E-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir? Askerlik yoklaması sağlık muayenesi işlemleri

Askere gidecek adaylar askerlik yoklamalarını artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek. E-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir? Askerlik yoklaması sağlık muayenesi işlemlerine dair detaylar haberimizde.

Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı işbirliğinde askere gidecek adayların işlerini kolaylaştıracak bir uygulama üzerinde çalışılıyor.  Askere gidecek adayların kullanacağı 'E-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi'nde sona gelindi. Uygulamaya göre, askerlik çağına giren yükümlüler askerlik yoklaması işlemlerini artık e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.

E-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri projesi ne zaman başlıyor?

Projeyle vatandaşlara daha kaliteli hizmet verilmesi için yoklama işlemlerinde talep edilen bilgi formlarının e-Devlet sistemi üzerinden doldurulması ve kayıtlı oldukları aile hekimine giderek yoklama işlemlerinin yapılabilmesi hedefleniyor. Manisa ve Ankara'daki pilot uygulama sürecinde yapılan teknik ve uygulamaya yönelik düzenlemelerin ardından söz konusu hizmet 14 Mayıs'tan itibaren ülke genelinde kullanıma açılacak.

Askerlik yoklaması sağlık muayenesi işlemleri nasıl yapılır?

E-Yoklama projesinin amacı nedir?

Sağlık muayenesi yapılacak yükümlülerin askerlik şubelerine gitmeden kayıtlı oldukları aile hekimlerine müracaat ederek sağlık muayenelerini başlatabilmeleri ile yükümlülerin geçmiş sağlık safahatları dikkate alınarak muayene edilmeleri sağlanması, e-Devlet üzerinde geliştirilen “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayene İşlemleri” modülü ile Aile hekimlerimizin yükümlülerin sağlık muayenelerini Sağlık Yeteneği Yönetmeli esasları kapsamında standart bir yöntem ve uygulama ile icra etmeleri, Aile Hekimlerimizin muayene sırasında tespit edilen hastalık ve arızalarda yönetmelik esaslarını araştırmalarına gerek duyulmadan gerekli kod ve kararların verilmesini sağlamak suretiyle raporlarının tanzim edilmesi ve hastane sevklerde gerekli sevk yazılarının yazılmasını sağlamaktır.

Aile hekimleri bu hizmeti kullanarak, Kamu Uygulamaları Merkezi (https://kamu.turkiye.gov.tr) üzerinden askerlik yoklaması sağlık muayenesi işlemlerini gerçekleştirir.

E-Yoklama projesinden faydalanmak için ne gerekiyor?

Bu hizmetten faydalanmak için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya T.C. Kimlik Kartı yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabiliyor olmalısınız. E-Devlet Şifrenizi PTT’lere kimliğiniz ile birlikte şahsen başvurarak temin edebilirsiniz. Elektronik veya Mobil İmza temin etmek için ilgili hizmet sağlayıcılardan veya operatörlerden bu hizmeti satın almalısınız. Bu işlem için herhangi bir ek ücret, vergi vb. alınmamaktadır.

-Daha güvenli bir kullanım için belirtilen adresi kendiniz yazın.

-Kullandığınız internet bağlantı simgesinin güvenli olmasına dikkat edin. Sisteme giriş yaptıktan sonra;

1) Kamu Uygulamaları Merkezi

https://kamu.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmında bulunan “Sisteme Giriş” bağlantısına tıklayınız.

2) Kimlik Doğrulama Sistemi

Bağlantı sizi T.C. Kimlik Doğrulama Sistemi sayfasına yönlendirecektir. Bu aşamada adres satırında https://giris.turkiye.gov.tr yazdığından ve güvenli bağlantı simgesinin aktif oldugundan emin olununuz.

3) Kimlik Doğrulama Yöntemi

Kullanmak istediğiniz kimlik doğrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

Kamu Uygulamaları Merkezi web sayfasında sisteme giriş yaparak, sol menüdeki “e-Hizmetler” bağlantısına tıkladıktan sonra gelen listede “Sağlık Bakanlığı” altında bulunan “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayenesi İşlemleri” bağlantısına tıklayarak hizmete erişebilirsiniz.

