Ali Erbaş hutbeye neden kılıçla çıktı?
Ayasofya Camii 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Yunanistan, namazın kılınmasıyla birlikte 'matem çanlarını' çaldı. Yunanistan'a 'kılıç hakkı'nı anımsatan Diyanet İşleri Ali Erbaş ise minbere elinde kılıçla çıktı.
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk namaz için binlerce kişi Ayasofya'ya akın etti. Yunanistan ise bu kutlu günü yas olarak nitelendirerek kiliselerde 'matem çanı' çaldı.
Yunan basınında 24 Temmuz 'kara bir gün' olarak yansıtılırken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Yunan'a en güzel cevap minberden verdi
Erbaş, minbere elinde kılıçla çıkarak Yunanistan'a kılıç hakkını hatırlattı.
Neden kılıçla çıktı?
Türk tarihinde kılıç kuşanmanın ayrı bir önemi vardır. Merasimler düzenlenir, o an bir bakıma ölümsüzleştirilir. Tarihteki Türk devletlerinde ve Osmanlı İmparatorluğunda bu anın anlamı daha da bir özeldir. Padişahların kılıç kuşanma merasimleri, onların yönetimi devraldıkları, hükümdarlıklarını ilan ettikleri anlamına geliyor.
Osmanlı imparatorluğunda devlette hükümranlığın alameti olarak görülen kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı mekanlar zaman zaman camiler olmuştur. O camilerden biri de, Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Edirne’deki Eski Camii'dir. Kılıç geleneği, kuşanma anlamında olmasa da asırlardır sembolik olarak yaşatılıyor bu camide. Cuma günleri ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkılıyor.
Eski Camide hutbede kılıç taşımanın tabi ki taşıdığı bir mesaj var. Hatta o mesajda kılıcı hangi elle tutacağının dahi özel anlamı sözkonusu. Sağ ele alınan Kılıç, “kullanma” niyetini ortaya koyuyor ve düşmanı korkutmayı amaçlıyor. Hutbelerde kılıç sol ele alınıyor. Bu da, dosta güven verme amacını taşıyor.
Emir Sultan Çelebi tarafından 1403 yılında yapımına başlanan eski cami, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, 1414 yılında tamamlandı. 1749 yılında yangından, 1752 yılında da Edirne depreminden zarar gören ve 1. Mahmut döneminde tamirat gören cami, Mimar Sinan tarafından yapılan Türk-İslam sanatının en önemli eserlerinden Selimiye Camisi'nin karşısında yer alıyor.