Siyasete güven azalıyor: Kararsız seçmen oranında artış

Yöneylem'in "Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa" anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı. Kararsız ve oy kullanmayacağını belirten seçmenlerin oranında belirgin artış gözlendi. CHP yine birinci parti olurken AK Parti ile arasındaki oy farkı daralmaya başladı.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin 13-16 Eylül tarihleri arasında yaptığı Türkiye Siyaset Araştırması, seçmen tercihleri ve davranışlarında önemli değişiklikler olduğunu gözler önüne serdi. 2 bin 100 katılımcıyla, yüzde 95 güven aralığı ve +/-2 hata payıyla gerçekleştirilen araştırma, kararsız ve oy kullanmayacağını belirten seçmenlerin oranının arttığını ortaya koydu.

KARARSIZ SEÇMEN VE OY VERMEYECEKLER YÜKSELİŞTE

Haziran ayında yüzde 10 olan kararsız seçmen oranı, Eylül ayında yüzde 12,2’ye yükseldi. Oy kullanmayacağını belirten seçmenlerin oranı da yüzde 5,7’den yüzde 7,3’e çıktı. Bu artış, seçmenlerin siyasi partilere olan güven kaybının ve kararsızlığın arttığına işaret ediyor.

CHP YİNE BİRİNCİ PARTİ OLDU

CHP, yüzde 27,9 ile birinci parti olurken, AKP yüzde 24,3 ile ikinci sırada yer aldı. Kararsızlar dağıtıldığında ise CHP’nin oy oranı yüzde 34,7’ye, AKP’nin yüzde 30,2’ye yükseldi.

DİĞER PARTİLERİN DURUMU

DEM Parti yüzde 7,7’den 9,6’ya, MHP yüzde 7,6’dan 9,4’e yükselirken, İYİ Parti yüzde 4, Yeniden Refah yüzde 3,7, Zafer Partisi yüzde 3,9, ve TİP yüzde 1,2 oy aldı. Haziran ayı verileriyle kıyaslandığında bazı partilerin oy oranlarında küçük değişiklikler gözlemlendi.

Ankette kararsız seçmenlerin artışı, Türkiye’deki siyasi belirsizliklerin seçmen tercihleri üzerindeki etkisini net bir şekilde gösterdi.

Ağzı ve burnu kapatılıp boğularak öldürüldü Ecrin'in babası yetkililere seslendi: Kızımın bulunmasını istiyorum Çocuklar bastırılmış ya da telkin edilmişler 'Ödeme, banka teminatında onay bekleyecek' Benzine zam geliyor Mansur Yavaş CHP'den istifa edecek mi?