T.C. Kimlik Numarası Sorgulama

Aile hekimi değilseniz bu hizmeti kullanamazsınız. Aile hekimi iseniz hizmet bağlantısına tıkladığınızda, ilk aşama olan T.C. Kimlik Numarası Sorgulama ekranı açılır. Bu aşamada, muayene olmak için gelen yükümlünün T.C. Kimlik Numarasını girip “Sorgula” düğmesine tıklayınız.

Sorgulanan T.C. Kimlik Numarasına ait askerlik yoklaması yapılır kaydı bulunmadığı durumda ekranda aşağıdaki uyarı görüntülenir.

“Sorguladığınız kimlik numarasına ait askerlik yoklaması yapılır kaydı bulunmamaktadır.” Bu durumda yükümlüye e-devlet üzerinden Askeralma Yoklama İşlemlerini başlatması gerektiğini söyleyiniz.

Sorgulanan T.C. Kimlik Numarasına ait askerlik yoklaması yapılır kaydı var, henüz askerlik yoklaması muayenesi olmamış fakat başka bir aile hekimine kayıtlı ise ekranda aşağıdaki uyarı görüntülenir.

“Sorguladığınız kişinin aile hekimi olmadığınız için muayene işlemini gerçekleştiremezsiniz. Lütfen kişiyi kendi aile hekimine yönlendiriniz.”

Sorgulanan T.C. Kimlik Numarasına ait askerlik yoklaması yapılır kaydı var ve yükümlü daha önce muayene olmuşsa, “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayene Belgesi” görüntülenir.

Kişi Bilgileri

Sorgulanan T.C. Kimlik Numarasına ait askerlik yoklaması yapılır kaydı var, henüz askerlik yoklaması muayenesi olmamış ve yükümlünün aile hekimi sizseniz Kişi Bilgileri ekranı açılır. Bu aşamada, ekranda görüntülenen bilgileri kontrol ettikten sonra “Devam Et” düğmesine tıkladığınızda bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Müracaat eden yükümlünün kimlik kartındaki bilgileri, fotoğrafı ile sistemde yüklenilen fotoğrafın muayene için gelen yükümlüye ait olduğu kanaati oluşursa muayene işlemine devam ediniz. Fotoğrafı yüklenmemiş veya kendisine ait fotoğrafını yüklememiş yükümlülerin muayenesini yapmayınız. Bu durumda gelen yükümlülere fotoğrafını talimata uygun şekilde yüklemesi gerektiğini söyleyiniz.

Genel Muayene Bilgileri – Hayati Ölçümleri

Bu aşamada yükümlüye ait hayati ölçümleri ve bilgilerini (* işaretli alanlar zorunludur) giriniz. Bilgileri girdikten sonra “Devam Et” düğmesine tıkladığınızda, yükümlünün “Beden Kitle İndeksi” Geçici Sağlık Kurulu’na sevkini gerektiriyorsa 7. aşama olan Ön İzleme ekranı açılır. Yükümlünün “Beden Kitle İndeksi” Askerliğe elverişli sınırlarında ise “Aile Hekimi / Tek Tabip Değerlendirmesi” ekranı açılır.

Aile Hekimi / Tek Tabip Değerlendirmesi

Bu aşamada, yükümlü tarafından askerlik yoklaması başvurusu esnasında doldurulan “Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu”nu indirebilirsiniz. Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu, yükümlünün kendisi tarafından beyan edilen sağlık bilgilerini içerir. Muayene işlemini gerçekleştirirken bu dokümandan ve yükümlünün sisteminizde kayıtlı sağlık safahatından faydalanınız.

Durum 1: Yükümlünün gözle görülür uzuv kaybı veya görünümü bozan ortopedik rahatsızlığı varsa “Uzuv Kaybı / Ortopedik Rahatsızlık” alanında “VAR” seçeneğini işaretleyip “Devam Et” düğmesine tıklayınız. Bu durumda yükümlü “Askerliğe Elverişli Değildir” (AED) işlemleri için geçici sağlık kuruluna sevk edilecektir. Bu işlem için 7. aşama olan Ön İzleme ekranı açılır.

Durum 2: Yükümlünün gözle görülür uzuv kaybı veya görünümü bozan ortopedik rahatsızlığı olmayanlar için “Uzuv Kaybı / Ortopedik Rahatsızlık” alanında “YOK” seçeneğini işaretleyiniz. Bu durumda “Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi” bölümü açılacaktır. Bu bölümde aile hekimlerimizin sağlık muayenesi için beş değerlendirme durumu sıralanmıştır. Görüntülenen alan isimlerinin üzerine fare imlecini getirdiğinizde ilgili alan hakkında ayrıntılı açıklama görüntülenecektir. Bu sayfadaki alanları yükümlünün doldurduğu “Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu”, yükümlü hakkında Aile Hekimi Bilgi Sisteminde kayıtlı sağlık safahatı, varsa yükümlünün geçirmiş olduğu/halen devam eden rahatsızlığı ile ilgili daha önce verilmiş rapor veya tetkikler ve Aile hekimimizin muayene sırasında soracağı sorular ve muayene işlemi neticesinde elde edilecek bulgulara göre doldurunuz. Raporları olduğunu beyan eden yükümlülerin raporlarını getirmelerini müteakip muayene işlemine devam ediniz.

“Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi” bölümünde herhangi bir alanda “EVET” seçeneğini işaretlemeniz halinde Yükümlü ileri tetkik için hastaneye sevk edilecektir. “EVET” seçeneği işaretlenmesi ile Açıklama ve Poliklinik alanları açılacaktır. Açıklama alanına kısaca tespit edilen rahatsızlıkla ilgili açıklama giriniz. Poliklinik alanında ise “EVET” seçeneğini işaretlediğiniz alanla ilgili yükümlünün sevk edileceği poliklinikleri, aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen kutucuğa tıkladığınızda açılacak olan listeden seçiniz. Bu işlemi diğer dört değerlendirme alanları için uygulayınız. Zorunlu alanları doldurduktan sonra “Devam Et” düğmesine tıklayarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Yükümlü A Grubu Arıza Bilgileri

Bu aşamada yükümlünün sözlü olarak beyan ettiği rahatsızlıklar, “Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formunda” belirttiği sağlık durumu veya Aile hekimimizin tespit ettiği rahatsızlık, ileri tetkiki gerektirmeyen rahatsızlıklardan ise aile hekimimizin bu rahatsızlıklarla ilgili tespitlerinin Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde işaretlendiği ve yükümlü hakkında gerekli A grubu sağlık kodlarının verilmesini sağlayan ekrandır. Aile hekimimiz tarafından tespit edilen bu rahatsızlıklarla ilgili işaretlemelerin mutlaka yapılması gerekmektedir. Örneğin gözlük kullanan veya gözünün bozuk olduğunu ifade eden yükümlü için hastalık listesinden “GÖZ HASTALIKLARI” seçilmeli ve çıkan göz hastalıklarından yükümlüde tespit edilen rahatsızlık işaretlenmelidir. Yükümlüde herhangi bir hastalık tespit etmediyseniz hastalık eklemeden “Devam Et” düğmesiyle işleme devam edebilirsiniz.

Hastalıklar Listesi alanında seçtiğiniz hastalık ile ilgili “Hastalıklar” tablosu görüntülenecektir. Yükümlüde tespit ettiğiniz hastalığı, tablonun işlem alanında yer alan “Ekle” bağlantısını kullanarak ekleyebilirsiniz. Örneğin Tik’i bulunan yükümlü için hastalık listesinden “RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI” seçilerek çıkan hastalık listesinden “Hafif Derecede Tik Bozukluk” seçilerek gerekli işaretlemeyi yapınız.

Eklediğiniz hastalıklar, “TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği Yükümlü A Grubu Arıza Bilgileri” bölümünde sayfanın altında görüntülenecektir. Bu bölümün işlem alanında çıkarılması istenen rahatsızlıkları “Sil”düğmesini kullanarak çıkarabilirsiniz. “Devam Et” düğmesine tıkladığınızda, Yükümlü ICD-10 Kodları Rahatsızlık Bilgileri ekranı açılacaktır.

