Bienal ne demek? Bienal nedir ve ne zaman düzenlenir? Türkiye'de Bienal var mı?

Son zamanlarda Google'ın en çok arananlar listesinde 'Bienal' yer alıyor. Peki Bienal nedir? Bienal kaç yılda bir düzenlenir? Türkiye'de Bienal var mı?

Bienal nedir? Bienal kelimesi genelde modern sanat organizasyonlarında, daha çok sanat sergilerinde karşımıza çıkıyor. Peki bienal nedir ve hangi tarihten itibaren uygulanmaya başlamıştır? Bienal kaç yılda bir düzenlenir? Türkiye'de bienal var mı?

BİENALİN TARİHİ

Bienal kelimesi Fransızca'dan gelmekte olup, "her bir diğer yıl" anlamına gelir. Bu kapsamda bienal, iki yılda bir düzenlenen etkinliklere verilen addır. Çoğunlukla kültürel veya sanatsal faaliyetler için kullanılan bir terim olup, tarihi 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Öyle ki, en eski bienal 1895'ten bu yana düzenlenen Venedik Bienali'dir.

Çağdaş sanatın sergileme geleneği olan bienal kelimesi ilk olarak Venedik’te 1895 yılında kullanılmıştır ve ilk kullanımı plastik sanatlar üzerine olsa da zamanla uluslararası sergi etkinliği anlamı taşımaya başlamıştır.

TÜRKİYE'DE BİENAL VAR MI?

Peki Türkiye'de Bienal var mı? Türkiye'de de 1987 yılından beri düzenlenen ve her iki senede bir tekrarlanan Uluslararası İstanbul Bienali bulunmaktadır. İKSV tarafndan düzenlenen etkinlikler modern sanatseverlerin beğenisine sunulur.

KÜRATÖR NEDİR?

Bienal'in sözlük anlamı, 'iki yılda bir yapılan etkinlik' olarak belirtilmektedir. Uluslararası organizasyonlar olan bienallerin hazırlık süreçlerini yöneten kişilere küratör denilmektedir. Küratörler, eserleri ile sanata yön verebilecek fark yaratan genç sanatçıları seçme, sergilerin açılacağı mekanları ve bienalin temasını belirleme gibi görevlere sahiptirler. Küratörü kısaca bu süreci yöneten kişi olarak tanımlayabiliriz. Küratörler, belirlenen temayı kamuoyuna duyurmak için bir kavramsal çerçeve metni yayınlarlar.

Dünyada düzenlenen belli başlı uluslararası bienaller şunlardır:

Kore: Gwangju Biennale
Brezilya: Bienal de São Paulo
Avustralya: Biennale of Sydney
İspanya: Bienal de Valencia
Senegal: Dak’Art, la Biennale de l’art africain contemporain
Almanya: Documenta (Kassel)
İtalya: la Biennale di Venezia
Türkiye: İstanbul Bienali Sinopale Uluslararası Çanakkale Bienali
Küba: Bienal de La Habana
Mali: Rencontres de la photographie africaine de Bamako