Mecliste 8 yıl sonra bir ilk: Kurtulmuş'tan CHP'li ve HEDEP'li başkanvekillerine vekalet

AK Partili Numan Kurtulmuş uzun yılların ardından farklı bir tutum aldı. Kurtulmuş yurt dışı seyahatlerinde AK Parti ve MHP’nin dışındaki CHP ve HEDEP’li Meclis başkanvekillerine de 'vekalet' görevi verdi.

14 Mayıs seçimlerinden sonra Meclis Başkanlığı'na seçilen AK Parti Milletvekili Numan Kurtulmuş uzun yılların ardından farklı bir tutum alan Meclis Başkanı oldu. Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya, Kurtulmuş'un uzun yıllar sonra yaptığı tutum değişikliğini yazdı.

Demirkaya yazısında şunları belirtti:

"TBMM Başkanları çeşitli programlara katılmak ve bazı temaslarda bulunmak üzere sık sık yurt dışına çıkar. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş da göreve gelmesinin ardından çok sayıda yurt dışı seyahati gerçekleştirdi. Kurtulmuş’un son iki seyahati ise kendisinden önceki Meclis başkanlarının uygulamaları dikkate alındığında ayrıca 'haber değeri' taşıyor.

Meclis İçtüzüğü’ne göre Meclis başkanları Ankara dışında bulunduğu zaman, görevlerini yerine getirmek üzere, başkanvekillerinden birisini kendisine yazıyla vekil olarak tayin ediyor. Görevlendirilen Meclis başkanvekili Meclis başkanına vekalet ediyor, Meclis başkanına ait yetkileri kullanabiliyor.

DÖRT BAŞKAN MUHALEFETE HİÇ VEKALET VERMEDİ

2015 yılından bu yana Meclis Başkanlığı'nı sırasıyla İsmet Yılmaz, İsmail Kahraman, Binali Yıldırım ve Mustafa Şentop yaptı. 4 Meclis başkanının da vekalet bırakırken tercihleri AK Partili Meclis başkanvekili ya da Cumhur İttifakı ortağı MHP’li Meclis başkanvekili oldu. CHP’li Meclis başkanvekilleri ve HDP’li Meclis başkanvekillerine ise görevlendirme yapılmadı. Meclis başkanları için vekalet verme açısından bir sınırlama yoktu ama birçoğu “tarafsızlık” yerine “siyasi” davranmayı tercih etti.

14 Mayıs seçimlerinden sonra Meclis Başkanlığı'na seçilen AK Parti Milletvekili Numan Kurtulmuş ise uzun yılların ardından farklı bir tutum alan Meclis Başkanı oldu. Kurtulmuş yurt dışı seyahatlerinde AK Partili Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ve MHP'li Meclis Başkanvekili Celal Adan dışındaki CHP ve HDP’li Meclis başkanvekillerine de ‘vekalet’ görevi verdi.

İlk görevlendirme Kurtulmuş’un 23-24 Ekim’de Kırım Platformu II. Parlamenter Zirvesi dolayısıyla Çekya’ya gidişi üzerine yapıldı. Çekya’nın başkenti Prag'a giden Kurtulmuş, yerine 2 gün vekalet için CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’yı görevlendirdi.

İKİ GÜN MECLİS'İ HEDEP’Lİ ÖNDER YÖNETECEK

TBMM Başkanı Kurtulmuş bugün de iki günlük bir ziyaret için Bosna Hersek’te. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılan Kurtulmuş Bosna Hersek Temsilciler Meclisi'ni ziyaret edecek, ikili görüşmeler gerçekleştirecek, ayrıca EUFOR Türk Temsil Heyeti Başkanlığı'ndaki askerlerle bir araya gelecek. Kurtulmuş bu ziyaret için de HEDEP’li Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e vekalet verdi. Yani Önder 2 gün boyunca Meclis Başkanı.

Meclis başkanvekilleri Meclis Başkanlığı'nca hazırlanıp onaylanan bir nöbet çizelgesi kapsamında her hafta başkan adına Meclis Genel Kurulu’nu yönetiyor. Ancak Genel Kurulu yöneten Meclis başkanvekillerine “vekalet” ayrımı yapılması, bu görevin verilmediği Meclis Başkanvekilleri için “Güvensizlik” anlamına geliyordu. Usulen yürütülen bir vekalet görevinde yapılan ayrımın kalkmış olması doğru olan. Ancak o kadar çok normal dışına çıkıldı ki, bize de “normali haber yapmak” düştü."

Rusya'da sığınmacı olan Esad'a suikast girişimi! Deli raporum var bana bir şey olmaz 2025'te geçim yoksa seçim var İstanbul Havalimanı dünyanın en pahalı havalimanı seçildi 421 kadın erkekler tarafından katledildi Bahçeli-DEM Parti görüşmesi 40 dakika sürdü