Yükümlü ICD-10 Kodları Rahatsızlık Bilgileri

Bu aşamada yükümlü için bir önceki ekranda aile hekimimiz tarafından Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esaslarına göre tespit edilen A grubu arıza bilgilerinin, Sağlık Bakanlığı bilgi sisteminde işlenmesini sağlayan ekrandır. Aile hekimimiz bu aşamada yükümlü için bir önceki ekranda tespit ettiği rahatsızlıkları açılacak ekrandan ICD-10 tablosu kullanarak gerekli işaretlemeleri yapılacaktır.

Yükümlünün hiçbir rahatsızlığı yoksa sadece “Z02.3 ASKERE ALINMA İÇİN MUAYENE” ICD10 bilgisini seçiniz.

“Devam Et” düğmesine tıkladığınızda, 4. aşamadaki “Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi” bölümünde değerlendirme alanlarından herhangi biri veya birilerinde “Evet” seçilmişse yükümlünün sevk edileceği hastanenin seçileceği ekran açılacaktır.

“Devam Et” düğmesine tıkladığınızda, 4. aşamadaki “Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi” bölümünde değerlendirme alanlarının tamamı “Hayır” seçilmişse 7. aşama olan Ön İzleme ekranı açılacaktır.

Yükümlünün Sevk Edileceği Hastane

6.aşamada “Devam Et” düğmesine tıkladığınızda,” Aile Hekimi/Tek Tabip Değerlendirmesi” alanlarından herhangi birisi “Evet” seçilmişse yükümlünün sevk edileceği hastanenin seçileceği aşağıdaki ekran açılır. Bu sayfada; görev yaptığınız il/ilçe sınırları içerisindeki hastanelerin listelendiği alanda, yükümlünün sevk edileceği hastaneyi seçiniz. Daha sonra “Devam Et” düğmesine tıkladığınızda 7. aşama olan Ön İzleme ekranı açılacaktır.

Ön İzleme

Bu aşamada, önceki aşamalarda doldurduğunuz bilgiler görüntülenir. Bilgileri kontrol ettikten sonra işlemi kaydetmek için sayfa sonunda yer alan "Kaydet" düğmesine tıklayınız. Bilgilerde değişiklik yapmak istiyorsanız "Düzenle" düğmesine tıklayınız. “Düzenle” düğmesine tıkladığınızda 2. Aşamaya geri döneceksiniz.

İşlem Sonucu

Ön İzleme ekranında “Kaydet” düğmesine tıkladığınızda İşlem Sonucu ekranı açılacaktır. Bu ekranda, doldurduğunuz muayene bilgilerini içeren “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayene Belgesi” görüntülenir. Ekranda yer alan "Dosyayı İndir" düğmesi ile dosyayı indirip 2 adet çıktı alınız. Suretin birisini imzalayıp muayene olan yükümlüye veriniz. Diğer sureti de ilgili dosyada muhafaza ediniz. Ekranda yer alan “Güncelle” düğmesini kullanarak muayene bilgilerini güncelleyebilirsiniz.

Yükümlünün hastaneye sevk edileceği durumlarda, ekrandaki dosyanın 2. sayfasında “Hastaneye Sevk Belgesi” de görüntülenecektir. Bu belgeyi de imzalayıp muayene olan kişiye vermeyi unutmayınız. Yükümlü sağlık muayenesine daha önce rahatsızlığı ile ilgili verilmiş rapor veya tetkik sonuçları ile birlikte hastaneye sevk ediniz.

Güncelleme İşlemi

1.aşamada, sorgulanan T.C. Kimlik Numarasına ait askerlik yoklaması kaydı varsa ve yükümlü daha önce muayene olmuşsa, “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayene Belgesi” görüntülenir. Sadece size kayıtlı olan yükümlülerin muayene bilgilerini güncelleyebilirsiniz. Yükümlünün aile hekimi siz değilseniz güncelleme işlemi için lütfen yükümlüyü kendi aile hekimine yönlendiriniz.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması Şifreli dil geliştirmişler! Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor