İttifak oyları nasıl değerlendirilecek? İttifak oylarının sayımı nasıl yapılacak?
Cumhur İttifakı'nın ve Millet İttifakı'nın geçerli olduğu oy pusulalarında ittifak oyları sayımı nasıl yapılacak?
Bu seçimleri diğer seçimlerden ayıran en önemli özelliklerden biri ittifak sisteminin geçerli olduğu oy kullanımının gerçekleşmesi. AK Parti ve MHP’nin bir araya gelmesiyle Cumhur İttifakı, CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin bir araya gelmesiyle Millet İttifakı oluşturuldu. Oy pusulalarında hem Cumhurbaşkanı için hem de Milletvekili seçimi için 2 ayrı oy kullanılacak. Bu iki ayrı pusula ise tek zarfa koyularak kullanılacak. Peki ya İttifak oyları nasıl değerlendirilecek? İttifak oylarının sayımı nasıl yapılacak?
24 Haziran’da AK Parti ve MHP “Cumhur İttifakı”, CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti ise “Millet İttifakı” adı altında seçime girecek. Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek. Aynı ittifak içerisindeki siyasi partilerin her birinin geçerli oyu, ittifakı oluşturan siyasi partilerin o seçim çevresinde tek başına aldıkları oy sayısına, ittifakın ortak oylarından gelen payın ilave edilmesiyle elde edilecek.
İttifak yapan her bir partiye ortak oylardan gelen pay; ittifak yapan siyasi partilerin tek başına aldıkları oyun bu partilerin toplam oyuna bölünmesi ile elde edilen katsayının ittifakın ortak oyu ile çarpımı sonucu elde edilecek. Yüzde onluk barajın hesaplanmasında ittifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamı esas alınacak ve bu siyasi partiler için ayrıca baraj hesaplaması yapılmayacak. İttifakın elde edeceği milletvekili sayısının hesaplanmasında, ittifak yapan siyasi partilerin toplam oyu esas alınacak. İttifakın elde ettiği toplam milletvekili sayısı, ittifak yapan siyasi partiler arasında her birinin aldığı geçerli oy sayısı esas alınarak usule göre paylaştırılacak.
İttifaka mı, partiye mi oy verilecek?
* Oy pusulasında ittifakta bulunan partilerin yer aldığı ortak bir “ittifak alanı” bulunuyor.
* İttifak alanı içerisine basılan mühür, ittifaka sayılıyor.
* İttifak alanında olmayan partilere basılan mühür, direkt olarak o partiye sayılıyor.
* İttifak partileri için kullanılan oylar, ittifaktaki her bir partinin kendi oyu ile ittifakın ortak oylarının toplamından oluşuyor.
* Oy pusulasındaki ittifak alanında bulunan partilerden birine değil de bu alanın herhangi bir yerine basılan oylar geçerli sayılıyor ve ittifakın ortak oyları hanesine yazılıyor.
* İttifak alanı içerisine ancak iki partiye birden ya da iki partinin ortasına basılan mühür ittifakın ortak oyu sayılırken ittifaktaki bir partiye sayılmıyor.
İttifak oyları nasıl paylaştırılacak?
* İttifakın ortak oylarından, ittifaktaki partilere, yasada belirtilen yönteme göre hesaplanan pay düşüyor. Bu pay, ilçe seçim kurullarında sandık tutanaklarının birleştirilmesi sırasında hesaplanarak, partilerin kendi oylarına eklenecek.
* Hesaplama ise şöyle: Milletvekili seçiminde ittifakın oyları, ittifaktaki partilere, partilerin kendi oylarının oranında dağıtılacak.
* Sandıktaki tasnif aşamasında “Cumhur İttifakı”, “Millet İttifakı”, partiler ve bağımsız adayların yanında her biri için açılan ayrı sütunlara yazılacak.
* İlçe seçim kurulları sandık tutanaklarını birleştirecek: Siyasi partiler ile bağımsız adayların her birinin aldıkları oy sayısı, ardından ittifakın oy sayısı ve ortak oylardan gelen paylar hesaplanarak tutanağa yazılacak.