Savcı Berberoğlu'nun ömür boyu hapsini istedi

MİT TIR'ları davası kapsamında tutuklanan CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde yeniden yargılanması yapıldı.

MİT TIR'ları davası kapsamında, görüntüleri eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle tutuklu bulunan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde yeniden yargılanması yapıldı

Dava 16 Ocak'a ertelendi

BERBEROĞLU DURUŞMAYA GETİRİLDİ

Ceza Dairesi Başkanı Sadık Özkan, avukatlara dönerek, " Kolluk görevlisi arkadaşlar sanığın gelmek istemediğini söylediler, sizin bilginiz var mı?" diye sordu. Söz alan Berberoğlu'nun avukatı Murat Ergün de "Müvekkilim hali hazırda hala milletvekilidir. Eğer müvekkilime kelepçe takılıp salona getirilmek istendiyse, gelmek istememiş olabilir"dedi.

Bunun üzerine Ceza Dairesi Başkanı Özkan sanığın geldiği bilgisinin kendisine vaad edildiğini belirtti. Duruşmanın başlanması için salona Berberoğlunun getirilmesi bekleniyor.

Öte yandan duruşmaya CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Gürsel Tekin, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu'nun da aralarında bulundugu çok sayıda milletvekili de durumaya izleyici olarak katıldı. 

YAKLAŞIK YARIM SAAT SONRA SALONA GETİRİLDİ

Yaklaşık yarım saat süren bekleyişin ardından sanık Enis Berberoğlu kelepçesiz olarak duruşma salonuna getirildi. Berberoğlu salona girerken izleyici bölümünde bulunan ailesine, CHP milletvekillerine ve diğer izleyiciler el salladı.

DURUŞMA SALONU BOŞALTILDI

Saat 10.00'da başlaması planlanan ancak gecikmeli olarak başlayan davanın, 'kamu güvenliği' gerekçesiyle kapalı yapılmasına karar verildi. Bun nedenle duruşma salonu boşaltıldı.

Duruşmada sanık Enis Berberoğlu salonda yer almadı. Ancak Ceza Dairesi Başkanı Özkan sanığın geldiği bilgisinin kendisine vaad edildiğini belirtti. Bunun üzerine CHP'li vekilin salona getirilmesi kararı alındı.

‘KAPALILIK’ KONUSUNDA TARAFLARA SÖZ VERİLDİ

Sesli ve görüntülü kaydın yapıldığı duruşmada, duruşmanın kapalı yapılmasına ilişkin taraflara söz verdi. Söz alan şikayetçi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adına konuşan avukat, “İlk derece mahkemelerinde duruşmalar sürekli kapalı yapıldı. Bu konuda takdir mahkemenindir” dedi. Şikayetçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hatice Özay da “Takdir mahkemenindir” dedi.

ERGÜN: DURUŞMANIN ALENİ YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ

Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün de “Kapalılık konusunda 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir karar verildi. Ancak dosya dairenize gelene kadar kamuoyunda bilinmeyen bir husus kalmamıştır. Kural aleniyettir. İstisnayı gerektirecek bir durum söz konusu olmadığından biz duruşmanın aleni yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

ÖMÜR BOYU HAPSİ İSTENDİ

Savcı, mütaalasında, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

İstinaf Savcısı, esas hakkındaki mütalaasında Enis Berberoğlu’nu, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklamak” suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, “MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanması” Davası’nda 14 Haziran 2017 tarihinde “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçunu işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılıp tutuklanmıştı.


DAVANIN GEÇMİŞİ

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, "MİT TIR'ları görüntülerinin yayınlanması" Davası'nda 14 Haziran 2017 tarihinde "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçunu işlediği gerekçesiyle 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklandı.

Berberoğlu'yla aynı davada yargılanan Can Dündar ve Erdem Gül'ün dosyaları ise ayrıldı.

Enis Berberoğlu'nun avukatları karara itiraz ederek, İstanbul Bölge Adliye Mahkmesesi'ne başvurdu. Berberoğlu'nun avukatları aracılığıyla yaptığı istinaf başvurusunu yerinde bulan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının bozulmasına 9 Ekim'de karar verdi.

KARAR 7 KASIM'DA İADE EDİLDİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin kararını, "usul ve yasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle 7 Kasım da iade edilmesine karar verdi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi iade kararında, "(İstinaf Mahkemesi) Adeta kendini yüce Yargıtay'ın yerine koyarak esastan bozma yapmış, mahkememizin bağımsızlığına, karar verme özgürlüğüne müdahale etmiştir. Hatta Bölge Adliye Başsavcılığı dahi bu hatalı uygulama karşısında sessiz kalmamış, itiraz yetkisi olmamasına rağmen 'görüldü' yaparken dile getirdiğimiz hususlarda eleştirilerde bulunma zarureti hissetmiştir" ifadelerine yer verildi.

'USUL VE YASAYA AYKIRILIK'

Kararda, istinafın yetkisi ve görevi dahilindeki bir konuda söz konusu yetkiyi kullanmayıp görev ve yetkisini ilk karar veren mahkemeye devretmesinin usul ve yasaya açıkça aykırılık teşkil ettiği kaydedilerek, "Her ne kadar Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi bozma kararlarına karşı ilk derece mahkemelerinin direnemeyeceğini, direnme yasağı olduğunu içtihat altına almışsa da bu içtihadın, kanuna uygun şekilde yapılmış bozma kararlarına münhasır olduğunun kabulü gerekecektir" denildi.

Kararda, tüm bu nedenlerle "bozma kararının usul ve yasaya aykırılık teşkil etmekle verilen bozma kararı yönünden mahkemece yapılacak bir işlem olmadığından" karar verilmesine yer olmadığına hükmedildi.

Ümit Özdağ'ın savunması ortaya çıktı Altın tüm zamanların rekorunu kırdı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu'da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı! Bolu Belediyesi yanan otele 19 gün önce "yangın yönetmeliğine uygun" kararı vermiş Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Bolu’da hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a yükseldi