Amasra’daki maden yargı sürecine rağmen yeniden üretimde: 43 kişiye mezar olmuştu

Bartın’ın Amasra ilçesinde, 2 yıl önce 43 işçinin hayatını kaybettiği TTK'ya ait maden ocağında yeniden kömür üretimine başlandı. Maden faciasıyla ilgili 4'ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı dava ise devam ediyor.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen patlamada 43 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. Olayın ardından yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir'in de bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Soruşturma kapsamında çeşitli görevlerdeki yetkililer tutuklanırken, facia ile ilgili yargı süreci devam ediyor.

Soruşturma ve Dava Süreci Patlama sonrası başlatılan soruşturma çerçevesinde, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamalarıyla birçok isim gözaltına alındı. Bunlardan Cihat Özdemir, Salih Atmaca, Selçuk Ekmekci, Volkan Soylu ve Mehmet Tural gibi üst düzey yetkililer tutuklanırken, bazı isimler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İddianamede tutuklu sanıklar hakkında 42 kez "olası kastla öldürme" ve 4 kez "olası kastla yaralama" suçlarından toplam 1062 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 19 sanık için de 22 yıl altı aya kadar hapis cezaları istendi.

ÜRETİM YENİDEN BAŞLADI

Yargı Süreci Tamamlanmadan Üretim Yeniden Başladı Facia nedeniyle başlatılan dava süreci devam ederken, TTK Amasra Müessesesi’nden yeniden kömür çıkarılmaya başlandı.

Yaklaşık iki yıl süren aranın ardından 722 gün sonra madenciler, yeni üretim alanına girerek çalışmaya başladı. Üretimin yeniden başlaması dolayısıyla TTK Amasra Müessesesi önünde bir tören düzenlendi.

Törene Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Amasra Belediye Başkan Vekili İslam Çil, TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz ve çok sayıda siyasi ve sendika temsilcisi katıldı. Törende, patlamada hayatını kaybeden 43 işçi ve diğer maden şehitleri için Kuran-ı Kerim okunup dualar edildi. Törenin sonunda kazasız bir çalışma dönemi geçirilmesi temennisiyle kurban kesildi.

İstanbul'daki barajların doluluk oranları açıklandı Yasa dışı bahis Polat'ların peşini bırakmıyor Kana susamış kuduz köpeğe en hafif yanıtı verdik İmamoğlu: Bir tanesi bile uyutulmayacak Bu yıl 27 bin engelli vatandaşın iş bulmasına vesile olduk KIZILELMA dünyanın dilinde