Bakan Arslan: Türk Telekom devredilebilir
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, taliplerin uygun bulunması halinde Türk Telekom'un devredilebileceğini söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başta Türk Telekom olmak üzere bakanlığının faaliyet alanlarıyla ilgili milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Türk Telekom’un doğrudan altına imza attığı herhangi bir borcun ya da senedin veya hisse rehin işleminin olmadığını belirten Bakan Arslan, şirketin birçok talibi olduğunu ve taliplerin uygun bulunması halinde şirketin devredileceğini belirtti.
Bakan Arslan'ın açıklamaları şu şekilde:
“OTAŞ, Oger Telecom Anonim Şirketi
2026’ya kadar diğer ortaklarıyla beraber Telekom’un yüzde 55
işletme hissesine sahip. İşletme hakkına sahip olduğu hisseleri
kendisi rehin vermiş durumda.
Oger’in kendi hissesini BTK ve Ulaştırma
Bakanlığı’nın onayı olmadan kimseye devretme şansı yok."
TÜRK TELEKOM DEVREDİLEBİLİR
Türk Telekom’un işleyişinde herhangi bir aksama olmadığını da belirten Bakan Arslan, Türk Telekom’un 34 bin çalışanı bulunduğunu ve şirketin 2017’nin ilk yarısında 956 milyon lira kâr ettiğini anımsattı.
Arslan, Türk Telekom’un doğrudan altına imza attığı herhangi bir borcunun, senedinin veya hisse rehin işleminin olmadığını belirterek, taliplerin uygun bulunması halinde şirketin devredileceğini açıkladı.
TEKRAR KAMUYA GEÇMEYECEK
Öte yandan, Türk Telekom’un tekrar kamuya geçmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Arslan, “Yüzde 15’i halka açık, o şekilde devam eder. Kamuda kalsaydı bu kadar büyüyen bir şirketi bu noktaya getirebilir miydik?” diye sordu.
SİBER SALDIRILAR 10 AYDA 8’E KATLANDI
Bakan Arslan, siber saldırılara
ilişkin güncel rakamları da paylaştı.
Buna göre son 10 ayda siber saldırılar, 8’e
katlandı. 2016 yılında 8 bin 625, bu yılın ilk 10 ayında 69 bin 473
siber saldırı yaşandı.
TÜRK TELEKOM’UN % 15’İ HALKA AÇIK
Türk Telekom’un internet sitesinde yer alan bilgilere göre şirketin ortaklık yapısı şöyle:
‘YASAKÇI OLAN WIKIPEDIA’
Arslan, Wikipedia’ya erişimin, Türkiye’yi terör örgütlerine destek veren ülke gibi gösteren içeriklerin çıkartılması talebine olumsuz yanıt verdiği için engellendiğini anımsattı.
Wikipedia’nın içerik yükleme konusunda herkese açık olduğunu belirten Arslan, “Türkiye’den bu bilgilere müdahale eden editörlerin erişimlerini yasakladılar. Kim yasakçı?” diye sordu. Arslan, Wikipedia ile sık sık görüştüklerini kaydetti.
İKİ KÖPRÜ İLE OTOYOLLARINA 1.1 MİLYAR ÖDEDİK
Bakan Arslan, Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri ile bunların tamamlanan otoyolları için ödenen toplam garanti bedelinin 1 milyar 128 milyon lira olduğunu söyledi.
Avrasya Tüneli için henüz ödeme yapılmadığını belirten Arslan, günlük 69 bin araç geçiş garantisinin bulunduğunu, şu anda günlük 50 bin aracın geçtiğini ifade etti. 2018’de üç proje için 3.6 milyar lira garanti ödemesi yapılacağını hatırlatan Arslan, “Ancak sene sonu yıllık ortalama baz alınarak hesap yapılacak” diye konuştu.