Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır?
E Devlet üzerinden uygulamaya koyulan soyağacı sorgulama işleminden sonra "Mirasçılık belgesi sorgulama" işlemi de yapılabilecek.
Geçtiğimiz günlerde E Devlet üzerinden erişime açılan soyağacı sorulama işlemi büyük yankı uyandırmıştı. Soyağacı sorgulama, araç seferberlik sorgulama, şehit sorgulamaya ek olarak mirasçılık sorgulama da kullanıma sunuldu. Peki ya mirasçılık belgesi nedir, mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.
Mirasçılık belgesi nedir?
Mirasçılık belgesinin tanımını yaparsak mirasçılara sulh hukuk mahkemeleri veya noterler tarafından verilen mirasçı olduklarını gösterir belgeye denir. Veraset ilamı için mirasçı bizzat veya avukatı vasıtasıyla başvuru yapabilir. Mirasçılık belgesi mirasçıların da pay oranlarını gösteren belgedir. Bu belgenin düzenlenmesi için tek bir mirasçının dahi başvurusu yeterli olup bütün mirasçıların birlikte hareket etmesine lüzum yoktur. Mirasçılık belgesinin mahkemeden talep edilmesi halinde mahkeme genelde duruşmasız olarak veraset ilamı düzenler. Çekişmesiz işlerden sayılan veraset ilamında bir davalı yoktur.
Mirasçılık belgesi ortalama 1 haftalık süre içerisinde alınabilir. Burada başvurulacak mahkeme ölenin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Burada açılan davada mahkeme herhangi bir yazışma yapmadan direkt karar verebilir. Hukuk tekniği açısından mirasçılık belgesi bir mahkeme ilamı değildir. Ancak halk diline yerleştiği için artık hukukçular arasında da bu şekilde isimlendirilmektedir. Mirasçılık belgesine veraset belgesi de denilir. Mahkeme tarafından verildiği taktirde Veraset İlamı olarak da adlandırılır.
NOTERDEN MİRASÇILIK BELGESİ NASIL ALINIR?
Aşağıdaki belgeler ile bir noterliğe gidiniz:
-T.C. Kimlik Numarası yazılı olan kimlik belgesi,
-Temsilen başvuru yapılıyor ise Vekaletname ya da Mahkeme
Kararı,
-Miras Bırakan kişiye ait T.C. Kimlik Numarası, (eğer bu bilgiye
erişemiyorsanız noterlikte tespit edilecektir.)
-Noterlikte size verilecek olan başvuru formunu doldurunuz ve
imzalayınız,
-Mirasçılık Belgesi sistem tarafından yaklaşık üç dakika içerisinde
hazırlanacaktır.
-Hazırlanan Mirasçılık Belgesi Noter tarafından
doğrulanacaktır.
Size ya da yakınınıza ait Nüfus kayıtlarında bir eksiklik tespit edilir ise Noter size bilgi vererek Nüfus Müdürlüğüne yönlendirecektir. Nüfus kayıtları düzeltildikten sonra tekrar noterliğe başvurabilirsiniz.
Mirasçılık Belgesi’nin Noterlik tarafından verilemeyeceği durumlar:
Miras Bırakan ile Mirasçılık Belgesi talep eden kişinin
-Soybağının tespit edilememesi,
-Soybağının olması ancak yasal Mirasçısı olmaması,
Miras Bırakan kişinin,
-Vasiyetnamesi bulunması,
-04/04/1926 tarihinden önce vefat etmiş olması,
-23/11/1990 tarihinden önce vefat etmiş ve eşinin sağ olması,
Miras Bırakan kişinin ya da mirasçılardan herhangi birinin,
-Mirasçılarından herhangi biri ile aynı gün vefat etmiş
olması,
-‘GAİP’ olması,
-Evlatlık olması,
-Vatandaşlıktan çıkarılmış ya da birden çok vatandaşlığa sahip
olması,
Noterlik Kanunu gereği mirasçılık belgesi verilmesine engel bir durum tespit edildiğinde; Noter, size gerekçeyi içeren “Red Belgesi” vererek Sulh Hukuk Mahkemesine yönlendirecektir.
Mirasçılık belgesi sorgulama nasıl yapılır?
Son dönemde "Soyağacı" ve "1853-1928 Dönemine Ait Şehit Bilgisi Sorgulama" hizmeti başlatan e-Devlet uygulaması bu kez de sistem üzerinden "Mirasçılık Belgesi" hizmeti vermeye başlıyor. 6 Mart tarihinden itibaren verilmeye başlanacak hizmet ile ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirildi.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:
"Yargı birimlerinden alınan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talepleri UYAP üzerinden elektronik ortamda 06.03.2015 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. 16.12.2016 tarihinden itibaren yargılamayı gerektiren durumlar hariç olmak üzere ölüm tarihi 1990 yılı sonrası olan kişiler için “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” talebinin UYAP sisteminden yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda yukarıdaki koşula uyan “Mirasçılık Belgesi Verilmesi” ve Mirasçılık Belgesinin İptali” kararları bu hizmet üzerinden görüntülenebilecektir."