tamamladı. Lise eğitimini Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde tamamladı.

Öğrenimine Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde devam etti.  1992 yılında bu okuldan mezun oldu.  Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans üstü eğitimini tamamladı. Tunus’ta Arapça, İngiltere’de İngilizce dil eğitimi programlarına katıldı.

2001 yılında AK Parti'nin kurulmasıyla siyasete atıldı. AK Parti Sarıyer İlçe Başkan Yardımcısı olarak başladığı siyasi yaşamını, İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Turizm Komisyonu Başkan Yardımcısı olarak sürdürdü. 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde İstanbul 2. bölgeden 16. sıra milletvekili adayı oldu. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı'na AK Parti tarafından aday gösterildi ve seçimleri kazandı. 29 Mart 2009 - 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimleri de kazanarak yeniden Beyoğlu Belediye Başkanı seçildi.

5)  GÜNGÖREN

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman

1966'da Erzincan'da doğan Ş.Yücel Karaman, 1972'de İstanbul'a geldi. 1990'da İ.T.Ü. Makina Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Aralarında çok uluslu firmaların da bulunduğu özel kuruluşlarda üst düzey yöneticilik yaptı. İş hayatı boyunca yürüttüğü projelerden ikisi, TÜBITAK tarafından desteklenmeye değer bulundu. Ayrıca bu projelerden biri, TTGV tarafından "Teknoloji Ödülü"ne layık görüldü. İşi gereği gittiği çeşitli Avrupa kentlerinde belediye hizmetlerini inceleme fırsatı buldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde çalıştı.

ISO 9000 kalite yönetimi ve kişisel gelişim süreç planlama ve hizmette tasarım gibi eğitim programları yanı sıra, "Akustik Kongresi" ve "Kalite Kongresi" gibi birçok ulusal ve uluslararası etkinliğe de mesleki bildirileri ile katıldı.

En son Ulaşım A.Ş.'de, Türkiye'nin "ilk ve tek" yerli tramvay aracını geliştirip imal eden bölümün yöneticiliğini yaptı. AK Parti Güngören Belediye Başkanlığı'na aday olmak için bu görevinden istifa etti. 28 Mart 2004 Yerel Seçimlerinde ilk kez Güngören Belediye Başkanlığı'na seçilen Karaman, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Güngören'de 2.kez Belediye Başkanı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde bir kez daha Güngörenlilerden güvenoyu olan Karaman üçüncü kez başkanlık koltuğuna oturdu.

Ş.Yücel Karaman, evli ve iki çocuk babas

6) KAĞITHANE

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç

1958’de Erzincan’da doğdu.

1960 yılından itibaren Kağıthane’de ikamet ediyor. İlk ve orta öğretimini Kağıthane’de tamamladı. Beyoğlu Ticaret Lisesi’ni ve İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde Muhasebe Denetim Uzmanlığı programını tamamladı.

30 yılı aşkın süredir Kağıthane’de siyaset yapan Kılıç, bu süre içerisinde siyasi partilerin bünyesinde mahalle teşkilat yöneticiliğinden il başkan yardımcılığına kadar bir çok kademede görev aldı.

1994-1999 arası 8. dönem İl Genel Meclis Üyeliği yaptı ve Grup Başkanlığı’nı üstlendi. AK Parti İl Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi olarak İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Kağıthane Belediye Başkanı seçildi. 29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den yeniden Kağıthane Belediye Başkanı seçilen Fazlı Kılıç ayrıca Habertürk ve ANDY-AR’ın ülke genelinde yaptığı kamuoyu anket araştırması sonucunda ‘‘Türkiye’de Halka En Yakın Belediye Başkanı’’ unvanını aldı.

Fazlı Kılıç evli ve dört çocuk babasıdır.

7) ŞİLE

Şile Belediye Başkanı  Can Tabakoğlu

Can TABAKOĞLU 1970 yılında Almanya’ da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şile'de, lise öğrenimini İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladı. 1992 yılında İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Askerlik görevini yedek subay olarak Ankara Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda tamamladı. 1995 yılında Şile Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünde mimar olarak göreve başladı.

2004 yılında, AK Parti'den Şile Belediye Başkan Adayı oldu, Şile halkının teveccühüyle Belediye Başkanı seçildi.  2009 ve  2014 yerel seçimlerinde de Şile halkının destekleriyle seçimleri kazanarak   3.kez Şile Belediye Başkanlığına seçildi.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu diş Hekimi Zeynep Tabakoğlu ile evli olup  iki kızı ve iki oğlu vardır.

8) ÜMRANİYE

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can

1953 Balıkesir doğumludur. 1961'den bu yana Ümraniye'de ikamet etmektedir. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nden mezun olduktan sonra Ankara Laborant Meslek Lisesi'nde öğretmenlik yapmıştır.

Aynı yıllarda ikinci üniversite olarak ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde de öğrenim gören Can, yedek subaylık sonrasında ticarete atılmıştır.

