Geçmişten günümüze tüm yönleriyle Kardak krizi

Ocak 1996 yılında Figen Akat isimli Türk bandıralı bir gemi Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Gemiyi Türkler mi yoksa Yunanlılar mı kurtaracak, kayalıkların kime ait olduğu tartışması iki ülkeyi neredeyse savaş çıkartacak bir duruma getirdi. İşte tüm yönleriyle Kardak krizi.

Ocak 1996 yılında Figen Akat isimli Türk bandıralı bir gemi Kardak Kayalıkları'nda karaya oturdu. Gemiyi Türkler mi yoksa Yunanlılar mı kurtaracak tartışması, kayalıkların kime ait olduğu gerilimi, daha sonra 2 ülke arasında neredeyse savaş çıkaracak bir olaya dönüştü. Aslında gemi kendi olanaklarıyla bulunduğu yerden kurtulmuştu.

Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Daha sonrasında ise 25 Ocak 1996 günü, Kardak’a en yakın ada olan Kalimnos (Kilimli) Adası papazı, belediye başkan yardımcısı ve çocukların Kardak Kayalıkları'na çıktı ve bayrak dikti.

27 Ocak günü Hürriyet Haber Ajansı İzmir Bürosu'ndan Aykut Fırat ve Cesur Sert, Kanal D kameramanı Osman Korkmaz ve pilotları Kemal Süler, Kardak’ı görüntülemek için havalandı. Kendi ifadelerine göre kayalıkta Yunanistan bayrağını görünce hava koşullarının olumsuzluğuna aldırmadan iniş yaptılar. Yanlarında Türkiye bayrağı vardı. Yunanistan bayrağını indirip yerine Türk Bayrağı'nı diktiler. Gazeteciler bunları yaparken fotoğraflarını çekip haber yaptılar. Haber yayılmasıyla gerilim daha da artmıştı.

“O BAYRAK İNECEK, O ASKER GİDECEK”

Dönemin başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak inecek, o asker gidecek" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından geçerek hemen yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile çıkıp Türk bayrağını diktiler.

TANSU ÇİLLER KİMDİR?

Prof. Dr. Tansu Çiller, 1946 yılı İstanbul doğumludur. Robert Kolej mezunu olan Tansu Çiller, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde verdi. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu.

Başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde çalışmalar yapan Çiller, 1990 yılı kasım ayında Doğru Yol Partisi çatısı altında politikaya atılmıştır. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçildi. Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile kurulan ve Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.

Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP genel başkanlığına aday oldu. 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda İsmet Sezgin ile Köksal Toptan'ı geride bırakarak Genel Başkan seçildi ve Türkiye'nin ilk bayan Başbakanı oldu. 5 Nisan kararlarıyla Türk ekonomisinde bir döneme imza attı.

1995 seçimlerinden sonra kurulan REFAHYOL hükümetinde Başbakan Erbakan'ın Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak çalıştı. İki erkek çocuk annesi olan Çiller, İngilizce ve Almanca biliyor.

KARDAK OPERASYONUNA 12 SAT KOMANDOSU KATILDI

30 Ocak 1996 gecesi saatler 00.00’ı gösterdiğinde, Türk SAT komandoları Kardak’a çıkarma operasyonu yaptı. İki ayrı hücumbotta 6’şarlı gruplar halinde 12 SAT komandosu vardı. Botlardan birinin komutanı Deniz Kıdemli Üsteğmen Ercan Kireçtepe, diğeri ise Deniz Kıdemli Üsteğmen Ali Türkşen’di. Botta ayrıca Astsubaylar Hakan Çalışkan, Salih Çörekçioğlu, Cavit Özmen, Abdullah Arslan, Sadettin Doğan, Levin Keten, Lütfü Tokuşoğlu, İbrahim Balçın, Hasan Arap ve Tanel Erenay bulunuyordu.

DOĞU’DAKİ KAYALIKTA YUNANİSTAN, BATI’DAKİ KAYALIK TÜRKİYE

Yunanistan askerleri iki kayalıktan doğuda olanına çıktı. 31 Ocak gecesi Türkiye SAT komandoları batıdaki Kardak kayalığına çıktı. Kayalıkların iki tarafında iki bayrak dalgalanıyordu.

Kayalıklara ilk askeri Yunanistan birlikleri çıkarmıştı. Neden iki kayalığa birden Yunan komando birliklerinin çıkmadığı ise sonradan belli oldu. Telsiz pilleri biten Yunan askerleri emir alamadıkları için tek kayalıkta kalmışlardı.

TÜRK KOMANDOLAR 8 YUNAN GEMİSİNİN ARASINDAN GEÇTİ

12 kişilik Türk SAT komando timi, 8 Yunan gemisinin arasından geçerek Batı Kardak kayalıklarına Türk Bayrağı’nı dikti. Olayın duyulması üzerine Yunan birliklerine ait bir askeri helikopter havanalarak Batı Kardak kayalıklarında keşif uçuşu yaptı.

Türk komandolarının çıktığı kayalıklar üzerinde keşif uçuşu yapan Yunan askeri helikopterinin arıza yapıp düşmesi sonucu 3 Yunan subayı ölürken, bu kazadan bir hafta sonra; Türk kıyılarında eğitim uçuşu yapan Türk SAT komandolarının taşıdığı helikopter de bir kaza sonucu düşmüş; Kardak operasyonunda yer alan 5 komando şehit olmuştu.

KRİZİN BÜYÜMEMESİ İÇİN CLİNTON DEVREYE GİRDİ

Krizin büyümemesi ve iki ülke arasında savaş çıkması için dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ve NATO yetkilileri devreye girdi. 30 Ocak - 1 Şubat arasında ve gece gündüz Washington-Ankara-Atina üçgeninde süren yoğun görüşmeler neticesinde Simitis ile Çiller, Kardak'taki bayrakların indirilmesi ve komandoların çekilmesine karar verdi.

2017 KARDAK GERİLİMİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığına bağlı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Denetleme sırasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 hücum botla gitti.

Yunan botunun, Orgeneral Akar'ın Kardak'a girmesini önlemeye çalıştığı iddia edildi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı, Orgeneral Hulusi Akar'ın Kardak Kayalıkları'nı ziyaretine ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

 29 Ocak günü saat 11.00'de bir Türk savaş gemisi ve içinde özel kuvvetlerin olduğu iki şişme bot İmia adasına yaklaştı ve 7 dakika orada kalarak Yunan karasularını ihlal etti. Yunan tarafı olarak bölgede sahil güvenlik kuvvetlerinin gemileri bulunuyordu. Aynı zamanda Deniz Kuvvetlerinin de bir gemisi Türk gemilerini takip etti. Türk gemileri Yunan karasularına girdikten sonra hemen gerekli tedbirler alındı ve uyarılarda bulunuldu. Türk gemileri bölgeden ayrılarak Bodrum istikametine yöneldi.

1 ŞUBAT 2017’DE YUNANİSTAN SAVUN BAKANI KARDAK’A ÇELENK ATTI

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos, sabah erken saatlerde Kardak kayalıklarının deniz bölgesine çelenk bıraktı. Yunanistan her yıl 30 Ocak’ta Kardak kayalıklarına gelerek, 1996 yılında kriz sırasında düşen helikopterde ölen üç Yunanistan askeri için anma töreni düzenliyor.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN, YIL DÖNÜMÜNDE KARDAK UYARISI

Başbakan Binali Yıldırım, "(Kardak krizinin yıl dönümü) Kardak'ta 1996'da yaşanan krizi bugüne taşımak, bununla ilgili faaliyet göstermek, yeni bir kriz oluşturmak komşuluğa yakışmaz. Biz terörle mücadele ile meşgulken komşularımızın bulanık suda balık avlama hevesine kapılması hiçyakışık almaz. Bunun da hoş karşılamayız. Buna benzer bir faaliyet eğer olursa Türkiye olarak bizim her zaman tedbirimiz vardır. Hiç kimse endişe etmesin." açıklamasında bulundu.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu