Direksiyon sınavı ücretleri, sınav tarihleri ve daha fazlası haberimizde!
2018 direksiyon sınavı ücretleri, sınav tarihleri belli oldu. Yeni yılda sürücü adaylarının sınava gireceği tarih ve ödeyeceği ücret açıklandı.
Binlerce sürücü adayı gerekli koşulları sağladı, 2018 direksiyon sınavı tarihlerini bekliyor. Adaylar hem yeni yılda ehliyet almanın maliyetini hesaplıyor hem de direksiyon sınav tarihlerini sorguluyor.
Direksiyon sınavına girmek için bekleyen, yaş ve
deneyim şartlarını sağlayan adaylar direksiyon sınav
tarihleri ne zaman sorusunu soruyor. Adayların merakla
beklediği o soru yanıt buldu. Buna göre 2018'de 5 merkezi sınav
yapılacak ve bu sınavların ilki Şubat ayında
gerçekleşecek.
Öte yandan genel itibariyle 2 ay arayla gerçekleşecek 4 sınav daha gerçekleşecek ve sonuçlar da sınavların gerçekleşmesinin ardından 10 gün sonra açıklanacak. Buna göre 2018 ehliyet sınav tarihleri şu şekilde: 10 Şubat, 21 Nisan, 4 Ağustos, 20 Ekim, 22 Aralık.
DİREKSİYON SINAVI ÜCRETLERİ 2018
Sürücü olmak için iki aşamalı bir sınavdan geçildiğini yukarıda belirtmiştik. Peki ücretler ne kadar?
2018'de ehliyet yazılı sınav ücreti 70 TL olarak belirlendi. Direksiyon sınavının ücretiyse 100 Türk Lirası olarak açıklandı.
EHLİYET SINAVI NASIL OLUR?
Sürücü adayları için ehliyet sınavı, teorik ve pratik olmak üzere ikiye ayrılır. Toriden kastımız yazılı sınavdır. 50 soruluk yazılı sınavda sürücü kursunda öğrendikleriniz çerçevesinde motordan ilkyardıma pek çok konuda 50 soru sorulur. Sorular MEB'in 3500 soruluk sınav sorusu veritabanından alınmatadır. Yazılı sınavdan geçme notu 70 olarak belirlenmiştir.
Öte yandan bir de pratik sınav, yani direksiyon sınavı yapılmaktadır. Direksiyon sınavından da geçenler artık harç ücretini ödeyerek ehliyet almaya hak kazanmış demektir.
STAJYER EHLİYET UYGULAMASI NEDİR?
Ehliyet sınavlarından başarılı olan sürücü adayları, stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyerlik süresiyse 2 yıldır. Bu süre içerisinde adayların 70 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 70 ceza puanına ulaşmayan adaylar stajyer sürücülükten çıkarak, normal ehliyete sahip olmaya hak kazanırlar. 70 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır.
Öte yandan adaylar, psikoteknik teste tabi tutulurlar. Test sonucuna göre de adayların ehliyet alabilmeleri için yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmeleri gerekecektir.
DİREKSİYON SINAVINDA PUANLAMA SİSTEMİ NASILDIR?
Direksiyon sınavlarında puanlama sistemi yoktur. Ancak Mavi, Sarı ve Kırmızı olmak üzere 3 renkte ifade edilen kriterler ve değerlendirmeler vardır. Bu kapsamda;
- Mavi ile belirtilen kriterler sınavın ilk 5 dakikasında sorulacak olan 14 soruluk kısımdır. Bu sorulardan 5 tanesini bilemeyen aday sınavı kaybetmiş sayılır. Sınavına hemen son verilir.
- Sarı renk ile belirtilen kriterlerden herhangi birini iki kere veya farklı maddelerden iki tanesini ihlal edenler sınavı kaybetmiş sayılır.
- Kırmızı renkle işaretlenmiş maddelerden birini dahi ihlal eden kursiyerin ise sınavına son verilir.
ELEKTRONİK EHLİYET SINAVI UYGULAMASI
Bu yıl elektronik sınav uygulaması başlıyor. Merkezi sınav yılda 5 kez yapılırken, elektronik sınav her haftasonu yapılacak. İlk sınavdan geçemeyen adaylar 15 gün sonra tekrar başvuru hakkı kazanacak. Ancak e-sınav hakkını kullanıp sınavı geçemeyenler merkezi sınava giremeyecek.
Bunların dışında ne sorulan sorular ne de sınav ücreti merkezi sınavdan farklı olacak. İşte elektronik ehliyet sınavına dair bilmeniz gerekenler:
1) Elektronik ehliyet sınavı kursunu tamamlayan adayın randevu aldığı tarihte yapılmaktadır. Bu durumda adayın normal sınavdaki gibi beklemesine gerek yoktur.
2) Bir adayın en fazla 4 (dört) kez e-sınav hakkı vardır. Yani kursa kayıt yaptıran adayın bu kursa bağlı olarak 4 kez sınava girme hakkı vardır.
3) Bir sınavdan başarısız olan aday bu sınavın ardından en erken 15 gün sonra tekrar randevu alabilir.
4) Ayrıca son katıldığı sınavdan sonra bir ay içinde sınava girilmezse bir hakkı yanmış olur.