Güneş Motel Olayı nedir? Güneş Motel vakası nedir?
Güneş Motel Olayı nedir? Sorusu Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla CHP'den 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti'ye geçmesi sonrası merak konusu oldu. Bu olay akıllara 1977 yılında yaşanan Güneş Motel olayını getirdi. Peki 5 Haziran 1977 yılında meydana gelen Güneş Motel Olayı nedir?
Güneş Motel Olayı nedir? Sorusu Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'den 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti'ye geçmesi yönünde verdiği talimat sonrası merak konusu oldu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla İYİ Parti'ye geçen 15 millet vekili akıllara 1977 yılında yaşanan Güneş Motel olayını getirdi. Peki 5 Haziran 1977 yılında meydana gelen Güneş Motel Olayı nedir? Bu sorunun cevabını sizler için derledik.
GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?
5 Haziran 1977 yılında yapılan genel seçimden CHP galibiyetle çıkmıştı ancak, Meclis'te kazandığı 213 sandalye tek başına iktidar olmasına yetmiyordu. Bunun üzerine Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. Fakan 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri de CHP kazanınca dengeler değişmeye başladı.
GÖRÜŞMELER SIZINCA GÜNEŞ MOTEL'E GEÇİLDİ
Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP'den istifa edenlerle temas kurmaya başladı. Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi. Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi. Görüşmelerin devamı dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.
ECEVİT 11 BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİNE BAKANLIK TEKLİF ETTİ
Bülent Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti. Konya Milletvekili Oğuz Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi.
10 MİLLETVEKİLİ KURULAN HÜKÜMETTE BAKAN OLDU
CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu