Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersiz mi sayılacak? YSK’dan açıklama

Yapılan iddiaya göre YSK mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersiz mi sayılacak. Peki ya bu bilgi doğru mu? Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersiz mi sayılacak? YSK’dan açıklama..

24 Haziran seçimleri için oy verme işlemi tamamlandı. Tüm Türkiye seçim sonuçlarına kilitlenmiş durumda. Bir yandan sonuçlar merak edilirken diğer yandan bu iddianın doğruluk oranı merak ediliyor. YSK’nın mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçersiz sayacağı iddiası kafaları karıştırdı. İşte haberin detayları..

Sosyal medyada paylaşılan bir gönderide, CHP’nin müracaatı sonucunda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz zarf ve oy pusulalarını geçersiz sayacağı iddia edildi. Bir kullanıcı tarafından 21 Haziran’da Facebook’ta yayınlanan gönderi yaklaşık 14 bin kişi tarafından paylaşıldı.

Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçersiz mi sayılacak? YSK’dan açıklama

YSK’nın, CHP’nin başvurusu üzerine mühürsüz zarf ve pusulaların geçersiz sayılacağına dair bir genelge yayınladığı iddiası doğru değil. YSK’nın şimdiye kadar yayınladığı genelgeleri ise buradan görmek mümkün. YSK, 24 Haziran’da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekillliği Genel Seçimleri’ni daha önce yayınladığı 135 sayılı genelge ile düzenlemişti. Sandık Kurullarının Oluşumu ile Görev ve Yetkileri isimli genelgenin 21. maddesinde oy verme gününde sandık kurulunun toplanma zamanı ve hemen yapacağı işler anlatılıyor. Buna göre sandık kurulunun, YSK tarafınca numaralanıp mühürlenerek paketlenmiş birleşik oy pusulası paketlerini açarak sayacağı, birleşik oy pusulalarının her birinin arkasını sandık kurulu mührü ile mühürleyeceği ve birleşik oy pusulalarının sayısı ile her birinin arkasının sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olduğunu tutanak defterine geçireceği belirtiliyor.

Yine sandık kurulu ilçe seçim kurulundan teslim alınan oy zarflarını sayacağı, her zarfın üzerine sandık kurulu mührünü basacağı ve zarfların sayısı ile her birinin ön yüzünün sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olduğunu tutanak defterine geçireceği ifade ediliyor. Son olarak genelgenin 42. maddesi ise geçerli olmayan oy pusulalarını tanımlıyor. YSK bu maddede 11 başlıkta pusulaların hangi durumlarda geçerli olarak kabul edilemeyeceğini açıklıyor. Daha sonra ise istisnalar belirtiliyor. Bu istisnalardan g maddesinde, yetkili seçim kurulları tarafından gönderilen ve YSK filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olmasının oy pusulasını geçersiz kılmayacağı ifade ediliyor.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu