Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? - Evde İstiridye mantarı nasıl üretilir?

Evde İstiridye mantarı nasıl üretilir? Sorusu binlerce vatandaş tarafından merak konusu oldu. Mersin’de bir lise öğretmeni çorapta istiridye mantarı üretti. İşte Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? İstiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti ve İstiridye mantarı ile ilgili tüm merak edilenler

Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? internette çok ca aranan konular arasında. Mersin’de bir lise öğretmeni ve öğrencileri çorapta istiridye mantarı üretmeyi başarmasının ardından vatandaşlar yeni bir gelir kaynağı olabilecek İstiridye mantarının evde nasıl yetiştirilebileceği konusunda araştırma yapıyor. Peki Evde İstiridye mantarı nasıl üretilir? Evde istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? İstiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti nedir? Tüm bu soruların yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz.

İşte organik ve besleyici olan İstiridye mantarı evde nasıl yetiştirilir? sorusunun yanıtı...

İstiridye mantarı, kayın mantarı veya kavak mantarı olarak da bilinir

MALZEMELER

Ağaç talaşı (10 kg )
Misel (250 gr )
Battal boy kalın çöp peşeti (siyah )
Misel mantar tohumuna verilen isimdir , internetten istiridye miseli adı ile temin edebilirsiniz.

Talaşımızı çöp poşetinin dibine kalınca bir tabaka olarak serelim ve ıslatalım. (kalınlığı 10 cm gibi olabilir)

Üzerine ince bir tabaka miseli yayalım tekrar talaşla kapatalım fakat bu sefer ince bir tabaka olsun bu talaşıda nemlendirerek üzerine yeniden misel yayıyoruz aynı börek yapar gibi 5 cm lik talaş tabakası üstüne ince bir tabaka misel bu şekilde bütün talaşımızı tabiki her seferinde nemlendirerek bitiriyoruz en üstte yine talaş kalacak şekilde poşetimizin ağzını bağlıyoruz.

Nemlendirmek için cam sil kutusunu su ile doldurarak kulanabiliriz.

Bu hazırladığımız poşeti kapalı bir balkonumuz varsa oraya eğer yoksa banyoda bir kenara koyup 20 gün dokunmadan ve ağızını açmadan bekletiyoruz, bulunduğu ortam 15 -20 derece olmalıdır.

20 gün sonunda poşetimizin yanlarından temiz bir jilet ile delikler açıyoruz 30 günü geçtikten sonra bu deliklerden mantarlar çıkmaya başlayacaktır siz olgunlaşan mantarları topladıkça yenileri çıkacak ve 3 ay boyunca verim alacaksınız. Sadece yapmanız gereken talaş kurumaya başlayınca açtığımız deliklerden talaşı ıslatmak .

Tahmini üç ay sonunda bu poşetteki talaşın iş bitmiş olcak onu atıp yeniden yapmanız gerekiyor.

mantar miseli üretimini buradan inceleyebilirsiniz

İstiridye mantar yetiştiriciliği maliyeti

İstiridye mantarı yetiştiriciliği için önerilebilecek en uygun karışımlardan ikisi;

a) %75 Pamuk çekirdeği kabuğu, %24 buğday samanı ve %1 kalsiyum karbonat.

b) %95 buğday samanı + % 5 buğday kepeği karışımıdır.

Kalın kepek : Öğütme sırasında eleme yoluyla endospermden ayrılan büyük parçalar halindeki buğdayın kabuklarına kalın kepek adı verilir.

3000 kg İstiridye Mantarı Kompostu hazırlamak için; 950 kg Saman, 50 kg Kalın Kepek, toplam kompost yaş ağırlığın yüzde 2-5’i Misel ve klorsuz su gereklidir.

950 kg saman (TONU 380 TL) – Bir balya saman 22-25 kg (Organik keten benzeri iple bağlanan)
50 kg k. kepek (30 kg 24 TL)
60 kg misel   (Kalitesine ve kullanım oranına göre değişir; 500-600 TL)

Kompost pH değerini 5-6.5 arasında ayarlamak için  %1-3 oranında Kalsiyum Karbonat (Doğal kireç taşı tozu) kullanılabilir.

Toplam:  yaklaşık 1000 TL/ hafta

Kompost       4000 + 1500 TL ayda (28 gün) 12 TON kompost
Elektrik         1000 TL
Pastörizasyon  1500 TL (Kompost hesabına eklendi).
Su                      500 TL
Kira                   …….      Eğer yeriniz kira ise
İşçi                    ……..      Eğer bu iş için yanınıza isçi tutacaksanız..

Çorapta istiridye mantarı ürettiler

Mersin’de bir lise öğretmeni ve öğrencileri çorapta istiridye mantarı üretmeyi başardı

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir lisede, biyoloji öğretmeni ve öğrencileri, çorapta istiridye mantarı yetiştirdi.

Erdemli Ertuğrul Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Şerafettin Özaydın, öğrencileriyle birlikte, kütük üzerinde 45 günde yetiştirilen istiridye mantarını, kadın çorabında 1 haftada üretmeyi başardı.

Özaydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesinde kütük üzerinde istiridye mantarı yetiştirildiğini belirterek, "Biz de ilk olarak kütük üzerinde denedik. Kütük üzerindeki istiridye mantarı, yaklaşık 45 gün sonra ürün vermeye başladı. 'Bu süreyi nasıl kısaltabiliriz?' düşüncesiyle, küçük hava deliği olan kadın çorabında mantar üretmeyi denedik. Örnek olarak yaptığımız denememizde büyük bir başarıya imza atarak, 1 hafta içerisinde çorapta mantar üretimini başardık. Kütük üzerinde yetiştirilen mantar, uzun süre sonra hasat edilirken, bu şekilde üretilen mantar, kısa sürede hasada hazır hale geliyor." ifadelerini kullandı.

Özaydın, "Üretim için bir çorap, biraz saman ve mantar tohumu yeterli." dedi.

Biyoloji derslerinde öğrencilere, mantar üretimi konusunda hem teorik hem de uygulamalı bilgiler verdiklerini aktaran Özaydın, birçok öğrencinin bu sayede evlerinin deposunda mantar üretimi yaptığını söyledi.

11. sınıf öğrencisi Gökhan Güneli de, biyoloji dersini çok sevdiğini belirterek, "Derste hem mantar üretimini öğreniyoruz hem de ürettiğimiz mantarları okulumuzda tüketiyoruz. Hayatımıza kolaylıklar sağlayan bu tür uygulamalı dersler, bizlere büyük deneyimler kazandırıyor." diye konuştu.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor Şifreli dil geliştirmişler!