Kılıçdaroğlu: Nimet değil külfet getirecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "YEP'te Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik buhranın nasıl aşılacağına ilişkin elle tutulur hiçbir adım yok. YEP nimet değil külfet getirecek, elektrik zammı da bunun kanıtı" ifadesini kullandı.

Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu'nun sorularını yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yanıtları şöyle:

Soru: TBMM'nin yeni yasama döneminde Meclis vatandaşın beklentilerini karşılayabilecek mi?

Kılıçdaroğlu: "Tek adam rejiminde ne yazık ki, TBMM'deki AK Parti-MHP çoğunluğu, gözünü ve kulağını Saray'a çevirmiş durumda. Meclis, milletin değil sarayın önceliklerine göre gündemini oluşturuyor.

Ucube başkanlık sisteminde TBMM etkinleşecek ve kanun tekliflerini milletvekilleri hazırlayacaktı. 27'inci dönemde TBMM'de kabul edilen kanun tekliflerinin hemen hemen hepsi TBMM dışında hazırlandı ve milletvekilleri de sadece bunları imzaladı. Böyle olunca da milletin dertleri TBMM'ye yansımadı. Esnafın, çiftçinin, emeklinin, emeklilikte yaşa takılanların, 3600 ek gösterge bekleyen öğretmen, polis, sağlık personeli ve din görevlilerinin beklentileri gerçekleşmedi. Yeni yasama yılında 5 müteahhit yerine 83 milyon için çalışmaya devam edeceğiz."

Soru: Yeni yasama döneminde Cumhurbaşkanlığı hükümetinin ele alması gereken öncelikli sorunları sıralar mısınız?

"Ekonomide bir buhran var. Ekonomik krizin boyutlarını fazlasıyla aşan bir ekonomik buhranın içinde Türkiye… Sosyete damadın açıkladığı Yeni Ekonomik Program'da da bu buhranın nasıl aşılacağına ilişkin elle tutulur hiçbir adım yok. Ekonominin temel unsuru güvendir. Sürekli "V" diyerek bu güveni oluşturamazsınız. Adalet yoksa demokrasi yoksa orada güven olur mu?

İkinci konu sağlık ve sağlık çalışanları olmalıdır. Salgın sürecinin de iyi yönetilmediği, gerçek rakamların perdelenmeye çalışıldığı bir tablo var karşımızda. Doktorlarımız aslında çok önceden uyardı. Hasta sayıları çok arttı, "ölüyoruz" dediler. Önlem alması gerekenler doktorları suçladı. 'Gerçekleri nasıl açıklarsınız' diye Türk Tabipleri Birliği'nin kapatılmasını savundular. Salgınla mücadele aklı ve bilimi önceleyen bir mücadele programı oluşturulmasına ihtiyaç var.

Canlarını ortaya koyarak çalışan tüm sağlık çalışanlarının haklarının eksiksiz ve ayırımsız olarak verilmesi gerekiyor.

Üçüncü başlık olarak eğitim temel önceliklerden biri olması gerekiyor. Eğitimde bakan değiştikçe sistem değişiyor ve Türkiye geleceğini kaybediyor. Bugün milyonlarca çocuğumuz okula gidemiyor, uzaktan eğitime de erişemiyor. Londra bankerleri ve 5 müteahhit yerine çocuklarımıza öncelik verelim. 'Belediyelerimizle birlikte çocuklarımız için hazırız' dedik ancak bir yanıt alamadık."

Soru: Yeni Ekonomik Program vatandaşa nimet mi külfet mi getirecek?

Kılıçdaroğlu: "Eğitimle ilgili çağrımızı yaptık, Derslik yapımından, öğretmen alımına, ücretsiz internet erişiminden, Türkçe, matematik, fen bilimleri gibi derslerin okullarda verilmesine kadar bir dizi önerimizi yaptık. Büyükşehir belediyelerimizin meslek kursları olan İSMEK ve BELMEK'in olanaklarını çocuklarımıza tahsis ettik. Eğitimi gerçekten milli bir konu olarak görmeli, ortak akılla bir sistemi oluşturmalıyız. Kovid salgınında en ön saflarda yer alan ve şehitler vererek çalışan TÜM sağlık çalışanlarımızın kapsayan ek ödemelerin yanında, Kovid salgınının meslek hastalığı sayılması gerekiyor. TBMM'nin en öncelikli işi bu olmalıdır. 

'Ekonomide buhran yaşanıyor'

Ekonomide buhran yaşanıyor. Erdoğan'ın sürekli söylediği 2023 hedeflerinin çökmesi de bu buhranın açık kanıtıdır.  2023 yılı için 10'uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda Milli Gelir Hedefi 2 trilyon dolar, kişi başı milli gelir 25 bin dolardı. Sosyete damadın açıkladığı Yeni Ekonomik Program'da ise 2023 için Milli Gelir hedefi 875 milyar dolar, kişi başı milli gelir hedefi ise 10 bin dolar olarak öngörülmüştür. 2 trilyon dolardan 875 milyar dolar hedefine gerilen bir Türkiye tablosu. İşte bu çöküşün, buhranın tablosudur. Bu tablo bir zamanlar Galata Bankerleri'ne bugün ise Londra Bankerleri'ne ve 5'li müteahhit çetesine tesliminin tablosudur.

'Milli gelirin yüzde 1'i kadar çiftçiye destek verilmeli'

Tarımda yapılması gereken öncelikli şey, Tarım Kanunu'ndaki hükmün uygulanması, milli gelirin yüzde 1'i kadar üreticiye destek verilmesidir. AK Parti iktidarları yıllardır, Tarım Kanunu'nu açıkça ihlal ediyor ve üreticiye kanuni desteğini vermiyor. Üretici bankalara borçlandırılıyor. Bugün çiftçilerin bankalara borcu 123 milyar TL'ye çıkmıştır. Çiftçilerin devletten alacağı ise 176 milyar TL'dir.  Devlet çiftçiye borcunu öderse, Türkiye'de üretim yeniden hız kazanır, saman ithalatı, Yunanistan'dan pirinç ithalatına, pamuk ithalatına, hayvan ithalatına gerek kalmaz.

'Sanayinin en büyük sıkıntısı maliyetler'

Sanayinin en büyük sıkıntısı maliyetlerdir. Bugün yine elektriğe zam yapıldı. Bir yılda elektriğe, doğalgaza yüzde 40 zam yapılan bir ortamda sanayi üretimi artar mı? Zincir marketler ve AVM'ler nedeniyle zor durumda olan esnafımız, salgın süreci ile birlikte iyice dara düştü. 40 yıl prim ödeyen esnafa, devlet 40 gün bakamadı. Esnafa 'kredi al, borç al' deniyor. Esnaf kredi alıyor ama ödeme zamanı gelince ödeyemiyor.

Bugün Türkiye'nin her köşesinde kepenkler kapanıyor. Türkiye'de basın özgürlüğü olsa, bu kadar gazeteci cezaevinde olur mu?"

En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması