Cumhurbaşkanı Erdoğan: Güçlü Türkiye için emin adımlarla ilerliyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çocuklarımızı bilim insanı olma ve girişimcilikte geleceğe hazırlıyoruz. Güçlü Türkiye için emin adımlarla ilerliyoruz. Mevzi başarılarla yetinmek istemiyoruz." açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni'nde konuştu. Erdoğan "Kuantum bilgisayar teknolojisinde attığımız kritik adımla Türkiye'yi küresel rekabette çok stratejik bir noktaya taşımayı hedefliyoruz" dedi.
Erdoğan konuşmasında şu noktaları da vurguladı:

Şu gerçeği Suriye başta olmak üzere, son dönemde bölgemizde yaşanan her hadise bizlere hatırlatmaktadır, Türkiye, Türkiye'den daha büyüktür

Muhalefete tepki
Türkiye'nin ilk elektrikli otomobil markası Togg için fabrikası yok dediler. KAAN'ı kalorifer peteğine benzettiler. Türk astronot ve bilim misyonu turist gezi diyerek küçümsediler. İHA ve SİHA'ların her başarısında sinir nöbeti geçirdiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

TÜBA ve TÜBİTAK'ın kıymetli mensupları, değerli bilim insanları, misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.

Cumhurbaşkanlığı külliyemize milletin evine hoş geldiniz. Tören vesilesi ile sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bilim erbaplarımıza başarılar diliyorum. Her birine sevgilerimi iletiyorum. Bu ödüller ile 57 bilim insanına ödüllerini tevdi ediyoruz.

Toplam 7 eser ödüle layık görüldü. 20 farklı üniversitede 25 genç insanımıza bu ödüllerini takdim ediyoruz. 2021'den bu yana TÜBA ödülü kazanan genç bilim insanı sayımız 669'a yükselecek.

Bugüne kadar 947 bilim insanımız uluslararası bilim alanında TÜBA ödüllerini kazanmış oluyor. 15 farklı üniversiteden 21 bilim insanına TÜBİTAK bilim ödülünü takdim ediyoruz. Bilim insanlarımızı milletim adına canı gönülden tebrik ediyorum.

Takdir edilmeyen her bir çalışma asli değerinden bir şey kaybetmese de geniş kitlelere ulaşmada istenilen etkiyi oluşturamıyor. Teşvik, dönüm noktalarında yapılan cesaretlendirmede ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Pek çok fikir destek bulmadığı için tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Tarih yarım kalmış çalışmalar mezarlığıdır.

Bilim insanlarımız hak ettikleri desteği ve değeri bulamadı. Bilimsel birikimde dünyada istisnai konumda olsak da kurumsallaşmada geç kalmış bir ülkeyiz. Akademik üretkenlikte bizden ileride olan toplumların çoğu kurumsallaşmış bilim akademilerini bizden çok önce hayata geçirmişlerdir.

Ülkemiz içindeki sabotajlar ile savunma sanayimizin hamlelerinin emekleme aşamasında nasıl boğulduğu hepimizin malumu. Bu zihniyet bizim dönemimizde de sıkça karşımıza çıktı. TOGG projemizden 5. nesil savaş uçağımız KAAN'a, İHA'lara kadar her alanda bu zihniyet ile karşılaştık. Togg'a fabrikası yok dediler, KAAN'ı kalorifer peteğine benzettiler. İHA ve SİHA'ların başarılarında sinir nöbeti geçirdiler. Başarıyı takdir etmek, desteklemek yerine bir kulp takıp engellemeye çalıştılar.

Geçtiğimiz ay tanıtımı yapılan Türkiye'nin ilk kuantum bilgisayarı açılışında aynısına şahitlik ettik. Biz kuantum bilgisayar teknolojisindeki bu adım ile Türkiye'yi küresel rekabette stratejik yere taşımayı hedefliyoruz. Çip üretim evi ile yüksek nitelikli kuantum bilgisayarlarına giden yolu da aşacağız. İnsan devrim niteliğindeki gelişmeden neden rahatsız olur. Bunu bile eleştirenler çıkabiliyor. Yapabiliriz başarabiliriz özgüvenini yerleştirmeye çalıştık. Daha çok ekmek yemeliyiz tarzındaki söylemleri lugatımızdan çıkardık. Millete empoze edilen öğrenilmiş çaresizlikleri ortadan kaldırdık. Türkiye kimsenin müstemlekesi olmadığı gibi ikinci el fikirlerin üretildiği bir ülke de değil. Özgür olmak için özgün olmak. orijinal projeler geliştirmek zorundayız.

Başkalarına muhtaç ülke olmaktan çıkıp kendi imkanlarımızı harekete geçirmek istiyoruz. 22 yılda bunun alt yapısını güçlü şekilde oluşturduk. Altyapı eksiklerini gidermek için çalıştık. Üniversite sayısını 76'dan 208'e yükselttik. Sadece belli şehirlerde değil tüm bölgelerimizde güçlü dinamik araştırma geliştirme ve girişimcilik ekosistemi inşa ettik. Sıfır olan tasarım merkezini 331. Teknopark sayısı 2'de 1042e yükseldi. Her ilde 130 dene yap teknoloji atölyesi kurduk. İlk ve orta öğrenim müfredatlarına bilgi teknolojileri dersleri koyduk.

15 bin 951 projemiz devam ediyor. Toplam 128 milyar dolar tutarında projelere destek sağladık. Bilim insanlarına 35 milyar dolarlık destek sağladık. 9.'u düzenlenen teknofeste 50 kategoride 790 binden fazla takım başvurdu.

Çocuklarımızı bilim insanı olma ve girişimcilikte geleceğe hazırlıyoruz. Güçlü Türkiye için emin adımlarla ilerliyoruz. Mevzi başarılarla yetinmek istemiyoruz.

Gelecekte daha iyi seviyelerde olacağız. Millet olarak ufkumuzu 782 bin km kare ile sınırlandıramayız. Türk milleti mukadderatından kaçamaz saklanamaz. Tarihin millet olarak bize yüklediği misyonu görmek ve buna göre hareket etmek mecburiyetindeyiz. Burunların dibini görmekten aciz olanlar bunu anlamayabilir. Türkiye'nin Libya'da Somali'de ne işi var diyenler bu misyonu idrak edemeyebilir. Türkiye'nin nasıl değişim geçirdiğini bilmeyenler olayların seyrini anlamakta zorlanabilir. Kendilerini safsatalar ile baş başa bırakıyoruz. Milleti ile duygudaşlığını bırakanlara ne anlatsak faydasız. Biz onlarla vakit kaybetmeyeceğiz, hedeflerimize odaklanacağız. Bu kutlu yolculukta sizlerin de üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğinize inanıyorum.

Gençlerimizi teşvik edip destekleyerek 2053 ve 2071 vizyonumuzun mimarları sizler olacaksınız. Rabbim hepinizin yar ve yardımcısı olsun.

İsrail askerleri 10 kilometre içeride Bakanlık 3 oyuncağı toplatma kararı aldı 1 TL'nin maliyeti rekor kırdı! Türkiye her an sınır ötesi operasyon yapabilir Cemal Enginyurt yeni parti mi kuruyor? DEM Parti'nin İmralı görüşmesi ne zaman?