E-Devlet üzerinden soy ağacı sorgulama hizmete girdi
E-Devlet soy ağacı sorgulama hizmete girdi. İsteyen TC kimlik numarasıyla 1800'lü yıllara kadar soyağacını öğrenebilecek. Soyağacı nasıl öğrenilir, bulunur, çıkartılır, hazırlanır? sorularının cevaplarını sizler için derledik.
E-Devletten soyağacı öğrenmek artık mümkün Nüfus ve Vatandaşlık işleri genel müdürlüğü bu uygulamayı hizmete sokarak müthiş bir hizmete imza attı. Peki 1800'lü yıllara kadar soyağacı sorgusunun yapılabildiği bu uygulama nasıl çalışıyor? Uygulamayla ilgili tüm bilgiler haberimizde.
E-Devletten soyağacı öğrenme ekranı için tıklayınız
E-Devlet soyağacı sogulama sistemi kilitledi
E-devlet uygulamasına yeni eklenen hizmet sayfayı kilitledi. Alt-üst soy bilgisi sorgulama’ sistemine girenler “Şu anda kullandığınız hizmette yaşanan talep yoğunluğu nedeni ile işleminiz sıraya alınmıştır. İşlem sonucunuz birazdan otomatik olarak görüntülenecektir” uyarısıyla karşılaşıyor. Yeterince sabırlı olanların karşısına dakikalar sonra ailesinin soy kütüğüne ait bilgiler dökülüyor.
Soyağacı Nasıl Bulunur?
Soy bilginizi öğrenmek için yapmanız gerekenler ise çok kolay. Size aşağıda vereceğimiz adrese girmeniz ve e-devlet şifreniz ile bağlanmanız yeterli olacaktır. Yoğunluk sebebi ile normalde 3dk süren bu işlem sizi sıraya alabilir.
Soyağacı Nedir?
Nüfus Hizmetlerinin yürütülmesi ile nüfus
kayıtlarının tutulmasına ve nüfus kayıtlarına ilişkin bilgi ve
belge verilmesine ilişkin hususlar 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri
Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile
düzenlenmiştir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci
fıkrasının (g) bendi "Nüfus kayıt örneklerini; kaydın sahipleri
veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu
kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler, nüfus
müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler." hükmündedir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda soyağacı veya soy kütüğü ya da şecere verilmesine yönelik bir düzenleme bulunmadığından, bu yöndeki talepler yukarıda belirtilen mevzuat hükmü doğrultusunda ilgililerin alt ve üst soylarına ait düzenlenen nüfus kayıt örnekleri ile sağlanmaktadır.
Bu nedenle, kişiler ancak alt ve üst soylarını kapsayan nüfus kayıt örneklerini bulundukları yer nüfus müdürlüğünden almaları mümkündür. Bunun dışındaki talepler 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7, 9 ve 21'inci maddeleri ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 4, 5, 6 ve 8'inci maddeleri uyarınca, ilgililerin soyağacı ya da soy kütüğü olarak tanımlanan taleplerin yerine getirilmesi mümkün değildir.