Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü!

Çanakkale Zaferi’nin bugün 104 yıl dönümü. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi törenleri, 1919’da Samsun’dan başlayan Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı dolayısıyla “Bir Duruştur Çanakkale” teması ile gerçekleşiyor.

Dünya harp tarihine geçen Çanakkale Deniz Zaferi, bu yıl "Bir Duruştur Çanakkale" teması ve sosyal medyada "diriliştenkurtuluşa" etiketiyle kutlanıyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nca yürütülen uluslararası boyuttaki anma programı, ilgili bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının iş birliğinde bugün gerçekleştirilecek. "18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi"nin 104. yıl dönümü dolayısıyla Mehmetçik'in hatırasının, inancının, cesaretinin, azminin, manevi mirasının, milli birlik ve beraberliğin harcı olan Çanakkale Zaferi'ni kazandıran yüksek ruhun kuşaktan kuşağa yaşatılması Çanakkale başta olmak üzere yurt genelinde anma programları düzenleniyor. Geçtiğimiz hafta başlayan etkinlikler kapsamında özel kamu spotuyla milli bilincin artırılarak gelecek kuşaklara aktarılması hedeflendi.

Çanakkale Savaşı, 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Birinci Dünya Savaşı sırasında yapıldı. İtilaf Devletleri’nin amacı İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını ele geçirmekti. Kahraman Mustafa Kemal ve asker arkadaşları verdikleri müthiş mücadele ile savaşın seyrini değiştirdi.

En önemli muharebe

Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli muharebelerinden “Çanakkale Savaşı” öncesinde İngiltere; Çanakkale ya da Balkanlar'da yeni bir cephe açıp İstanbul'u ele geçirerek, Osmanlı devletini Almanya'dan ayırmayı ve kararsız Bulgaristan'ın ittifak devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu.  Bu amaçla İtilaf Devletleri, 12'si İngiliz, 4'ü Fransız olmak üzere 16 muharebe gemisi, 6 muharip, 14 mayın arama-tarama ve 1 uçak gemisinden oluşan donanmayla 19 Şubat 1915 sabahı, ‘Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryaları'na bombardıman başlattı.

Tarihin akışını değişti

Bombardıman 18 Mart gününe kadar sürdü. 18 Mart günü Çanakkale Boğazı'nı geçmek için bir kez daha harekete geçen İtilaf Devletleri saat 11.15'te büyük bir taarruz başlattı. Önemli gemilerin ilk taarruzda yara almasının ardından savrulan İngiliz ve Fransız donanması, güneye yöneldi. Erenköy mevkiine gelen gemiler, bu kez de Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği 26 adet mayınla karşı karşıya kaldı. Mayınlara çarpan gemilerin batması ve yan yatmasıyla tarihin akışı değişti. Osmanlı Devleti kesin zafer elde etti. Bu zafer, Çanakkale'nin ‘geçilmezliğini’ tüm dünyaya ispat etti.

Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum”

Çanakkale'yi denizden geçemeyen müttefik orduları, 25 Nisan 1915'te bu sefer de Çanakkale'yi karadan geçmek istedi. Arıburnu ve Seddülbahir bölgesine çıkarma yaptılar. Düşman çıkarmasını haber alan Mustafa Kemal, ordudan emir almayı beklemeden kuvvetlerini harekete geçirdi. 19. Tümen'in öteki alaylarını da emrine alan Mustafa Kemal, etkili bir taarruz başlattı. Kocaçimen Platosu'nun düşmanın eline geçmesi önlendi ve Çanakkale savunmasının temeli atıldı. Mustafa Kemal, o gün Arıburnu kuvvetleri komutanı olarak verdiği emirde şöyle diyordu:

“ Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” 25 Nisan'da başlayan Çanakkale Kara Savaşları yaklaşık 8 ay sürdü. Ordularımız karşısında direnemeyen müttefikler yüzbinlerce kayıp verdikten sonra geri çekildi.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu