Cinsel istismar sanığı babaya ‘iyi hal’ indirimi

Gaziosmanpaşa'da geçen yıl biri 9, diğeri 11 yaşındaki iki kızına cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen E.S. 'nin (37) yargılandığı dava karara bağlandı.

İki çocuğuna birden fazla değişik zamanda cinsel istismarda bulunmasından dolayı babaya önce 18 yıl 9'ar ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, sanığın duruşmalardaki tutum ve davranışlarını dikkate aldı ve iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 15 yıl 7 ay 15'er gün hapis cezasına indirdi. Baba E.S., toplam 31 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İDDİANAMEDE OLAY ANLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre olay şöyle oldu: Gaziosmanpaşa’da yaşayan E.S (9), E.S. (11) isimli iki kız kardeş , 25 Eylül 2017 tarihinde polis merkezine başvurdu. Kız kardeşler , babalarının kendilerine cinsel istismarda bulunduğunu, bu durumu anlatırlarsa babalarının annelerini öldürmekle tehdit ettiğini söyleyerek yardım istediler. İhbar üzerine polis ekipleri, anneye ulaştı. Anne M.S., de olayı karakolda öğrendiğini belirterek, eşi E.S.’den şikayetçi oldu. Baba E.S. ise çocuklarının yönlendirildiğini, annesinden boşanmak istemesi üzerine kendisine iftira atıldığını savunarak, suçlamaları reddetti. Soruşturma sırasında kız çocuklarından birinin pijamasındaki baba E.S.’ye ait meni lekesi tespit edildi. Savcılık soruşturma sonunda baba E.S. hakkında “Cinsel istismar” suçundan dava açtı.

ANNE MAHKEMEDE İFADE DEĞİŞTİRDİ

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ifade veren anne M.S. , olayı görmediğini belirterek, “Babaları bana şiddet uyguladığı için çocuklarımın böyle bir ifade verdiğini düşünüyorum” dedi ve şikayetçi olmadı. Mağdur kızların avukatı da, sanığın ailesi tarafından tehdit edilmiş olabileceğini belirterek annenin beyanına itiraz etti. Avukat, ayrıca kriminal inceleme raporunun bulunduğunu ve çocukların yaşı gereği böyle bir hayal gücünü kullanma durumlarının olamayacağını belirtti. Duruşma savcısı da mütalaasında, sanıkla eşi arasındaki boşanma davasının, çocukların karakola başvurmasından 3 ay sonra açıldığını belirterek sanığın kızlarına yönelik cinsel istismar suçunu işlediği gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

KARAR DURUŞMASI

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına konuşan sanık baba E.S. “Suçlamayı kabul etmiyorum. Suçsuzum, beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum” dedi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı da “Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında da mağdurların namuslarını ortaya koymaları, iftira atmaları hayatın olağan akışına aykırıdır. Sanığın cezalandırılmasını talep ederiz” diye konuştu.

İKİ KIZI İÇİN AYRI AYRI 15 YIL 7’ŞER AY HAPİS CEZASI

Mahkeme heyeti, sanığın her iki kızına karşı işlediği suçun sabit olduğunu belirtti. Mahkeme Heyeti, “Çocuğun basit cinsel istismarı” suçundan iki çocuğuna birden fazla değişik zamanda cinsel istismarda bulunmasından dolayı sanık babaya önce 18 yıl 9’ar ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmalardaki tutum ve davranışlarını dikkate alarak iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 15 yıl 7 ay 15’er gün hapis cezasına indirdi. Babayı toplamda 31 yıl 3 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

‘İYİ HAL’ ile CEZA İNDİRİMİ NEDİR?
Mahkemelerde, suçlu bulunan kişi hakkında yasanın uygulanmasıyla verilen cezanın indirilmesini öngören iyi hal indirimi, çoğu zaman tartışma konusu olmaktadır.Vatandaş arasında bilinen şekliyle suçu işleyen kişinin duruşmalara takım elbise giyip gelmesi, sakin ve masum bir izlenim vermesi ‘iyi hal indirimi’ni tartışmaya açmıştır.Tüm bu tartışmaların devam ettiği sırada Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın vahşi bir cinayete kurban gitmişti. Mersin’in Tarsus İlçesi’nde bindiği minibüste tecavüz girişiminde bulunulup direnince öldürülüp cesedi yakılan, üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın katil zanlıları hakkında mahkeme heyeti cezalarda hiçbir indirim uygulanmamıştı. Bu karar halk arasında adaletin tam olarak sağlandığı kanısını ortaya çıkarmıştır.

İyi hâl indirimi, yargılamalardaki temel unsurlardan biri olarak biliniyor. Hâkimin takdirinde olan bu uygulamada, cezanın ne kadar indirileceği ve hangi hallerde uygulanacağı yasada açıkçaifade edilmektedir. İyi hal indirimi, Türk Ceza Kanunu’nun 62. maddesinde ‘takdiri indirim nedenleri’ başlığı altında düzenlenmiştir. Bu maddeye göre indirim sebepleri varsa suçluya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis cezası; müebbet hapis cezası yerine de 25 yıl hapis cezası verilebiliyor. Diğer cezalar bakımından ise cezaların altıda birine kadar indirim öngörülüyor. Ceza indirim yapılmasına sebep olan durumlar ise suçu işleyenin geçmişi, sosyal ilişkileri, mahkeme süresince takındığı tutum ve davranışları olabiliyor. Hakim bu hususları dikkate alarak yasada yer alan madde doğrultusunda indirim verebilir.

Ceza hukukunun amaçlarından biri de suçluyu, sadece cezalandırmak değil aynı zamanda ıslah edip topluma kazandırmaktır. Hakimin suçluya cezasında indirim yapmasındaki asıl neden onun topluma faydalı olmasının önünü açmak olabilir. Ağır ceza yargılamalarında bu madde daha az uygulanırken daha az cezayı gerektiren yargılamalarda indirim uygulaması yaygın olarak görülmektedir.

TÜRK CEZA KANUNU 62. MADDESİ, TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ

Madde 62 – (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı hâlinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların altıda birine kadarı indirilir.

(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

2025 yılı asgari ücret rakamı belli oldu Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Balıkesir'deki patlamaya ilişkin 10 kişi gözaltına alındı!