Gençlik yıllarından itibaren aktif siyaset içinde yer alan Can, Refah Partisi Ümraniye İlçe Başkanlığı ve İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

AK Parti İstanbul Teşkilatı'nda tanıtım ve medyayla ilişkilerden sorumlu kurucu il başkan yardımcısı olarak görev yapmıştır. 2004 yılı Yerel Seçimlerinde AK Parti Ümraniye İlçesinden Belediye Başkanı seçilmiş ve halen görevine devam etmektedir. Can, evli ve iki çocuk babasıdır.

9) ZEYTİNBURNU

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın

1960 yılında Giresun’un Piraziz ilçesine bağlı Bozat beldesinde doğdu. 1980 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden, 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Bölümü’nde “Yerel Yönetimlerde Farklı Yaklaşımlar ve Sosyal Belediyecilik Uygulamaları” konulu teziyle yüksek lisansını tamamladı.

Refah Partisi ve Fazilet Partisi’nin ilçe yönetimi, il yönetimi ve il başkan yardımcılıkları görevlerinde bulundu. 1994 yerel seçimlerinde Zeytinburnu İl Genel Meclisi üyeliğine seçildi. 1999 yerel seçimleri sonucunda ise Zeytinburnu Belediye Başkanlığı görevini devraldı.

2004, 2009 ve 2014 yerel seçimlerini kazanarak, üçü AK Parti’den olmak üzere dördüncü kez Zeytinburnu Belediye Başkanlığı görevine seçilmiş oldu.

1985 yılından bu yana fotoğraf sanatıyla ilgilenen Aydın, 2011 yılında “Yeryüzünden Portreler” ve 2018 yılında da "An'a Tanıklık" adlı kişisel sergilerini açtı.

'3 Dönem' kuralına takılan büyükşehir belediye başkanı var mı?

3 dönem kuralına takılan 92 belediye başkanı bulunuyor. Bunlarda bir tanesi büyükşehir biri il 63’ü ilçe 27’si ise belde belediyesinden oluşuyor. 3 dönem arasında takılan bazı belediye başkanları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Bolu Belediyesi de bulunuyor. İstanbul’da Arnavutköy, Bahçelievler, Beyoğlu, Güngören, Kağıthane, Ümraniye, Şile, Zeytinburnu belediye başkanları 3 dönem kuralına takılıyor.

Ankara’da ise; Kahramankazan, Altındağ, Akyurt ve Çamlıdere ilçeleri 3 dönem kuralına takılıyor.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

1) Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu

1952 yılında İzmit Yuvacık´ta doğdu. 1977 yılında Marmara Üniversitesi´nden mezun oldu. 1978-1989 yılları arasında Kırıkkale Lisesi, İzmit Endüstri Meslek Lisesi ve İzmit Ortaokulu´nda öğretmen ve yönetici olarak görev aldı. 1989-99 yılları arasında İzmit´te 10 yıl Yuvacık Belediye Başkanlığı yaptı. AK Parti´nin kuruluşunda Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte aktif olarak görev aldı. AK Parti Kocaeli Teşkilatında kurucu İl Başkan Yardımcılığı ve İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. Daha sonra Başbakan Danışmanı olarak Ankara´da görev yaptı.

Kırgızistan Cumhuriyetinin köklü üniversitelerinden Mahmud Kaşgarî Barskanî Doğu Üniversitesi tarafından “Fahri profesörlük” ünvanı ile Kazakistan Cumhuriyeti Kainar Üniversitesi’den “Fahri doktora” ünvanına layık görülen Karaosmanoğlu, COPPEM-Avrupa-Akdeniz İşbirliği Komitesi asli üyesidir. UCLG-MEWA Dünya Konseyi Üyesi ve aynı organizasyonda üç farklı komitede başkan ve yönetim kurulu üyelikleri görevleri de yürütmektedir. Kent ihtiyaçları paralelinde yaptığı insan odaklı hızlı ve agresif yatırım hamlesiyle, model proje uygulamalarıyla Kocaeli'nin çehresinin değişmesinde ve dünya kenti olmasında önemli bir görev icra eden Karaosmanoğlu; bir çok sivil toplum kuruluşu, ulusal ve uluslar arası yayın organı tarafından çeşitli defalar “Yılın Büyükşehir Belediye Başkanı” seçilmiş ve bir çok “kent ödülüne” layık görülmüştür. “Türk-Macar” dostluğu’ nun geliştirilmesi ve Macar tarihinin önemli ismi “Kral Thököly İmre” anısının Kocaeli’ de yaşatılması maksadıyla, göstermiş olduğu üstün katkılarından ötürü; Macaristan Devleti tarafından Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmiştir. Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB)'nin 09 Mart 2012 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında, oybirliğiyle birlik başkanlığına seçilmiştir. Evli ve 5 çocuk babasıdır.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu