AK Parti'den seçim ekonomisi açıklaması, Seçim ekonomisi nedir?
AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Habertürk'te Kübra Par'ın sorularını yanıtladı. Peki ya seçim ekonomisi nedir? Seçim paketi popülizm mi?
Kübra Par'ın 'Bülent Tüfekçi seçim ekonomisi uygulamayacağız. Ne seçim ekonomisi uygulayacağız ne de popülist anlam da bir siyaset yapmayacağız dedi. Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı paket çelişmedi mi?' sorusuyla ilgili Cevdet Yılmaz açıklamalarda bulundu. Seçim paketi sorularına AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Biz bunu seçim ekonomisi olarak görmüyoruz, bu büyüyen Türkiye'nin refahı daha geniş toplumsal kesimlerle paylaşma politikası. AK Parti aslında başından beri böyle bir politikayla hareket etti. Popülizmi sosyal politikalardan ayırmak gerekir. Popülizm yapamayacak bir şeyi söylerseniz popülist olursunuz. AK Parti fiilen hayata geçiriyor. Popülizm olmayan bir şeyi vaad etmektedir. Ekonomimiz büyüdü, refahı paylaşıyoruz. Seçime iki ay kala açıkladık ama bu yeni bir şey değil. Bazıları bizi neo liberal politikalar yapmakla eleştirdi ama AK Parti rekabetçi piyasa ekonomisi ile sosyal devleti her zaman el ele götüren bir anlayış içinde gitti.'' yanıtını verdi.
Seçim Ekonomisi nedir?
Seçim ekonomisi (seçim yatırımı), seçim öncesinde ne anlama
geldiği ve teorik temellerinin ne olduğu bilinmeden sıkça
kullanılan bir kavramdır. Böylesi bir uygulamadan söz edebilmek
için, münhasıran iktidarın seçimi kazanabilmek ya da oy kaybını en
aza indirmek için aldığı bir dizi iktisadi kararlardan beklenen
iktisadi sonuçların eş anlı olarak örtüşmesi gerekmektedir.
Alınan iktisadi kararların beklenen sonuçlarının bir tanesinin
bile, olması gerekli tüm eş anlı sonuçlar bütünü içinde yer
almaması, iktisat literatüründe seçim ekonomisi olarak
değerlendirilmez. Konuya ilişkin analizin ise olmazsa olmaz bir
koşulu bulunmaktadır. Bu da, analizin yapılacağı ülkede
demokrasinin varlığı ve yerleşikliği olup, Türkiye’de konuya
ilişkin bir analizi en baştan sınırlamaktadır.
Popülizm nedir?
Yalın bir açıklamayla popülizm; halkın çıkar, önyargıları, hayal kırıklıkları ve öfkelerine hitap/seslenme esasına dayanan bir doktrindir. Toplumsal bir program veya sistematik bir ideoloji oluşturmuyor. Ancak sağ, sol ve merkez ideolojileri hepsi oy kazanmak için popülist söylemleri sıkça kullanıyorlar.
Siyasette popülizm nedir?
Siyasette popülizm kavramı tarihi köklerini Julius Ceaser döneminde, Ceaser’ın Senato’ya karşı halkın tarafını tutan uygulamalarında bulur. Popüler kelimesi Ceaser’ın partisi olan Populares kelimesinden türemiştir. Bilindiği üzere Ceaser Roma Cumhuriyeti’nin Roma İmparatorluğu’na dönüşmesinde merkezi bir konumda durmaktadır. Roma aristokrasisi olan Senatonun stratejik politikaları ile halkın gündelik talepleri arasındaki çatışma Ceaser’i doğurmuştur. Askeri gücü de olan Ceaser bu gerilimde uyguladığı halkçı politikalarla iktidarı ele geçirmiş ve o günkü şartlarda unvan olarak alınabilecek en yüksek paye olarak kendisini ilelebet diktatör ilan ettirmiştir. Ancak devlet yapısı içerisinde daha köklü olan aristokratlar her ne kadar Ceaser’ı bir suikast ile bertaraf etmişlerse de Roma Ceaser’dan sonra onu taklit eden, ondan ilham alan imparatorlar tarafından yönetilmiştir.