Almanya'da sandıktan Hristiyan Birlik partileri çıktı
Hükümet krizinin ardından erken seçim kararı alınan Almanya'da halk dün sandık başına gitti. Geçici resmi sonuçlara göre Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU), yüzde 28,6 ile seçimden birinci çıktı. Aşırı sağcı AfD partisi ise yüzde 20,8 ile seçimi ikinci sırada tamamladı. Ülkede hiçbir parti iktidar olmak için yeterli çoğunluğa ulaşamadı.
Almanya'da oy verme işlemi dün tamamlandı. Almanya Seçim Kurulu'nun açıkladığı geçici resmi sonuçlarına göre Federal Meclis'te en çok koltuk kazanan, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri oldu. Ülkede destek oranı hızla artan Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, oy oranını 10,4 puan artırarak en başarılı ikinci parti oldu. Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) ise baraj altı kaldı.
Almanya'da dün tamamlanan erken seçimde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden (CSU) oluşan CDU/CSU, oyların yüzde 28,6'sını aldı. Birlik, Almanya Federal Meclisi'nde 208 sandalyenin sahibi oldu.
PARTİLERİN OY ORANLARI VE MİLLETVEKİLİ SAYILARI
Aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi yüzde 20,8 ile ikinci sırada yer alarak 152 sandalye kazandı.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 16,4 oy oranıyla üçüncü ve 120 sandalyenin sahibi oldu.
Yeşiller Partisi ise yüzde 11,6 ile dördüncü sırada kaldı ve 85 sandalye elde etti.
Sol Parti ise oyunu bir önceki seçime göre 3,9 puan artırarak yüzde 8,8 oy oranını yakaladı. Sol Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 62 oldu.
FDP, BARAJ ALTINDA KALDI
Hükümetten ayrılan Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 4,3 oy oranıyla yüzde 5'lik barajın altında kaldı.
İlk kez genel seçimlere katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi de yüzde 4,9 oy oranıyla barajı aşmayı kıl payı kaçırdı.
İKTİDAR ÇOĞUNLUĞU SAĞLANAMADI
Federal Meclis'te iktidar olmak için en az 316 milletvekilini gerekirken bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor.
Bu durumda toplam 328 milletvekiline ulaşan CDU/CSU ve SPD arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması en güçlü ihtimal.
19 TÜRK KÖKENLİ MİLLETVEKİLİ ÇIKTI
Öte yandan SPD'den 7, Sol Parti'den 7, CDU'dan 2, Yeşiller'den 2, CSU'dan 1 olmak üzere 19 Türk kökenli milletvekili Meclis'e girmeye hak kazandı. Geçen dönem Meclis'teki Türk kökenlimilletvekili sayısı 18'di.