Kızılırmak, Çukurova ve Sakarya Ovası risk altında
İTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Yıldırım, küresel ısınma nedeniyle Kızılırmak Deltası, Çukurova, Küçük ve Büyük Menderes gibi tarım alanlarının önemli bir kısmının sular altında kalabileceğini söyledi.
2100 yılına kadar küresel ısınma nedeniyle deniz seviyelerinin yükseleceğini belirten İTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Cengiz Yıldırım Kızılırmak Deltası, Çukurova, Küçük ve Büyük Menderes gibi tarım alanlarının sular altında kalabileceğini söyledi.
Endüstriyel devrimle birlikte karbondioksit gazlarının atmosferi olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Yıldırım, "Eriyen buzul kütlelerinden kaynaklanan sular, deniz seviyesinin yükselimine neden oluyor. Yapılan çalışmalar günümüzde küresel olarak deniz seviyesinin yılda 3.1 milimetrelik bir hızla yükseldiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin tarım alanlarının, deniz seviyesinde yaşanacak yükselmeden ötürü risk altında olduğunu söyleyen Cengiz Yıldırım, "2100 yılında deniz seviyesinin günümüze göre 62 santimetre civarında yükselebileceği tahmin ediliyor. Bu özellikle kıyılarda büyük deltalar, ovalar, topoğrafyanın çok alçak olduğu alanlar ve dünyada tarımsal üretimin en fazla yapıldığı alanlarda (Çukurova, Silifke, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Bakırçay, Bafra ve Çarşamba Deltaları, Sakarya Ovası) ve denize kıyısı olan ovalarımızda deniz seviyesinde 62 santimetrelik bir yükselime neden olacak. Bu kadar bir yükselme bile kıyı çizgisinin karaya doğru gerilemesine, bugün tarım yapılan alanların deniz suyu tarafından işgal edilmesine, yer altı suyunun tuzluluk oranının artmasına ve buradaki sulak alanlarda var olan doğal hayatın yok olmasına neden olacak." dedi.
İstanbul’u etkiler mi?
62 santimetrelik deniz seviyesi farkının, Türkiye'nin kıyı şeridinde ciddi değişimlere yol açacağını söyleyen Yıldırım, "İstanbul'da Küçükçekmece ve Büyük Çekmece kıyılarında 62 santimetrelik yükselim kıyı çizgisinin belirgin bir miktarda tarım ve ulaşımı etkileyebilecek kadar değişiklikler meydana getirecek." ifadelerini kullandı.
“187 milyon insan göç etmek sorunda kalacak”
Yaşanacak değişimin, sosyal hayatı ciddi bir şekilde etkileyeceğini söyleyen Yıldırım, 'Türkiye, Avrupa'ya büyük göçlerin yaşandığı bir köprü durumunda. Özellikle Hindistan, Mısır ya da Bangladeş'te bu tür afetlerin meydana gelmesi büyük bir göç dalgası yaratacak. Bu ülkemizi bu açıdan da etkileyecektir. Yapılan hesaplamalar tüm dünyada 187 milyon insanın deniz seviyesi yükseliminden etkilenebileceğini ve göç etmek zorunda kalabileceklerini gösteriyor." açıklamasında bulundu.