İmar Barışı nedir? İmar Barışı neyi kapsıyor? İmar Affı nedir? 2018 İmar affı...

İmar Barışı nedir? sorusu Bakan Özhaseki'nin ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından sonra önem kazandı. Peki ya İmar Barışı nedir? İmar Barışı neyi kapsıyor? İmar Barışı Başvuruları ne zaman başlayacak? İmar Affı nedir? 2018 İmar affıy ve İmar Barışı ilgili bütün detaylar haberimizde.

İmar Barışı nedir? İmar Barışı yasası nedir? İmar Barışı neyi kapsıyor? İmar barışıyla ilgili bütün detayların olduğu haberimize olayların çıkış noktasıyla başlıyoruz. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ''İmara aykırılıklar var, işgaller var. Türkiye'de 25-26 milyon yapının yüzde 60'ının devlete ihtilaflı.'' açıklamalarından sonra 'İmar Barışı' kavramı ön plana çıktı. 1 hafta içinde Meclis'e gelecek olan İmar Barışı nedir? İmar Barışı yasası nedir? İmar Barışı neyi kapsıyor? İmar barışıyla ne planlanıyor?

Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'den İmar Barışı Açıklaması

İmar barışından elde edilen gelir kentsel dönüşüm için kullanılacak. İmar barışı kapsamında elde edilen gelir 40-50 milyar liradan az olmayacak. 500 bin bina yıkılıp yeniden yapılacak.

Özhaseki, cüzi bir bedel karşılığı imar barışı getireceklerini, elde edilecek gelirin ise kentsel dönüşümde kullanılacağını açıkladı. Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Özhaseki, tek maddelik düzenlemenin 1 hafta içinde Meclis’e geleceğini belirterek, “Vatandaş kendi rızasıyla imara ve iskana aykırılığı bildirdikten sonra cüzi bir ücret karşılığı kayıt altına alınacak, artık devletle vatandaşın kavgası bitecek” dedi. Elde edilecek kaynağın kentsel dönüşüm için oluşturulan özel bütçeye aktarılacağını kaydeden Özhaseki, bu kaynakla belediyelere yüzde 0 faizli 3 yıl sonra geri ödemeli kredi verileceğini belirtti. Söz konusu krediden yararlanmak için “yerlilik koşulu” arayacaklarını dile getiren Özhaseki, “Gidip de Çin’den lamba, kapı kolu getireceğim diyene kredi vermeyeceğim. Bina bazlı değil de alan bazlı dönüşüm yapan belediyelere kredi vereceğiz. Vatandaşla müteahhitleri yüz göz etmeyeceğiz. Bunlar yasada yazmayacak ama inisiyatif alıp uygulayacağız” diye konuştu.

İmar Barışı nedir? İmar affı nedir?

İmar Barışı devlete ihtilaflı olan arazilerin cüzi bir miktar karşılığı kayıt altına alınmasıdır. İmar affı, 2981 Sayılı imar yasası, imar ve gecekondu yasalarına uymayan şekilde inşa edilmiş ya da inşa aşamasında olan bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenleyen ve hak sahiplerinin mülkiyet sorunlarını çözen ve "İmar affı" olarak bilinen kanundur.

İmar barışıyla ne planlanıyor?

İmar Barışıyla dvletle vatandaş arasında iskana aykırılıktan dolayı ortaya çıkan kavganın son bulması planlanıyor.

İmar Barışı neyi kapsıyor?

Türkiye'de 25-26 milyon yapının yüzde 60'ının devlete ihtilaflı yapıları kapsıyor. 

Yapı kayıt belgesi sisteme yeni giren bir uygulama olacak. Şu ana kadar tespit edilen 13 milyon gayrımenkul sahibi bu kapsama giriyor. 26 milyonluk yapı stoğunun yüzde 60'a yakınının bu kapsamda olduğu tahmin ediliyor. Örneğin İzmir'deki binaların yüzde 62'si, İstanbul Sarıyer'deki binaların yüzde 80'i, Üsküdar'daki binaların yüzde 75'i bu sorunu yaşıyor. Bu yapıların sahiplerine daire yapım maliyetinin yüzde 3'ü bedelle yapı kayıt belgesi verilecek. 100 metrekarelik bir daire için 1800 lira ile 2500 lira arasında bir maliyet hesabı var. Kat mülkiyeti almadığı için teknik olarak yıkılma riski bulunan, binadaki daire sayısının tapu kayıtlarında belirsiz olduğu binalar için yapı kayıt belgesi alınabilecek.

İmar affı mı, imar barışı mı denmeli?

İmar kanuna eklenmesi düşünülen geçici bir maddeyle, tapusu olmadan yapılan gecekondular, apartmanlar, kaçak çıkılan katlar için yüzde 3 harç ödenerek “Yapı kayıt belgesi” verilmesi önerisi “İmar affı geliyor” yorumlarına neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “İmar affına yönelik bir çalışmamız yok. Herkes beni arıyor, imar affı mı geliyor, diye? Hayır öyle bir af yok. Aflara önce ben karşı çıkarım. Ancak ağırlıklı olarak belediyelerden gelen bazı talepler var. Bu taleplerin Meclis’te değerlendirilmesi gerekiyor. Af değil, imar barışı sağlansın isteniyor” dedi.

İmar Barışı'ndan kimler faydalanacak?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren imar barışının haritası belli oldu. 31 Aralık 2017 sonrası yapılan konutların yararlanamayacağı ve hükümet barışı bir yıl uzatabileceği öğrenildi.

'İmar Barışı' düzenlemesi ne zaman başlayacak? İmar Barışı başvuruları nereye yapılacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye başta olmak üzere ilgili bakanlıkların yaptığı ortak çalışmaya göre imar, ruhsat, mülkiyet konusunda yıllardır yaşanan sorunun çözümü için oluşan İmar Barışı'nın öncelikli başlıkları şunlar olacak: 

BAŞVURULAR İL MÜDÜRLÜKLERİNE: Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak.

AYRINTILI BİLGİ VERİLECEK: Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak.

YIL SONUNA KADAR SÜRE VERİLECEK: Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek.

KAYIT BEDELİ ALINACAK: Kayıt sonrası 2018 için belirlenen 900 liralık inşaat metrekare fiyatı üzerinden değerleme yapılacak. Başvuruda bulunanlar yapı maliyeti ve arsa emlak değerinin toplamı üzerinde yüzde 3 kayıt bedeli yatırılması öngörülüyor.

İMAR BARIŞI'NDA KAYIT BEDELİ NE KADAR?

Kayıt bedelinin her bina ve yapıya göre değişiklik göstereceği imar barışında ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek.Kayıt bedeli yatırıldıktan sonra belge alan vatandaşların binaları için çıkan yıkım kararları duracak. Belediye yıkmak zorunda kalmayacak.

MEVCUT İMAR UYGULANACAK: Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

FIRSATÇILARA GEÇİT YOK: İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.

İMAR BARIŞI'NDAN YALILAR DA FAYDALANIYOR MU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş tarafından yapılan açıklamada Boğaziçi’nde bulunan ve mevzuata aykırı olarak inşa edilmiş yapıların da imar barışına dahil edildiğini, barışta hiçbir istisnanın bulunmadığını, bunun nedeninin de bütün yapıların kayıt altına alınmasını ve yapı kayıtlarının tutulmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

İmar Barışı'ndan en çok hangi il ve ilçeler yararlanacak?

İmar Barışı'ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, en çok yararlanacak ilçenin ise Güngören olması tahmin ediliyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapının stok halinde olduğu biliniyor.

İmar Barışı çıktıktan sonra cezalar ne olacak?

Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamayacak ancak açılan ceza davalarının düşecek. Yıkım kararları ve idari para cezaları da iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek.

İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden mi yapılacak?

İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak.

Peki İmar Barışı'ndan kaç bina yararlanacak?
Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut mevcut. İmar Barışı da bu konutların tamamını kapsayacak.

İmar Barışı hangi binaları kapsıyor?
Ülkemizde 2017 tarihinden önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak.

İmar Barışı'nda Boğaz'daki yalılar nasıl çözülecek? İmar Barışı'nda Boğaz Çözümü

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 'İmar barışında İstanbul Boğazı'nı istisna tutabiliriz.' dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışında İstanbul Boğazı'nın istisna olabileceğini söyledi. Özhaseki, komisyona kaçak yapılar için hapis cezasına varan yaptırımlar önerdi.

İmar Barışı Tasarısı'nda hazine tarım arazileriyle ilgili neler var? 

İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hâzineye ait tarım arazilerini en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullandığı 31 Aralık 2017 tarihinden önce Bakanlıkça tespit edilen ve başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam ettiği belirlenen kullanıcılarından; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde bu arazileri doğrudan kiralamak için başvuruda bulunanlara, ecrimisil borçları bulunmaması şartıyla, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.

İmar Barışı'nda tarım arazileri kiracılara satılacak mı? 

Kira süresi içerisinde kira ödemelerini düzenli şekilde yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi tekrar uzatılabilecek veya bu araziler kiracılara doğrudan satılabilecek.

İMAR BARIŞI GEREKÇE MADDELERİ VE KANUN TASARISI METNİ:

İMAR BARIŞI MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 16- Afet risklerine hazırlık kapsamında, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması ile dönüşüm projelerine finans sağlayarak dönüşüm daha hızlı ve etkin yapılması amacıyla;

- 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıların, yapı sahiplerinin müracaatları üzerine ve beyanına göre hazırlanacak Yapı Kayıt Sistemine işlenmesi,

- Bu yapılara su, elektrik ve doğalfaz bağlanabilmesi, yargı ve belediyelerdeki iş yükünün azaltılabilmesi için alınmış yıkım kararlarından ve tahsil edilmeyen para cezalarından vazgeçilmesi,

- Maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilmesi,

- Yapı Kayıt Belgesinden elde edilecek gelir, genel bütçeye gelir kaydedilecektir. Bu gelirler, şehirlerin yeniden inşaa ve imarında kullandırılması, yönünde düzenleme yapılmıştır.

İMAR BARIŞI KANUN TASARISI METNİ

MADDE 16- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 16- Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31/12/2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir. Başvuruya konu'yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre kaydedilir.

Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde üç oranında alınacak kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır. 6306 sayılı Kanun kapsamında kullanılmak üzere kaydedilen gelirler karşılığı Bakanlık bütçesine ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkilidir. Bu ödenek dönüşüm projeleri özel hesabına aktarılarak kullanılır. Kayıt bedeline ilişkin oranı iki katma kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Yapı Kayıt Belgesi yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesinin ve maliklerin yarısının muvafakatinin .bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, ikinci fıkrada belirtilen bedelin iki katı ödenir.

Beşinci fıkra uyarınca kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin uygulanmasına engel teşkil etmez.

Birinci fıkrada belirtilen yapılarda kentsel dönüşüm yapılması halinde Yapı Kayıt Belgesi aranır.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların, Hâzineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Bakanlığa tahsis edilir. Yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşırtmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu durumda elde edilen gelirler bu maddenin ikinci fıkrasına göre genel bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca bu gelirler hakkında 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hâzineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.

Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”

MADDE 17- 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hâzineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

“EK MADDE 6- İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hâzineye ait tarım arazilerini en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullandığı 31/12/2017 tarihinden önce Bakanlıkça tespit edilen ve başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam ettiği belirlenen kullanıcılarından; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde bu arazileri doğrudan kiralamak için başvuruda bulunanlara, ecrimisil borçları bulunmaması şartıyla, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar doğrudan kiralanabilir.

Kira süresi içerisinde kira ödemelerini düzenli şekilde yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi tekrar uzatılabilir veya bu araziler kiracılara doğrudan satılabilir. Bu arazilerin satışında 26/4/2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan araziler için bu Kanunun 4 üncü maddesinin onikinci fıkrası, bu tarih itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları dışında yer alan araziler için ise 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hâzineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun Hâzineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümleri kıyasen uygulanır.

Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

 İMAR BARIŞI YASALAŞTI MI?

TBMM Genel Kurulunda, "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı yasalaştı.

İmar barışından gelecek kaynak deprem hazırlığında kullanılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışı yasa tasarısıyla ilgili olarak, toplanan paranın depreme hazırlık için belediyelere sıfır faizli kredi olarak verilip, değerlendirileceğini söyledi.

İmar Barışı başvuruları ne zaman başlayacak, nereden yapılacak? İmar Barışı ile ilgili tüm detaylar.

Başbakan Binali Yıldırım, 8 Haziran’dan itibaren imar barışı müracaatlarının başlayacağını dile getirmişti. Peki ama İmar Barışı başvuruları ne zaman başlayacak, nereden yapılacak? İmar Barışı ile ilgili tüm detaylar 

İmar Barışı başvuruları ne zaman başlayacak, nereden yapılacak?

Başbakan Yıldırım, Çevre Projeleri Toplu Açılış Törenine katıldı. Burada konuşma yapan Yıldırım, 8 Haziran itibariyle imar barışı ile ilgili müracaatların resmen başlayacağını duyurdu. Yıldırım, “Yönetmelik düzenlemesi hazırlandı bugün yarın yayınlanmış olur ve cuma gününden itibaren vatandaşlarımız gerek E-Devlet kapısından gerekse de bulundukları şehrin, ilçenin çevre şehircilik müdürlüklerine, birimlerine müracaat etmek suretiyle bu işlemi yaptıracaklar. 31 Ekim 2018 yılına kadar devam edecek. Vatandaşlarımdan talebim, bir an önce müracaatı yapmalarıdır. Müracaat geciktiği zaman değerlendirme de geç olacak, sorun var olmaya devam edecek. Bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda müracaatlar yapılırsa bu şekilde Bakanlık çalışmaları devam edecek, yapı kayıt belgesini verecek ve daha sonra var olan mahrumiyetler ortadan kalkacak. Her türlü anlaşmazlığı çözüme kavuşturan reform niteliğinde tarihi bir düzenleme. Bir vatandaşın arazisine gidip haksız bir şekilde bina yaptıysanız ona çare yok. Bir de Çanakkale Şehitliği’nin korunması gibi alanların dışında bütün bu imarla ilgili sorunlar hallolmuş olacak.” konuya ilişkin ifadelerini kullandı. 

İmar barışı başvuruları nereye yapılacak?

İmar Barışı düzenlemesine ilişkin Özhaseki, "Devletin vatandaşla ihtilaflarını sona erdirecek, kavgaları bitirecek, bir taraftan da ekonomik bir değer haline getirecek bir yasayla başbaşayız. Onun yönetmelikleri bugün yayımlanıyor. İnşallah cuma günü itibarıyla müracaatları almaya başlayacağız." dedi.

Özhaseki, "Burada yalan yanlış bir beyan varsa, yarın resmi işlemler başladığında başa bela olur. O işlem geçersiz hale gelir." ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "imar barışı" olarak bilinen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin detayları açıklıyor. İşte Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları;

* Yapı kayıt işlemleri e-devletten yapılacak

* İstanbul, Ankara ve İzmir için ayrı merkezler kuruyoruz. İnternet ortamında kayıt yapanlar için sorun yok ama internetten kayıt yaptıramayacak olanlar için merkezler olacak

* Asıl yasa bu değil, bu birinci kapısıydı. Arkasından imar yasaları geliyor, kentsel dönüşümü kolaylaştıracak yasalar geliyor

* Kat mülkiyetlerinde binada oturanların tamamının rızası gerekecek. Bize herkesin imzası alınıp başvuru yapılabilecek.

* Türkiye'de söz konusu barış kapsamına girecek hane sayısının 15 milyon adet olduğunu tahmin ediyoruz.

* (İmar barışı) Toplamda 40-50 milyar lira civarında bir bedel toplanacağına inanıyoruz.
* (İmar Barışı düzenlemesi) Üç tane istisnası var. Birincisi Boğaziçi ön görünümü, ikincisi Sultanahmet çevresi, bir de Gelibolu Yarımadası.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor