NBŞ nedir? NBŞ hangi ürünlerde var? NBŞ üreten firmalar hangileri?

Türkiye'de şeker fabrikalarının satılacağı haberlerinden sonra NBŞ nedir, NBŞ bulunan ürünler neler ve NBŞ üreten firmalar hangileri sorularının cevabı arandı.

Türkiye 14 şeker fakrikasını özelleştirme kapsamında satıyor. Türkiye şeker fabrikalarının satılmasını haberlerinden sonra ortaya büyük bir iddia atıldı. İşte NBŞ haberleriyle ilgili detaylar..

Türkiye Şeker Fabrikası AŞ’ye ait 14 şeker fabrikası satılıyor. İç anadolu bölgesinde 2.5 milyon çiftçinin geçim kaynağı olan şeker pancarı üretimine 2000'li yıllarda kota getirilmişti. Şimdi ise fabrikalar satılıyor ve devlet bu işten tamamen çıkıyor. Özelleştirme bir çok spekülasyonu ve iddiaya da beraberinde getirdi. Bunlardan en dikkat çekici olanı NBŞ iddiası ve bir ABD'li şirketin bu işteki rolü... Kamuoyunu rahatsız eden bu noktaların açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Türkiye'deki şeker fabrikalarının satışının NBŞ üretimi yapan Cargill'in raporu doğrultusunda olduğu iddia ediliyor. Türkiye’de NBŞ üretiminin %90’nı bu şirketin tekelinde. Şeker pancarı fabrikaları satılınca sağlığa zararlı olarak görülen NBŞ üretiminin piyasayı tamamen ele geçireceği iddiaları var. Bu da toplum sağlığı açısından endişe yaratıyor.

NBŞ(Nişasta bazlı şeker) nedir?

NBŞ Nişasta bazlı şeker demek. Türkiye’de NBŞ mısırdan üretiliyor. Mısır Şurubu ise vücutta früktoza dönüşmesi sebebiyle zararlı bulduğu bir ürün. Fruktoz, insülin direncini olumsuz olarak tetikliyor. Şeker hastalığı ve şişmanlık başta olmak üzere kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalıkları yol açıyor.

NBŞ üreten firmalar hangileri?

Türkiye’de NBŞ üretimi, beş firmanın denetiminde bulunuyor. Bu şirketler Cargill(ABD), Amylum(Britanya ve ABD Ortaklığı), PNS (Cargill ve Türk Ortaklığı), Tat Nişasta ve Sunar Mısır Entegre’den oluşuyor.

Hangi ürünlerde NBŞ var?

Nişasta bazlı şekerler doğrudan tüketilmemekte, daha çok şekerli ürünler sanayinde girdi olarak kullanılmaktadır. NBŞ bazı AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen Türkiye'de market raflarında gördüğünüz hemen her üründe yüksek oranda bulunuyor. Yalnızca tat verici olarak değil, nemi çekme özelliği ve gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla da kullanılıyor.Alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, tat verici olarak meyve suyu sanayiinde, tadı artırma ve fermante edilebilirlik için de çikolata şekerleme, tatlılar, bisküvi, dondurma, helva, reçel, marmelat, unlu mamuller sanayiinde kullanılıyor. Süt ürünleri, ketçap, mayonez, hazır çorba gibi işlenmiş gıdalarda ve meyve sebze ürünlerinin salamurasında da NBŞ kullanılıyor.

Nişasta bazlı şekerin sağlığa zararları neler?

Tokluk hissi vermeyen, kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şekerin bilinen ve tartışmasız kabul edilen en önemli etkisi, beyinde tokluk hissini uyarmıyor olması. Tıp otoriteleri, fruktozlu gıda ürünlerinin şişmanlatıcı etkisi üzerinde hemfikir. Bağımsız bilim adamları, fruktozun obeziteye ve metabolik sendroma yol açtığını ileri sürüyor.

Glikoz, vücudun tüm hücrelerinde kullanılırken fruktoz sadece karaciğer için gerekli ve bu miktar 15 gram kadar. Fazlası, ürik asit düzeyini yükseltiyor, obezliğe, karaciğerde ve diğer iç organlarda yağlanmaya ve devamında pankreas kanseri, kalp hastalıklarına, diş çürümesi, depresyon, böbrek, gut, tansiyon, migren, varis gibi hastalıklara yol açıyor. Yağlanma sonucu oluşan metabolik sendromla; siroz, karaciğer kanseri, karaciğer rezeksiyonu( karaciğerin bir kısmının ameliyatla alınması) ve transplantasyonu gereken hasta sayısı da gitgide artıyor. Taşsız safra kesesi iltihabı, akut pankreatit tablolarında da artış var.

Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek